Global ekonomi 3
Sommaren har varit stilla gällande den globala krisen och börsen har i lugn och ro fått stiga, ibland i större kliv, när Draghi eller Bernankes uttalanden har tolkats positivt. Visst är det fantastiskt med denna allvarliga kris som har drivit USA-börserna till fyraårshögsta och Kinabörsen till flerårslägsta.
Europas politiker har stoppat den akuta likviditetskrisen i Grekland och Spanien genom att satsa ca 4000 miljarder SEK i nödlån. Pengarna får man förmoda till slut kommer att bränna inne och skrivas av. Dessutom har ECB lånat ut ofantliga belopp till banksystemet till låg ränta. Kapital som av bankerna till större delen använts till att köpa obligationer i krisländerna. Fin affär genom fin räntemarginal om inte obligationerna blir värdelösa. Betänk skuldavskrivningen till Grekland. Grekland ja, som är ett svart omättligt budgetunderskottshål. EU-politikerna inkl Merkel envisas med att hävda att man vill ha Grekland kvar i EMU. Man får förmoda att det är ett spel för galleriet, Grekland kommer aldrig att med Euron som valuta, att få budget att gå ihop. Ett permabidragsberoende land kommer inte att accepteras i det långa loppet. ECB-bossen Draghi gör utspel efter utspel om obligationsköp i krisländerna, dagen efter kommer någon av Merkels underhuggare med en dementi. Vilken soppa!
USA kristiserar Europa för att göra för lite och den korkade finansministern hänvisar envist till slösakonceptet för att lösa krisen. Förr var det bara bananrepubliker som tryckte mer pengar när de inte räckte till, nu gör världens största ekonomi det i stor skala. Normalt skulle dollarn sjunka i värde p g a utspädningen men t ex EU-krisen förtar den effekten. USA´s inmutade roll som världshärskare lever ännu (om än på lånade pengar och lånad tid). Så länge som USA fortsätter konsumera och strunta i att spara spelar omvärlden och inte minst Asien med. FED och Bernanke velar kring fortsatta stimlanser, förmodligen inser de faran för devalvering och inflation när de ser sin balansräkning. Men den omättliga amerikanska finansmarknaden ser hopp i varje uttalande. De vill att staten ska finansiera ett all-time-high på börsen. Vad gör det att vanliga medborgare, genom statens upplåning, riskerar att leva sin framtid under knappa ekonomiska förhållanden, vi vill ha mer!
Börsen har i sommar gått upp på brist på krisnyheter och på utspel från Draghi och uttlanden från FED. Börsen hör vad den vill höra. Pengarna fortsätter rinna ut ur statskassorna. I Europa tar man greppet och skär i kostnader, USA gör inget åt det hållet. En Grekexit måste nu vara väl praktiskt förberedd och bör inte innebära en katastrof. Värre då med Spanien och Italien, som har kommit lite i skymundan. Och en del småkrafs som Cypern, Slovenien och Ungern. Men det är USA som är faran. Enormt upplåningsbehov och en politisk låsning kring att lösa problemen. De välbärgade ser inte problemet och vill inte hjälpa till. När USA´s problem blir mer uppenbara rasar förmodligen korthuset, konsumtionsminskning, dollarfall, inflation. Frågan är bara när, politiker har en förmåga att kunna skjuta saker framför sig. Blir the fiscal cliff kanske triggern?
Skål!
Venizelos: Tal om grexit måste stoppas
Håller med, alltid bättre att agera än att snacka.
MADRID (MarketWatch) -- European Central Bank President Mario Draghi will not be attending the Jackson Hole,
Fint då slipper han stå och dementeravtidigare uttalanden euro-bonds och att ecb ska köpa bonds i krisländerna för att utjämna räntan.
Inlägget är redigerat av författaren.
Snygg skrivet.
Jänkarna leker leken peka finger och spela allan.
Lättast så än att ta itur med sin excess och sinneslösa politik. De får betala sitt pris förr eller senare.
USA kommer ta allt till sin spets då de har makten att göra det. Detta hjälper dem inte tyvärr och hela väst kommer få vara med och dela deras nota.
Bernanke är skickligare än Greenspan på att vara diplomatisk. Han lyckas att varje gång varken säga bu eller bä eller bådadera. Ingen kommer någonsin att kunna anklaga honom för att fara med osanning. Börsen hör bä och stiger.
Draghi har tilfälligt lindratt eurokrisen. Genialt att inom EU tillgodose kapitalbehovet genom att trycka egna pengar och lösa krismedlemmarnas upplåningsbehov. Finansvärlden jublar och Tyskland tiger medtyckande. På nyheten om den kommande omfattande utspädningen av Euron, steg denna! Fortfarande kvarstår att krisländerna måste låna upp avsevärda belopp för att klara löpande omkostnader och även om räntan nu är lägre blir konkurs förmodligen oundviklig i vissa länder, men tid är åter köpt.
