Grupp: Huvudforum

AroCell - Mycket intressant

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-08-29 08:33:20

Diagnostik

Bakgrund

Ända sedan jag hittade AroCell som investeringsobjekt för drygt 1 år sedan så har jag varit helt övertygad om att bolaget sitter på en teknik/metod som kommer att ha en mycket stor betydelse världen över för att kunna diagnostisera cancer i ett tidigt skede. Det som framkommit senare i bla studier som visar att AroCell även kan mäta inaktivt TK gör att bolaget är exceptionellt. Man sitter på en teknik som ingen annan är i närheten av och man är på väg mot en enormt stor marknad inom solida tumörer.

AroCell lämnade tidigare strategi att lansera ett test för blodcancer och gick över till den nya strategin med fokus på solida tumörer. Jag blev själv konfunderad och funderade en del på varför man inte ville lansera testet för blodcancer. Den 30/4 -13 skrev jag, efter att många efterfrågat min syn på läget, följande punkter som jag ville utreda:

1) Nedläggningen av TK 210/hem ELISA.

2) Nya affärsplanen.

3) Chanser för TK i solida tumörer. (nya planen)

4) Tidsplan.

5) Nyemission.

Detta var de ämnen jag ville syna för att bilda mig en uppdaterad syn på bolaget. Då hade jag inte alla svar och vi har sedan dess fått en del uppdateringar från AroCell. Jag vill påpeka att jag trots dessa frågeställningar aldrig funderade en endaste sekund på att minska mitt innehav. Med min bakgrund och erfarenhet från läkemedelsutveckling och hur lång väg det är för att nå marknaden så har jag hela tiden varit övertygad om att AroCell kommer att lyckas. Och då kommer det att få en mycket stor effekt på aktiekursen, men framförallt så kommer ett mycket stort antal drabbade att få sin cancer upptäckt i tidigt skede och räddas från ett liv med utvecklad cancer och för tidig bortgång.

Det ”nya” AroCell

Det stod tidigt klart att den nya strategin innebar en försening till 1:a lanserade produkt, men å andra sidan så innebar det också att man når marknaden för solida tumörer tidigare än planerat. Bolaget genomförde en nyemission tidigare i år och det blev ett bra resultat av denna och ger också AroCell ett bra kapitaltillskott i nov/jan via TO2.

Det viktigaste för mig har varit att få svar på frågan:

”Varför inte lansera TK-testet för blodcancer när man är så nära?”

Det skulle ju gett en del intäkter, som hade varit välkomna.

Jag anade vad det kunde bero på, men började undersöka anledningen till beslutet och har fått full visshet i varför man tog beslutet att gå direkt på marknaden för solida tumörer:

Hittade följande på AroCell´s hemsida:

”AroCells verksamhet är inriktad på att utveckla TK 210 för solida tumörer, ett test som mäter bådeinaktivt och aktivt TK-protein (tymidinkinas). Det är en avgörande skillnad mot de tester som finns på marknaden och andra tester som är under utveckling idag, vilka endast mäter aktivt protein. Detta är mycket viktigt då endast 20-30 % av patienter med solida tumörer har en mätbar mängd aktivt protein. Med utgångspunkt från vår marknadsanalys som omfattade marknadspotential, konkurrens/unicitet, kliniskt behov och värde samt marknadsacceptans, har AroCell beslutat att satsa alla resurser på ett test för solida tumörer.”

Bara i detta utlåtande nämns oerhört viktiga parametrar som stärker AroCell och visar på varför bolaget är helt unikt på marknaden. Från uttalande:

1) TK-mäter BÅDE aktivt och inaktivt TK, Tymidinkinas som förekommer i blod vid cancer.

2) Befintliga tester på marknaden mäter ENBART aktivt TK, som endast förekommer hos ca 20-30% av patienter med solida tumörer. AroCell kan med sitt TK-test istället komma upp till uppemot ca 80%!

3) Marknadspotential

4) Konkurrens/Unicitet

5) Klinisk behov

6) Värde

7) Marknadsacceptans

8) Användarvänligheten är ytterligare en konkurrensfördel. AroCell´s teknik och test går snabbt att genomföra och analysera medans konkurrenters metoder kräver dyrare utrustning i laboratoriet och dessutom tar det med dessa både längre tid att förbereda liksom att analysera.

Detta är oerhört starka argument som bevisar vad som är på gång när man nu satsar alla medel på att lansera ett TK-Test för solida tumörer.

