Grupp: Huvudforum

Dignitana-Braincool

0
Ogilla!
81
Gilla!
2013-01-27 21:55:56

Dignitana – Braincool

Intresset för Dignitana har ökat den senaste tiden så en presentation av dotterbolaget Braincool kan kanske vara på sin plats.

Braincool har i dagsläget en värdering som är i princip 0:-

Jag skulle vilja argumentera för att även detta bolag bör tillskrivas ett visst värde.

Braincool ska alltså ansvara för alla övriga indikationer inom kylning bortsett från onkologi. Det innebär i dagsläget stroke, hjärtstillestånd, neonatalvård m fl. Normalt så bör ett sådant bolag ha någon form av värdering men nu lever detta bolag i skymundan av moderbolaget Dignitana. Det är ingen katastrof direkt men min åsikt är att värderingen känns lite väl låg med tanke på allt spännande Braincool ägnar sig åt.

Jag har ägnat mycket tid åt att läsa forskningsrapporter och kan konstatera att kylbehandling inom stroke, hjärtstillestånd och neonatalvård används mycket sparsamt och står inför en enorm expansion.

Kylbehandling har visat sig minska celldödligheten och antalet fria radikaler (skadliga syremolekyler), risken för inflammationer samt sänkt ämnesomsättning. Detta innebär att hjärnan går ned i varv och därmed klarar sig mycket bättre från skador om omständigheterna är de rätta. Ökad temperatur och ökat tryck på hjärnan medför sämre utfall. Man köper sig också tid till att sätta in medicinsk behandling. Inga tillräckligt allvarliga biverkningar står i vägen.

Det finns olika sätt att kyla ned en människa på, bl a injicera saline i blodet, kyla via ven med hjälp av kateter, olika kylpads som appliceras på kroppen, via näsan etc. Braincool vill kyla selektivt via nacke och huvud. En av de ledande institutionerna inom stroke, University of Edinburgh, tycker detta är den mest lovande metoden inom ytkylning och har därför, tillsammans med Braincool, skrivit ett samarbetsavtal och ett avtal om en klinisk studie. Dessa avtal skrevs under i oktober 2012.

Braincool är det enda företag som använder sig av huvud-/nackkylning i den stora europeiska fas III-studien EUROHYP som nu pågår. Studien kommer att vara oerhört viktig för framtida standardbehandling av strokepatienter. Det ger en enorm konkurrensfördel vid lyckat resultat.

Vad är då fördelarna med Braincools lösning? Jag har listat några som jag tror kan vara, om inte avgörande, väldigt viktiga.

1: Kan sättas in snabbt. Resultatet blir bättre ju snabbare nedkylningen sker. Braincool kan med hjälp av den portabla enheten installerad i ambulanser påbörja nedkylning direkt.

2: Kräver inte specialistkompetens. Ex sätta nålar/kylkatetrar i ven.

3: Kan sättas in preventivt. Oavsett vilken typ av stroke man misstänker kan nedkylning påbörjas. Man behöver alltså inte konstatera propp eller blödning med hjälp av magnetröntgen innan.

4: Flexibel. Lätt att ta på och av. Uppskattas av behandlande läkare.

5: Om nedkylning görs med andra metoder bör Braincools lösning vara ett utmärkt alternativ för att bevaka och hålla måltemperaturen när den nåtts.

6: Minimal belastning på kroppen. En helkroppskylning medför ökad risk för infektioner (ex lunginflammation), blödningar samt nedsatt immunförsvar. Braincool kan åstadkomma en större sänkning av hjärnans temperatur än övriga kroppen. Skonsamt.

7: Kan med fördel kombineras med läkemedel och annan behandling ex trombolys (lösa upp propp).

8: Selektiv hjärnkylning i kombination med saline ger en snabbare effekt.

Jag tycker det ser spännande ut. Dignitanas positiva utveckling under de kommande åren ser stabil ut med tanke på Dignicaps framgångar. Man bör dock vara försiktig med tanke på långa ledtider men positiva besked om Braincool bör komma under året och vi kommer få lättare att bedöma huruvida detta blir en kommersiell framgång eller ej. Företaget säger själva att försäljning ska påbörjas redan i år på utvalda marknader, bl a Sverige och UK. Om så blir fallet kommer reaktionen bli mycket positiv.

Intresse finns från andra aktörer och det är en bra indikation på att Braincool är på rätt väg. Marknadspotentialen är givetvis svindlande.

För att lyckas fullt ut ser jag samarbets- och distributörsavtal som nödvändigt. Tänkbara partners är bl a Sysmex, Konica-Minolta, Philips och Siemens. Idag har Dignitana avtal med Sysmex och KM inom onkologi och det är förstås tänkbart att samarbetet kan utvidgas till att även omfatta hjärnkylning. Visar Braincool fortsatta framsteg så skulle jag inte bli förvånad om vi har 1-2 avtal inom något år, kanske ännu tidigare.

Avslutningsvis så känns det tryggt att ha Dignicap som genererar intäkter till bolaget just nu, så en investering i Dignitana, med tanke på Braincool, känns mindre riskfylld.

Nu ser vi fram emot en uppdatering från Dignitana beträffande Braincool, förhoppningsvis redan nu under Q1. Minsta indikation på fortsatt framgång skulle vara fantastiskt och lyfta bolaget ytterligare en nivå. Kommer vulkanen få sitt utbrott redan i år?

0
Ogilla!
18
Gilla!
2013-01-28 10:16:14

En bra sammanfattning av Braincool, Ben! Det är ju lätt att glömma bort den här juvelen som Dignitana har i backfickan. Idag värderad till noll kronor...

0
Ogilla!
19
Gilla!
2013-01-28 10:32:57

Tack Tavistock.

Ja Dignitana befinner sig i en väldigt kraftig tillväxt men jag tror faktiskt Braincool kommer vara ifatt och förbi om några år.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-01-28 11:30:43

Om Dignitna får igång pay per treatment för Dignicap i USA, så tror jag att det blir svårt för Braincool att komma ifatt vinstmässigt. De potentiella vinsterna vid pay per treatment är nämligen hissnande stora. Men mycket trevligt att man idag får Braincool på köpet när man köper Dignitanaaktien.

Blir mycket intressant att se vad Dignitana kommer stå i om fem år.

0
Ogilla!
44
Gilla!
2013-01-28 11:39:40

Ja det blir ingen lätt uppgift för Braincool:-))

Dessa två bolag kommer skapa mycket stora värden för sina aktieägare.

Låga kostnader och lågt antal aktier i kombination med höga intäkter brukar vara en bra kombination:-)

Extra bidrag till Aktieguiden

Du behöver logga in för att använda den här funktionen.

Tack till:

Hittills har ovanstående medlemmar tillsammans lovat att bidra med 1 000 000 kronor i den här insamlingen.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-01-28 12:35:49

Har plockat in dom nu! Intressant helt klart! Tack för tips! :)

.............................................................................

"Keep it simple stupid, and don't fall in love with the down side!"

0
Ogilla!
45
Gilla!
2013-01-28 12:52:23

#5

Jag önskar dig all framgång:-)

0
Ogilla!
11
Gilla!
2014-02-24 22:25:42
0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-02-24 22:32:42

sorry

Fel tråd.

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.