Varför inte en gång för alla lösa problemet genom att trycka så mycket pengar att krisländernas skulder löses i sådan omfatttning att de klarar framtida budgetbalans. Euron kommer som lök på laxen att sjunka kraftigt och då kan vi svenskar köpa en BMW för Skodapris, en Skoda istället för en moppe och en moppe istället för en cykel. EU´s konkurrenskraft förbättras till att kunna konkurrera med Asien, EU kan ta hem produktionen och arbetslösheten minskar.
Inlägget är redigerat av författaren.
#6
"Folk" i EU får nog ställa sin törstiga BMW för soppa kommer dem inte ha råd med då! Lite mom 22 över de hela!
marknadens vägar åro outgrundliga;)
"I had a Pfennig reader pose an excellent question yesterday. She asked why when the ECB announces stimulus, it helps the euro, but when the Fed announces stimulus, it drives the value of the dollar lower?"
http://www.businessinsider.com/draghi-rescues-the-euro-2012-9
De åtgärder som vidtages i Europa och USA mot krisen innebär att man skjuter problemen framför sig i tid och hoppas på att det ska utvecklas någon form av lösning. En högkonjunktur skulle kunna ta oss ur krisen men inte länge sen vi hade högkonjunktur och under denna uppstod underskotten. Högkonjunktur kommer av ökad konsumtion men denna minskar just nu runt globen. Alternativet är att krisländerna sparar sig ur krisen men vad gäller de mest utsatta länderna, USA och PIGS, så är det en omöjlighet, det har gått för långt. De måste fortsätta låne och bidragskarusellen annars kollapsar samhällena redan nu. Typexemplet är "fixcal cliff" i USA som enligt IMF kan dra ner hela världen i recession, om inte USA fortsätter med låga skatter och ökar sin undeskottslimit. I princip alla framstående ekonomer som förekommer i media rekar metoden med stimulus och fortsatt upplåning. :-) Tryckkokaren värms upp mer och mer och säkerhetsventilen är igensvetsad.
Gällande börserna så drivs flera, mitt i krisen, upp till multiårshögsta med stimulus som motor. Befolkningen i krisländerna kommer att, beroende på samma stimulus, lida ekonomiskt i många år men finansmarknaden skär guld, som vanligt. I varje fall de som kommer att hoppa av i tid, före att verkligheten kommer ikapp.
Finansmarknaden är inte intresserad av att politikerna tar ett ordentligt tag i problemen, de facto kommer börserna då att falla som stenar. Och politikerna är så rädda för bl a marknaden att de inte vågar ta tag i problemen. All inkommande information pekar mot en kraftig global inbromsning. Marknaden är nu värderad på onaturliga grunder och det vore konstigt om vi åtminstone inte får sell the news rekyl i samband med dessa dagar. Om börserna fortsätter tuffa uppåt så måste ett ordentligt ras ligga i pipelinen.
Ett land som det inte talas så mycket om, Japan, verkar oroand. Med Tsunamikrisens kostnader och problem med sig. Kan det vara friskt?
Mycket bra sammanfattat!
Tack Momentum!
Det sjukaste med dagens situation är att man kan strunta i hur bolagen går och enbart analysera vilket land och hur mycket QE och bailouts som kommer för att förstå börstrenden.
Gissa vilket land som tillämpade denna metodik?
Just det Sovjet. Där hade de ingen börs men likväl var många av deras konkursmässiga statliga företag beroende av socialism för att överleva.
De här siffrorna med en ökad BNP nästa år förekommer löpande och för alla länder inkl Sverige vilket har gjort mig förundrad, Alla kurvor pekar neråt. Hur detta ska kunna vändas till nästa år med bla a USAs finansiella problem och alösheten i både USA och EU, är för mig en gåta. Kan stimulus räcka för att köra upp släpet ur diket?
Tysklands BNP-tillväxt väntas uppgå till 0,8 procent 2012 för att sedan öka till 1,1 procent 2013. Det kan jämföras med en tidigare prognos på 0,9 procent.
På torsdagen publicerade SCB också inflationssiffror för augusti. Prisökningstakten var 0,1 procent från juli och 0,7 procent i årstakt. Inflationen rensad för effekter av Riksbankens ränteändringar var 0,9 procent.
Det var lägre tal än vad analytikerkåren hade räknat med och klart lägre än Riksbankens prognos.
”Inflationen var 0,3 procentenheter under Riksbankens prognos i augusti. I kombination med stigande arbetslöshet stödjer det vår syn att det blir fler räntesänkningar”, skriver Nordea i en kommentar.
Den oväntat höga arbetslösheten och oväntat låga inflationen fick kronan att tappa och räntorna att sjunka. Mot euron försvagade kronan ungefär 4 öre till 8,53 efter att statistiken publicerats.
En orsak till marknadsreaktionerna är att sannolikheten för nya räntesänkningar ökar efter torsdagens SCB-siffror.
”Vår prognos är att Riksbanken låter räntan vara i oktober och sänker i december när inbromsningen i ekonomin blir med tydligt i utfallsdata”, skriver Nordea.
