Grupp: Huvudforum

Safe at Sea - kanonläge !

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-02-18 09:26:50

Igår lämnade Safe at Sea sin årsredovisning. Bolaget som nu har 3 raka vinstkvartal i ryggen kommer av allt att döma att lämna Aktietorgets observationslista inom ett par veckor, (kontrollstämma 2 hålls 27 februari) och flyttas upp till ordinarie lista. Detta är en stor trigger och dessutom räknar VD med ett ”go ahead” från BP innan månaden är slut vilket även det är en jättetrigger. ”Go ahead” innebär att Safe at Sea testkör Rescuerunner ute på nån av BP:s oljeriggar och är sista steget innan en presumtiv BP order. Som jag ser det så ska det mycket till för att det då inte ska sluta med en rejäl genombrottsorder inom offshore.

Men det finns förutom ovanstående en hel del annat intressant som är på gång i bolaget. Jag plockar här ut intressant info från årsredovisningen, håll till godo:

VD har ordet

Året 2013 har varit ett händelserikt och spännande år för Safe at Sea. Vårt målmedvetna arbete med försäljningen har gett resultat under året och vi jobbar nu vidare för att öka på tempot ytterligare. Den starka utvecklingen på eftermarknadssidan med såväl ett utökat sortiment som en ökning av serviceuppdrag fortsätter. Första halvåret 2014 är i princip redan fulltecknat med produktion och serviceuppdrag, vilket gör att vi är fortsatt optimistiska inför 2014.

Förvärvet av Optimum Yacht Care AB (OYC) har bidragit till att bredda vårt erbjudande mot marknaden och har gjort oss starkare såväl organisatoriskt som försäljningsmässigt. Vi ser att OYC:s produktportfölj med bl.a. Elysator och Optiguard, som har testats med framgångsrika resultat, har en mycket spännande potential. Båda produkterna bidrar till att göra kundernas verksamhet miljövänligare och sparar pengar åt dem. Detta är faktorer som gör att vi vågar räkna med en ökande försäljning av OYC:s produkter under 2014.

Vi vann en rekordorder under sommaren 2013 från Critical Infrastructure and Coastal Protection Authority (CICPA) i Förenade Arabemiraten. CICPA har sedan tidigare antytt att den ordern var en första provbeställning. Vi ser därför med tillförsikt fram emot att vidareutveckla affären med CICPA. Tillsammans med Al Masaood, vår agent i Förenade Arabemiraten, har vi börjat bygga upp en service- och eftermarknadsorganisation för såväl Förenade Arabemiraten som den övriga marknaden runt Persiska viken. Området har en mycket intressant potential som vi kommer att fokusera på under 2014.

Sjöfartsverket var mycket nöjda med den specialutrustade Rescuerunner, de köpte för sjömätning runt hela den svenska kusten under 2012. Detta ledde till att de beställde ytterligare en Rescuerunner anpassad för samma ändamål. Det är glädjande att professionella kunder som använder Rescuerunnern för andra uppgifter än sjöräddning uppskattar fördelarna så pass att de köper fler enheter. Det är ett gott betyg åt Rescuerunner som ett arbetsverktyg som kan användas för många olika uppgifter.

Genom samarbetet med Docky Marin har vi utökat tillbehören till Rescuerunnersystemet med Rescuerunner Boat Lift. Båtlyften har varit mycket uppskattad av SSRS som testat den under hösten/vintern 2013.

Under året har vi också inlett samarbete med återförsäljare i bl.a. Norge och Frankrike. Diskussioner pågår också med fler representanter i bl.a. Beneluxländerna och Ryssland.

I november och december var vi inbjudna till BP Exploration & Operation Company (BP) för demonstrationer och testkörning av Rescuerunnern i miljöer som liknar den för oljeriggar i Nordsjön. Målsättningen från såväl Safe at Sea som BP är att Rescuerunnern ska kunna bli en naturlig del i räddningsutrustning kring oljeriggar. Senast under februari ska BP återkomma med beslut om att utföra tester ”on-site” vid oljeriggar i Nordsjön.