Vidare hittade jag följande presentation om den stora potential AroCell nu fått tack vare genombrott inom solida tumörer:

http://www.arocell.se/file/presentation-arsstamma-maj-2013.pdf

Där visas diagram på hur mycket inaktivt TK som finns i solida tumörer kontra hur mycket aktivt TK som finns i solida tumörer. Det är slående hur mycket inaktivt TK man hittar i blod hos patienter med solida tumörer och hur lite aktivt TK det finns. AroCell klarar med sin metod att hitta båda kategorierna, medans konkurrenter ENBART klarar av att hitta den aktiva varianten av TK. Med dessa resultat och fakta så innebär det att AroCell kommer med största sannolikhet att erhålla ett monopol inom tester för solida tumörer. Vem vill använda ett test som enbart klarar av att upptäcka den näst intill obefintliga delen aktivt TK gentemot den så höga andelen med inaktivt TK? AroCell befinner sig i en unik situation.

Nyckeln till ”Den nya strategin”

I presentationen hittar jag ”nyckeln” till varför AroCell valt att inte lansera inom blodcancer – ännu vill säga:

AroCell´s teknik beskrivs på sid 9 som en och samma teknologiplattform! Detta betyder att AroCell upptäckt genom studier på solida tumörer att man kan använda exakt samma grundteknologi, även inom solida tumörer! Det har nu ytterligare stärkts då bolaget presenterat att hela teknologin nu uppnått ”Frozen Design”. Jag vet av egen erfarenhet att detta är en milstolpe för bolag att uppnå. Teknologin är färdigutvecklad, den är stabil och reproducerbar, vilket är mycket viktigt att uppnå.

Då kanske en del frågar sig varför man ändå inte valt att lansera för blodcancer först?

Det svaret får vi på sidan 10, där finns följande fakta:

Marknadssituation

Blod Cancer

Konkurrens från redan aktivitetsbaserade tester

Pris per kit ca 1000 €

Relativt liten existerande marknad, ca 2-2,5 M €/år

Lansering CE-märkt produkt juni 2013

Solida tumörer

Ingen konkurrens från etablerade aktivitetsbaserade tester

Pris per kit ca 4000 €

Total potentiell marknad > 800 M €/år

Lansering av forskningsprodukt RUO q3 2013

Lansering CE-märkt test för solida tumörer q1 2014

Kompletterar andra tumörmarkörer och röntgentekniker

Tumörmarkörer mer etablerade för solida cancerformer

För mig och mina kollegor som jag diskuterat detta med så är AroCell´s nya strategi ett genidrag. Man kan få mer betalt för varje test inom solida tumörer. För varje testkit kan det alltså vara att gå från 1000-4000 € och det på en marknad som växer från max 2,5 M € - > 800 M €.

För att belysa skillnaden så går AroCell nu mot en ny marknad som är upp till 400 ggr större varje år då den nya marknaden för ett TK-test inom solida tumörer är värt över 800 M€/år, dvs > ca 7 Mdr Kr/år. Och nyckeln till nya strategin är priset för varje sålt test, där AroCell kan ta ut ett pris på upp till 4 ggr högre än vad man kan inom blodcancer. Man kan inte lägga sig på det billiga priset vid en tidigare lansering inom blodcancer och sen, med samma teknologi/test, begära ett så pass mycket högre pris för ett TK-test inom solida tumörer.

Detta är något som måste liknas vid ett mycket bra strategiskt drag från AroCell´s sida. Det är inte många som förstår hur stort genombrott teknologiplattform + inaktivt TK, de facto är.

Positivt scenario bekräftat i rapport

I senaste rapporten kom en update och bekräftelse på att AroCell nu har kapital i kassan som säkerställer finansieringen för att CE-märka och lansera TK-testet för solida tumörer.

Det bekräftades också att man genomfört studier på flera olika sorters solida tumörer, med ”förväntade positiva resultat”, som VD uttryckte sig. Man är helt komfortabla med att produkten ger de resultat som nu visats i flera studier.

Tidsplanen innebär att AroCell bara är veckor eller någon månad bort från att lansera ett RUO-test för solida tumörer. Detta används inom forskningen och ger AroCell intäkter. Ett RUO-test för solida tumörer kommer enskilt att vara värt betydande summor för AroCell då det inte finns något annat test på marknaden som kan mäta det viktiga inaktiva TK.

Enligt tidsplanen så kommer man även redan under hösten att teckna distributörsavtal för TK-testet inom solida tumörer. Det visar på bolagets egna interna övertygelse på att allt nu är säkerställt för att lansera sitt TK-test.