Feds QE3 handlar den här gången om köp av bolånepapper och inte amerikanska statspapper om jag förstått rätt.
Vad kan den skillnaden tänkas innebära jämfört med tidigare QE?
Mer kärvt läge för amerikanska staten?
Trycka ned bolåneräntor så bomarknaden förbättras (sjunkande räntor tack vare deras köp). Det är min teori iaf.
STOCKHOLM (Direkt) Fedchefen Ben Bernanke lade grunden för ytterligare stimulansåtgärder vid sitt anförande i Jackson Hole, men han knuffade fram (Fomc) kommittn längre än vi hade trott.
Det skriver John Ryding och Conrad DeQuadros, vid RDQ Economics, i en snabbkommentar efter fedbeskedet.
De konstaterar att Fomc inte bara förlängde tidsramen för lågräntepolicyn till mitten av 2015, den gjorde också lågräntepolitiken mindre villkorad av återhämtningen i ekonomin genom att antyda att en mycket ackommderande policy är lämpligt lång tid efter att den ekonomiska återhämtningen stärks.
Dessutom initierade Fomc obegränsade (open ended) köp av bolånepapper, MBS, om 40 miljarder dollar per månad samtidigt som man fortsätter operation twist och återinvestering av förfallande portföljinnehav i nya MBS. Fed antydde vidare att de kommer att göra mer om arbetsmarknaden inte förbättras substantiellt.
Enligt John Ryding och Conrad DeQuadros förefaller det som att Ben Bernanke nu väljer att följa den handbok som Columbiaprofessorn Michael Woodford presenterade i Jackson Hole, där han bland annat avrådde från nya köp av statspapper och argumenterade för mer aggressiva åtaganden om låga räntor länge.
Vår bedömning är att dessa åtgärder inte kommer att göra mycket för att stimulera tillväxten men däremot höja inflationsförväntningarna (negativt för dollarn men positivt för guld och andra råvaror), skriver RDQ-ekonomerna .
RDQ Economics skriver vidare att Fed-åtgärderna kan ge andra riskmarknader en kortsiktig sockerchock, som kan stödja aktiepriserna. Men i den mån Fed lyckas lyfta riskaptiten väntas också marknadsräntorna stiga, vilket blev fallet efter att Fed annonserade QE2.
Bernanke för nu den amerikanska penningpolitiken ännu längre in i okänt territorium, skriver John Ryding och Conrad DeQuadros.
FED all in-open endes.
john o conrad verkar skärpa
Vi möts av ett massivt negativt informationsflöde. Det gäller produktion, konsumtion BNP,företagens resultat, både reala siffror och framtidsutsikter. Och det gäller worldwide.
Börsen vägrar backa på dessa fakta och istället bedömer man vi är i konjunkturbotten och hurrar varje gång Ben och Mario lovar strö marknaden med pengar. Börserna slår mulitårsrekord och om man lyssnar på analytiker som intervjuas på t ex Bloomberg så rekar de köp på varje dip. Varje bla, bla bla...från Grekland och Spanien om vilka framsteg som görs och lovande om när de går över till tillväxt, ger index en puff uppåt. Trots att inget av vad de sagt hitintills har stämt.
Så vad är sanningen? Sanningen är att centralbankerna, trots nästan noll av åtgärder från politikerna, har varit mycket skickliga på att skjuta problemen framför sig. Sanningen är att det går åt helvete och en första darrning har kunnat skönjas, p g a ett enstaka uttalande från en FED-ledamot. Det hade större effekt än det massiva negativa informationsflödet. Det visade att även USA kan vara sårbart, att pengatryckeriet ev inte skulle hjälp, hoppsan!
Tough times ahead men som alltid börsen kan hålla sig irrationell längre än du kan hålla dig solvent.
Skål!
Bra skrivet amarone. Hur länge kan man sparka burken. Mycket längre än de hårdföra domedagstankarna vill låta göra gällande. Det är ju redan bevisat i och med att tryckpressen har allena varit ängeln sedan 2008. Kan nog fortsätta ett par till fem år med samma butrickslösning.
LONDON (MarketWatch) -- French President Francois Hollande's government announced sharp tax hikes aimed at saving 30 billion euros ($38.8 billion) on next year's budget, when he Friday presented France's first Socialist government budget in a decade, media reports said.
Hollande skulle ju satsa på tillväxt sa han, kanske var det med tyska pengar. :-)
Skål!
Troligtvis, då han sänker pensionsåldern och höjer skatterna :)))
Ja fy faan va mycket vi får höra.
Spanska banker behöver bara 500 miljader kronor ytterligare, det är ju peanuts i sedelpressbranschen.
Hur mycket behöver spanska staten?
Skål!
Kör på 3000 miljarder. Skål.
Som sagt tidigare och som FED-ledamoten Richard Fisher säger, stimulus och en tillfällig lösning på the Fiscal Cliff hjälper inte. Men att ta ett rejält tag på problemen kommer att få finansmarknaden att krascha så ingen vågar (säger jag).
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Skål!
