Grupp: Huvudforum

Hur mår Kina?

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-04-17 10:27:18

Kina, världens framgångssaga. Ett outvecklat fattigt land som blivit världens fabrik med både simpel verkstadsproduktion och högteknologisk spetsproduktion. Bönder blev farbriksarbetare för en spottstyver och hjälpte till att förvandla landet till en gigantisk exportör. Mindre än 10% BNP-tillväxt per år räknas som ett misslyckande, i en stillastående eller stagnerande omvärld. Skillnaden mellan rika och fattiga har blivit extrem. Miljöproblemen ofattbart stora. Kina är världens näst största ekonomi och det är bara en fråga om tid innan man går om även USA. Kinas folkbank innehar mer finansiella tillgångar är något annat offentligt organ i hela världen. Och allt detta i en Marxist-leninistisk enpartistat.

Svårt att greppa Kina, siffror kan manipuleras, lokalt, regionalt och nationalt för att motsvara förväntningar och ge fördelar. En stor del av utbyggnaden finansieras av en finansvärld bakom den officiella, sk skuggbanker som inte omfattas av statliga garantier. Denna kan inte mätas men uppskattas vara enorm.

I dagens DI finns en artikel som ger en liten inblick i Kinas finansvärld, man ser samma mönster som orsakat krisen i västvärlden. En gigantisk upplåning som bygger på en förhoppning om att tillväxten bara fortsätter, fortsät, forts, for, f.......................

http://www.di.se/artiklar/2013/4/17/finanstoppens-varning-kinas-skulder-utom-kontroll/

Skål!

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.