Sammanfattning

AroCell har på ett föredömligt och mycket smart sätt styrt om strategin mot att satsa allt på den solida marknaden. Erfarenhet från Håkan Englund som var VVD i Phadia, som såldes för 23 Mdr Kr, har säkert bidragit starkt till detta beslut. Håkan kan branschen bättre än många och hans betydelse är stor.

AroCell har nu under den senaste perioden genomfört en rad viktiga moment, samtliga med lyckade resultat:

1) Bytt strategi. Satsning på solida marknaden är självklar.

2) Säkerställt samtliga tillverkningsmoment och krav på produkten. Frozen Design.

3) Genomfört studier inom en rad solida cancerformer som alla gett positiva resultat. Ett aktivitetsbaserat TK-test (läs konkurrenter) hittar endast 20-30% av de som har en solid tumör. AroCell hittar, tack vare den unika funktionen att man kan mäta inaktivt TK, ca 80%. Som kuriosa kan man nämna en nu pågående stor studie i Stockholm där samtliga män i Stockholm mellan 50-69 år erbjuds att vara med. Syftet är att testa ny metod för att diagnosticera prostatacancer genom blodprov. AroCell deltar med sitt test för solida tumörer. Det intressanta med studien är att det finns ett tydligt mål med studien: Man vill hitta en ny metod som är mer träffsäker än ett vanligt PSA-test. Stockholms Läns Landsting har sagt att hittar man en metod som kan diagnosticera 30% så är man beredd att satsa på en sådan ny teknik/test. Som sagt: AroCell hittar ca 80%. Länk till info om studien: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Undersokningar/STHLM3/

4) Tidsplan som bekräftades nyligen ger lansering RUO-test i q3 och lansering CE-märkt test för solida tumörer i q1 2014.

5) Bekräftat i tidsplan att distributörs-avtal kommer under H2 -13. En stark och positiv signal om att man inom AroCell vet vad som kommer.

Potential – Värdering

Att det finns ett exceptionellt värde i AroCell´s TK-metod råder det ingen tvekan om.

Hur stort BV borde AroCell uppnå när man har ett CE-märkt test för solida tumörer på marknaden?

Inte helt lätt att svara på då det kommer att handla om mycket stora belopp. Inför lanseringen av ett CE-märkt test för solida tumörer så diskuterade jag med mina kollegor inom branschen om detta. Har också personlig erfarenhet på ett ungefär hur bolag som AroCell får ett specifikt bolagsvärde kontra vad man har i pipeline. I AroCell´s fall såg det då ut som nedan:

1) CE-märkt test för blodcancer.

2) Marknadspotential max 2,5 M€, ca 22 MKr/år.

3) Konkurrerande tester som redan lanserats, främst från DiaSorin.

4) Pris per testkit ca 1000 €, ca 9 000 Kr.

Ett typiskt bud på ett företag med ovan nämnda faktorer skulle hamna på ca 150-200 MKr.

AroCell är nu istället närmare nedan beskrivna scenario:

1) CE-märkt test för solida tumörer.

2) Marknadspotential över 800 M €, ca 7 Mdr Kr/år (!)

3) Ingen konkurrens, monopol.

4) Pris per testkit 1000 €, ca 35 000 Kr.

Ett typiskt bud på ett företag med ovan nämnda faktorer skulle hamna på ca ? MKr.

Ja, vad är rimligt? Ett 1:a bud hade legat på ca 150-200 MKr. Hur värderar man då et företag som istället snart når en marknad värd 7 Mdr Kr istället för som i det 1:a läget en marknad som är värd dryga 20 MKr? Dessutom är AroCell ensamma på den gigantiska marknaden, medans man hade en del konkurrens att vänta i det 1:a scenariot.

Jag tror inte att det skulle räcka med 1 Mdr Kr för att köpa AroCell när man har lanserat ett CE-märkt test för solida tumörer. AroCell kommer med sitt test att revolutionera hela cancerdiagnostiken. Givetvis ligger det ett oerhört värde i detta för AroCell.

Om man ser vad ett sådant pris skulle innebära för aktiekursen så blir det ca 58 Kr/aktie, mot dagens på ca 8,60 Kr.

Vet sedan tidigare att stora aktörer bevakar AroCell. När tiden är inne så blir AroCell ett mycket intressant uppköpsobjekt. Bolaget bevakas och varje framgång lär noteras, jag räknar med, vis av erfarenhet, att AroCell kommer att bli uppköpta i nära anslutning till lanseringen av det CE-märkta TK-testet för solida tumörer.

/Diagnostik

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-08-29 08:44:33
Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.