Den här sortens politik kommer ju göra Frankrike till nästa krisland inom en inte alltför avlägsen framtid:
"
Socialist President Francois Hollande unveiled higher levies on business and a 75-percent tax for the super-rich on Friday in a 2013 budget aimed at showing France has the fiscal rigor to remain at the core of the euro zone.
Of the total 30 billion euros of savings, around 20 billion will come from tax increases on households and companies, with tax rises already approved this year to contribute some 4 billion euros to revenues in 2013. The freeze on spending will contribute around 10 billion euros.
To the dismay of business leaders who fear an exodus of top talent, the government confirmed a temporary 75 percent super-tax rate for earnings over one million euros and a new 45 percent band for revenues over 150.000 euros."
#29
Ja Hollande hade säkert goda intentioner från början att skapa tillväxt men väl på plats insåg han nog hur illa det är. Blir svårt för honom att leva upp till vad han lovat.
Skål!
GREKLAND: KOMMER FÅ NÄSTA UTBETALNING OM 31 MDR EURO - TIDN (Direkt)
2012-09-29 12:17
STOCKHOLM (Direkt) Grekland kommer att få nästa utbetalning ur stödpaketet, om 31 miljarder euro, trots att rapporten från trojkan (EU/ECB/IMF) kommer att visa att villkoren för stödet inte riktigt har uppfyllts.
Det rapporterar tidningen Wirtschaftswoche på lördagen och hänvisar till icke namngivna EU-källor, enligt Bloomberg News.
Enligt tidningen kommer Grekland att motta en lista på ekonomiska åtgärder som måste antas av parlamentet vid ett visst datum, och pengarna kommer att utbetalas efter godkännandet.
Wirtschaftswoche skriver vidare att Tysklands förbundskansler Angela Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble har mildrat sin tidigare hårda position om att villkoren för stödpaketet måste vara uppfyllda före nästa utbetalning ur stödpaketet.
#31
Greklands värde för den finasiella stabiliteten ska tydligtvis inte underskattas eftersom t o m Tyskland ger eftergifter löpande.
Fantastisk följetong detta, hur länge orkar de hålla Grekland under armarna innan de tröttnar?
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Bra tråd amarone, och mkt kloka funderingar anser jag iaf. Jag är inne på samma tankebanor, dvs vi i väst kommer få se tuffare tider framöver och vår s.k. "välfärd" (vilket ofta innebär köp o släng bara för att man känner för det) lär bytas ut mot en klart lägre nivå med tiden. Tror det faktiskt är nyttigt, för mkt i samhället idag är sjukt. Tror gemene man oftast inte ens tänker tanken varifrån alla de varor vi konsumerar eller vattnet o maten vi stoppar i oss kommer ifrån, så man köper det man vill ha, och kastar det men tröttnat på...
Har varit med bekanta ut till tippen några ggr senaste året och hjälpt dem lämna återvinning - flaskor, papp osv, och man slås av vilken trafik det är varje gång med människor som kastar felfria prylar (och trasiga givetvis). Varit inne på några loppisar där det alltid finns ett gäng tjock-tv's för nån 50-lapp st, för ingen köper dem..."alla" skall ha senaste prylarna och kastar ut de gamla som fungerar.
Min tolkning av största problemet till den globala krisen ekonomiskt är att utvecklingen går för fort. Man köper nytt för lånade cash och kastar det fungerande gamla innan man förbrukat det och hunnit spara ihop stålar till nyköpet. Detta ihop med att människan hela tiden strävar efter att få det bekvämare - högre standard tror jag blir vårt fall.
Finns givetvis positiva delar också, såsom miljövänligare alternativ osv, men den delen tror jag är för liten i det stora sammanhanget, tyvärr.
När bör man vara nöjd kan man fråga sig ?
Skall bli mkt intressant att se hur delen svenska privatpersoner som har en mkt hög skuldsättning idag kommer klara sig då fler troligen blir av med jobb då efterfrågan bromsar in framöver.
Politiker & riksbank har ju varit "smarta" och hållit räntorna på låga nivåer så att konsumtionen inte stoppar tvärt - och samtidigt betat av på statsskulden - svensson står sedan själv kvar med sin privata skuld när åskan går...
I maj i år sänktes Japans kreditbetyg och Fitch uttryckte stor oro, skuldsättning på 225 % av BNP vilket inte på något sätt återspeglas i räntan på statsobligationer som ligger på lägsta nivå sen 2003, weird. Beroende på minskad global efterfrågan har Japans handelsbalans två månader i rad varit negativ. Förmodligen därför och i syfte att sänka valutan som Japan nyligen beslöt öka likviditeten genom att öka mängden yen på marknaden.
Den inhemska konsumtionen kommer att minska eftersom man beslutat höja momsen kraftigt. Exporten kommer att minska ytterligare eftersom konsumtionen globalt fortsätter minska. Dessutom konflikten med Kina om öarna och kinesernas bojkott av japanska varor. Tsunamin kom olägligt när världsekonomin samtidigt dippar.
Visst måste man känna minst lika stor oro för Japan som för EU. Ett par procent upp i upplåningskostnad vore förödande.
Skål!
#33
Härligt Byggo, jag håller i stort med dig och vi ska starta lite nya strängar i ämnet, tycker jag.
Kinas ekonomi har bottnat ur och är nu på väg upp. Om detta stämmer eller är manipulation kan man inte veta men om det stämmer så finns i så fall tre möjliga förklaringar:
- Nytryckta dollar och Euro ger tillfällig lindring
- Kina har tagit över en del av Japans export som resultat av schismen om de där småöarna med problem av produktion av japanska varor i Kina, Japan går uselt nu
- Emergin markets ökar kinainköpen
Det lär i alla fall inte hålla
Skål!
Om någon hoppas att väst löser detta inom fem tio år med lite nedmontering av skulder och marginella värdefall på sikt kan Ni sluta hoppas.
Vägen är vald. Budgeterna i väst är nästan lika obalanserade som innan 2008 och således och finns det till allt för stor del penningmängsökning eller stöd som sin tur inte bygger på en reell tillväxt.
De stöd och pengar som skall rädda oss skjuter bredvid målet till 70 % och väst trampar vatten oavsett alla de mått som kommer från olika ställen. Framför allt USA.
Vi är i vår unika Japan coma inom EU och USA. USA skulle aldrig erkänna detta, men det spelar ingen roll. Man får tänka själv. Detta har visat sig bli resultatet av ett överutnyttjat och orättvist centraltstyrt finanssystem.
Vissa säger. I detta system är det naturligt med skulder. Så ser det ut liksom. De reglerar i sig på ett perfekt sätt där kapital behövs. Delvis rätt bara. Tjena. Vi skeppade 140 miljarder av våra surt förvärvade skattemedel rakt ned i ett hål. Bara ett av en miljon exempel sen 2008. Nej. Nu använder man systemet som ett sätt att försöka mjuklanda.
Katten har nio liv och för allas bästa hoppas jag detta finanssystem visar sig ha detta.
Man måste i alla fall säga att solidariteten inom EMU är häpnadsväckande stor. Man öser gång på gång pengar över Grekland med vetskapen att man förmodligen inget får tillbaka.
Skål!
Vet ju vad jag tycker om att de gödslar med våra pengar på detta sätt som tack för vad? Grekerna ljög, ljög igen och igen... Anser det mycket förvånande att hela medelhavsområdet befinner sig i det skick de gör. Det har formligen sprutat in kapital genom turismen i stor skala ända från 50 talet. Korruptionen sopar de under mattan så gott det går fortfarande...Det kapital som skulle gå till bl.a våra pensioner och vård bränns bort på fifflare känns det som!
#38
Jag har hela tiden förvånats mer och mer över den tålmodighet man haft med det svarta Grekiska hålet och att man inte ser (eller låtsas se) den omöjliga uppgiften att hålla landet kvar med euro som valuta i o m att de inte har någon exportvara mer än turismen och inte kan konkurrera med och ha samma valuta som högteknologiska exportländer som t ex Tyskland och Frankrike.
Det är inte det grekiska folkets fel, de inkompetenta politikerna och tjänstemännen som kört landet i botten och såklart roffat åt sig på kuppen men de har valts av folket.
Det som dessutom förvånar är när man viftar med naziflaggor m m när Merkel ska komma på besök, vem har hjälpt mer?
Såvitt jag förstår är inte Sverige med och finansierar det löpande hjälpprogrammet i o m att vi inte är EMU-medlem.
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Tanken är i grunden helt rätt med EU bygget. Samarbete och ökad förståelse för varandra. Dra nytta av att gå ihop i vissa frågor.
Dock har det sedan länge spårat ut och nu är hela organisationen i sig ett svart hål för leende pappfigurer som är berusade av makt. Segt, övertatligt och så jävla byråkratiskt.
Beakta att vi skall inte bara sätta igång tillväxt och välstånd igen vilket i sig är en 15 års uppgift. Vi skall betala miljard efter miljard så dessa leende pajjarser skall få sina 150 papp i månaden.
Detta måste tvärt om såsom de vill göra gällande backas tillbaka och skalas ned.
En gemensam finanspolitik och ekonomisk politik ala USA är bara en rosa pappersprodukt med grund i rädsla för gamla tider.
Jag är helt opolitiskt bunden men i detta fall finns en som har en nykter syn på Grekland och EU, det är Jonas Sjöstedt. Såg honom i en kort debatt på Aktuellt häromdan. Tänkte att, tror verkligen den moderat som var hans debattmotståndare på vad hon säger, helt absurt, eller var det ytterligare en fasad att upprätthålla. Det var ju inte heller i linje med åsikterna hos hennes partikamrat, Anders Borg som är en annan nykter person.
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Håller med. I detta fall är han klockren. De på andra sidan framstår som så där lagom nyktra och de liksom mosar sig själv med halvlögner.
#40
Den ekonomiska krisen gör att EU-administrationen växer i o m att länder i kris kommer i beroendeställning till EU och får acceptera större grad av överstatlighet. Dessutom införs p g a krisen fler centrala funktioner som t ex bankunion. Så antalet med 150 papp bara växer.
Alternativet är då att krisen blir så stor att bygget rasar samman,
Skål!
Det finns ett BRA sätt för Eu att skapa lite förtroende om vad de håller på med. Skär ned de egna utgifterna med 20-30% så att man visar allvar. Gamla vanliga, att andra skall spara håller inte i detta läge.
vad menar fransosen egentligen?
"Another sticking point is the Common Agricultural Policy known as CAP – the budget’s biggest item. With France as the main beneficiary, the country’s President Francois Hollande is resisting any cuts.
“I can not accept that the richest countries of the European Union come to request checks, rebates and discounts and France, in addition, has to contribute to that. So everyone should make an effort,” Hollande added.
Germany is a net contributor to the EU and pays the largest amount into the bloc."
alltså den här delen
"“I can not accept that the richest countries of the European Union come to request checks, rebates and discounts and France, in addition, has to contribute to that"
http://www.euronews.com/2012/11/23/hollande-and-merkel-doubt-summit-will-agree-eu-budget/
Beslutet ang. Grekland skulle väl tas upp igen för godkännande i de egna länderna om jag ej missförstått det. Några börjar krångla kanske?
Re 45,
Helt ärligt. Ja vad menar han. Känns som han är så felinformerad eller slut i kolan att han borde ligga lågt.
Är ju tvärtom. Han tror väl förfaan inte att EU är vintramparnas egna stödorganisation till deras halvaggresiva bönder.
Låter som han spelar allan utan teckning för att ta inhemska poänger.
Inlägget är redigerat av författaren.
Tyvärr finns det bara ett enda parti som i sitt partiprogram är aktivt för ett svenskt utträde ur EU och det är SD. VP har varit aktivt för ett utträde men är nu bara passiva motståndare.
De för svensson mer "röstbara" partierna har tyvärr allihop två stora blinda fläckar. Den ena frågan är då EU och den andra givetvis långsiktiga konsekvenser av, och strategier för, invandringen. På båda dessa mycket viktiga områden stoppar man bara huvudet i sanden.
Som väljare tycker jag det är oerhört otillfredsställande. Givetvis kommer det att straffa sig så småningom, men tyvärr är det ju inte bara politikerna som kommer att få lida.
#45
..he, he! Hollande har visat sig vara en bluff i förhållande till vad han utlovade innan han valdes. Otroligt att de kan hålla på med detta jordbruksstöd som gör att vi snart varken kan dricka svensk mjölk eller äta svenskt kött, rena Sovjetunionen, ineffektivt och förödande för både produktions- och konsumentsidan och sysselsättningen i anslutning till svensk jordbruk.
Skål!
#43
Det är väl det som är planen?
Att i enlighet med all annan kommunism göra så många som möjligt beroende av att erhålla lite tilldelning av det som konfiskeras, så att ledarskiktet kan stärka och behålla sin makt över de beroende...
EUSSR är en mer passande stavning!
Mvh rattleman
Typexempel på vansinnet med EU där alla ska detaljstyras att göra exakt likadant istf att samarbeta bara på utvalda punkter där det gynnar de inblandade parterna;
http://mobil.di.se/c.jsp?cid=25400741&articleId=312238
Stora länder vid Medelhavet sitter och fattar beslut som ö.h.t inte är tillämpliga här vid Polcirkeln!
Lika logiskt som att anpassa Frankrikes jordbrukspolitik enligt förutsättningarna i norra Norrland...
Mvh rattleman
#48
Självklart är det åt pipan med svensk invandringspolitik, det kan ju alla se. Dock svårare i den lilla stad jag befinner mig nu som har nästan inga invandrare och då är medborgarna positiva. Där jag normalt bor ser man problemen på ett annat sätt.
Det är självklart hyckleri när ingen vågar uttala sig mer än genom en anonym protest som gör SD till landets tredje största parti. Etablissemang och massmedia har lyckats klistra stämpeln rasist på alla som ifrågasätter i-politiken.
Träffa ibland folk från Finland och Norge, de säger rakt ut, vad i h-e håller ni på med, ni är korkade.
Den kommande lågkonjunkturen kommer att sätta allt på sin spets eftersom pengarna inte kommer att räcka. Money talks!
Skål!
NEW YORK (MarketWatch) — U.S. stocks climbed Wednesday as the market interpreted comments by President Barack Obama and House Speaker John Boehner to mean that a budget deal would be reached.
Sanningen är att det finns ingen quickfix, inget trolleri som kan lösa USA´s problem trots politikersnack och att marknaden så gärna vill dra på förhoppningar för att tjäna mer pengar. Lika lite som EU kan hitta en magisk lösning på sina problem. USA kan skjuta allt framför sig ytterligare en tid eller bita i det sura äpplet nu och skapa mindre skada långsiktigt. Fortsatt slöseri finansierat av upplåning och tryckpressar eller besparingar som slår mot den egna men inte minst mot världsekonomin. Världen håller andan över risken av att den största kunden och pengamaskinen ska dra ner på sina inköp. USA´s politiker kommer säkert att finna en uppgörelse som får börsen att hoppa av glädje för en dag trots att man innerst inne vet att det är en fasad som kommer att falla...... precis som börsen.
Skål!
Detta är egentligen för stort för att fatta, man kan inte ta in och riktigt förstå allvaret i situationen och vad den kan leda till. Världens största ekonomi är bankrutt, har i decennier gjort till rutin att leva över sina tillgångar och att finansiera detta genom att låna upp kapital och trycka egen valuta. Detta kaptital har sipprat ner till företag världen över och gjort aktieägarna mer välbärgade. När nu situationen ställs på sin spets, är inte de som har råd och som har tjänat pengar på det nedsipprande kapitalet, beredda att hjälpa till för att reda upp situationen och resten har inte råd.
Och nu står man inför faktum, fortsätta på den inslagna vägen och hoppas att allt ordnar sig av sig själv eller börja anpassa mun efter matsäcken. Detta är man inte överens om.
Undet tiden pumpar börsen på inte långt från flerårshögsta i hopp om att världens största ekonomi ska fortsätta leva över sina tillgångar och att detta ska finansieras genom att låna upp kapital och trycka egen valuta och att detta kapital ska sippra ner till akteägarna i de företag som tjänar på detta.
Efter två öl och ett glas vin, halleluja!
Skål!
Desperation får Japan att göra vadsomhelst för att bryta trenden. Den finansiella marknaden hejar på.
Skål!
Ännu mer rallybränsle: World Bank Report: Raises China 2013 growth forecast to 8.4% (from 8.1%)
Japanska börsens starka uppgång kan delvis förklaras med:
Japan ökar upplåningen
Smörjmedel för börsen men förmodligen ett långsiktigt felbeslut. En nedgradering med åtföljande högre räntor på lånen, i kombination med att konsumtionen i USA kommer att minska när Fiscal Cliff ska lösas permanent, kan komma att innebära stora problem för Japan.
Skål!
Totalt 150 000 miljarder kr ska satsas på stimulanser i Japan, inte konstigt att börsen där stiger.
Skål!
den dagen tillväxten tar fart igen kommer ju oljan och andra råvaror stiga kraftigt i pris
och det blir ju ett problem för tillväxten
att skapa köpkraft virituellt går ju bra så länge man inte använder det till att köpa något fysiskt som kräver råvaror
Såg en kommentar om mötet i Davos och World Economic Forum. Första mötet på fyra år då det andas optimism om ekonomin. Aktieindex har gått upp till flerårsnivå medan världens ekonomi har stagnerat, hålld under armarna av stimulanser. Genomgående slogan, easy money, no growth.
Nu ser det bättre ut säger man, USA:s ekonomi visar på en ljusning och inom EU visar politikerna och centralbanken på handlingskraft genom en rad åtgärder. Å andra sidan är den politiska situationen i USA, för att gå vidare med lösningar på problemen, ytterst skör. Samtidigt uppvisar EU snarare en gradvis försämrad ekonomisk situation. Svårt att se hur Kina kan visa upp produktionssiffror för en vändande konjunktur om inte siffrorna är riggade eller att lander tar produktionsmarknadsandelar från andra länder.
Finns det mycket mer utrymme i centralbankernas balansräkningar? Vad har vi framför oss, minskade stimulanser, höjda räntor och ett USA som ska spara? Hur klarar ett pressat EU en stark valuta gentemot dollarn och yenen. Kan motorn Tysklands exportsaga fortsättta under de omständigheterna.
Ett drama och ett spännande kommande halvår då en hel del kommer att avgöras. Ytterst är jag övertygad om att de stora ekonomiernas skuldsättning tyvärr kommer att dra ner världen i en recession av sällan skådat slag..
Skål!
Det är sådana här uttalanden som får en att undra:
Fed-chef vill trappa ned stimulanser Publicerad 2013-02-05 06:40
Fedchefen i Dallas, Richard Fisher, vill att centralbanken ska minska takten i de månatliga tillgångsköpen i takt med att den amerikanska ekonomin tar fart under året. Det sade han i en intervju med Bloomberg Radio på måndagskvällen.
Sanningen är att utan fortsatt stimulans, utan fortsatt ökad skuldsättning och med en fortsatt för låg skatt, kommer USA att falla i recession redan nu.
Fortsatt stimulans, fortsatt ökad skuldsättning och fortsatta låga skatter kommer att leda USA i depression, förr eller senare.
USA lever i en egen bubbla, fortsatt övertygade om sin suveränitet i världen och att man har uppfunnit den ekonomiska evighetsmaskinen.
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Det laddar upp till spänningar, framförallt på valutamarknaden. USD har gått upp 25% mot yen på ett år. EUR har gått upp 16% mot USD på ett halvår. Effekterna av pengatryckandet ger slutligen avtryck även på valutamarknanden. För USD tog det lång tid att reagera på de massiva stimulusåtgärderna från FED.
Nuvarande BOJ-chef lär vara på G att ersättas med någon som har en mer aggresiv framtoning för att få fart på Japan!
I USA vågar ingen ta i den trasiga, vassa Fiscalcliffburken. Den kickas vidare framåt medan man våndas och trasigare och vassare blir den. Man har börjar inse att hur man än gör så sitter man med skägget i brevlådan (se #62). Göra något nu och få en recession direkt eller fortsätta med skuldökning och invänta den stora katastrofen eller hoppas att Obamas "God bless America" hjälper och att allt ordnar sig. Läget nu är Obamas förslag om att ytterligare skjuta på problemet och hoppas budgetunderskottet ska klaras inom tio år.
USD som safehaven kan snart vara ett minne blott och guldet kan komma att ta över i avsaknad av någon stabil valuta i världen.
Två hot ligger och lurar, det mest omedelbara är en nedgradering av Japan och/eller USA med åtföljande högre räntor. Mend det stora hotet är att kapitalet flyr YEN och/eller USD p g a att valutan försvagas och man vill rädda sina pengar. Då har vi en global krasch.
Helt övertygad om att den kommer, man kan inte manipulera marknadskrafter på detta sättet utan att marknaden slår tillbaka. Bernanke kan för alltid komma att vara inskriven i historieböckerna som den man som experimenterade med USA:s ekonomi och misslyckades.
Skål!
Fler som tänker på samma sätt gällande em kommande flykt från YEN. Kul att man som amatör kan göra samma bedömning som proffsen.
Ränteexperten varnar för Japan
Jag är dock mer negativ till USA än vad som bedöms i artikeln. Konstigt att Höien bedömer att en flykt från YEN inte får en större effekt på världsekonomin. Japan kommer att lamslås och finanserna i hela världen kommer att drabbas.
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Har tänkt i samma banor som du en längre tid och samtidigt förundrats över hur marknaden hittils har svalt hela betet med krok och allt.
Här kan man se hur illa ställt det är just nu med Japan.
Feb. 8, 2013, 12:40 a.m. EST Japan posts current account deficit in December
Y5.8 trillion handelsbalansunderskott 2012. Sämsta siffran sen man började mäta. Exportmaskinen Japan har blivit en importör.
Den satsning som nu görs med kraftig upplåning för att stimulera ekonomin måste ses som ett desperat försök att vända skutan. Yenen har i alla fall fåtts på fall och inte ett ljud ännu från Moody´s, Fitch eller SP.
Skål!
Kreditinstituten. Sällan skådat humbug. Jänkarna kan till viss del styra dem och sen spelar de ingen roll. De gör aldrig sitt jobb på rätt sätt. De är för mycket politik i det och för laddat.
Släng ut Abe, Draghi, Obama och Bernanke och ersätt dem med Bill Bonner.
http://www.marketsbyscoris.com/2012/10/us-statsskuld-nu-102-av-bnp.html
Skål!
USA leder förstörelsen av väst finansiella system. Det kostar att ligga på topp med världens största krigsmaskin och att försvara gamla kapitalistiska sjukvårdssystem och att löpande fylla på fel fickor.
Sällan skådat fiasko i klassisk ekonomi.
Skål!
Inlägget är redigerat av författaren.
Roasan blogg. Pratar om att björnarna försöker piska upp små fundamentala kriser. Slutar läsa denna blogg nu. Dravel. Denna person fattar nada och o ger bara tidsspill.
#71
Håller inte med dig.
M V H
Problemet blir när TA på lång sikt skall kläs med FA. Där står jag fast. Rent nonsen. Korrigerar mig på kort TA. Där finns det nått o hämta. Vill man få rätt på sikt måste man ha bredare kunsksp än att gissa att en tokmanipulerad långränta har bottnat o spela allan.
Inlägget är redigerat av författaren.
Jaha, detta säger ju en del: #71 Sandman Registrerad: 2013-03-18 Aktiv: 2013-03-24 Inloggningar: 12 Inlägg: 2 Kommentarer: 11 Du kan inte bara avfärda genomtänkta analyser, stort jobb har lagts ner på dessa, eller hur?? Dravel, skriver du. -- Det kallar jag högmod. M V H SOFUS
#70
Verkar som att du får rätt!
Mvh/JohanB
Visa sida
Ogilla! 1
Gilla!
Vilken bra summering :)
Verkligheten kommer att komma ifatt förr eller senare i ett ekonomisk system som inte fungerar sunt, det inser dom flesta. Därför kommer rädslan stiga hos placerarna vilket i sin tur resultera i en allt ryckigare börs.
Endast en aktiv placerare som kan identifiera trenderna har på börsen att göra, alla andra bör leta tryggare placerinngar.
Tror börserna kan hållas flytande fram till år 2014-2015 innan vi ser ett riktigt djjup dyk. Usa har en omöjlig ränta år 2020.
Tick tack. ...... Tick tack. ....... Booom!