Bara att ha blivit uppmärksammade av BP och genomgått de två första stegen i deras utvärdering är en fjäder i hatten för Safe at Sea och Rescuerunner. Rescuerunner är det första räddningssystemet för att undsätta personer i vattnet under en oljerigg som har fått rekommendationen av BP att testköras ”on-site”. Vi har redan märkt att BP:s intresse, har ökat nyfikenheten från såväl offshore som handelssjöfart.

Rescuerunnern är en hörnsten i projektet FiRST som drivs av Sjöräddningssällskapet och Stena Line som handlar om massräddning till sjöss. FiRST-projektet har fångat det holländska färjerederiet TESO:s intresse. TESO planerar att ha installera en Rescuerunner ombord på sin nya 135 meters RORO-färja. RORO-Färjan som kommer att ta upp till 1750 passagerare och närmare 300 fordon ska tas i drift 2015.

Inom International Standards Organisation(ISO) utvecklar man en ny standard för system för att effektivare och säkrare kunna rädda människor i vattnet. Det föreslagna innehållet i termer av förmåga och övriga krav passar väl in på Rescuerunner. I bästa fall kan den nya standarden (om den antas inom ISO) också införlivas i ett EU- direktiv under sommaren 2014. I nuläget vet vi dock inte i vilken omfattning och nivå som Rescuerunner skulle kvalificera sig till men vi ser positivt på den föreslagna regeltexten.

Vår brittiska partner MDS Marine ltd, köptes under hösten 2013 upp av Supacat Limited. Supacat har engagerat sig i lanseringen av Rescuerunner som är en intressant produkt för deras kundgrupper. De har bl.a. utvecklat ett sjösättningssystem för brittiska sjöräddningen, RNLI. Andra av deras kunder återfinns inom offshore och försvarsindustrin. Genom Supacat öppnas nya kontakter på marknader där Safe at Sea och Rescuerunner börjat få mer och mer uppmärksamhet.

Vi står nu väl rustade inför de positiva utmaningarna vi har framför oss, med ökade marknadsföringsaktiviteter, inte minst inom offshore, i Persiska viken, gentemot färje- och kryssningsrederier och sist men inte minst våra trogna befintliga kunder. Utmaningarna omfattar också att kunna öka produktionstakten och leverera snabb service för de förväntat ökande antalet serviceuppdrag under 2014.

Affärsidé

Safe at Sea skall bidra till att rädda liv genom att utveckla, tillverka och sälja lätta, flexibla och kostnadseffektiva system för SAR-verksamhet (Search & Rescue) över hela världen.

Verksamhet

Safe at Sea utvecklar, marknadsför och säljer sjöräddningssystem. Det innebär att kunden erbjuds att köpa färdiga lösningar som, förutom den sjögående enheten, också omfattar sjösättningssystem, förarutbildning och personlig utrustning för de förare som utbildas för uppgiften. Totalt har ett 90 tal rescuerunners tillverkats för i huvudsak sjöräddningsorganisationer och myndigheter med räddningsansvar. Rescuerunner har under året tagit sig in på nya geografiska marknaders om Persiska Viken samt blivit inbjudna av nya kundgrupper inom offshore. Verksamheten har breddats genom förvärvet av Optimum Yacht Care (OYC). OYC tillhandahåller management tjänster för sjöfarten samt produkter för det maritima området som bidrar till att göra kundernas verksamhet miljövänligare och sparar pengar åt dem.

Historik

Bakgrunden till utvecklingen av Rescuerunner bottnade i ett behov hos Sjöräddningssällskapet att ta fram en liten och effektiv däcksbåt till de stora sjöräddningskryssarna. Dessa kan genom sin storlek operera över stora distanser och i svåra förhållanden, men har svårt att på ett säkert sätt närma sig människor i vattnet, såväl på öppet vatten som bland grynnor och skär. Kombinationen av den stora och lilla båten tillsammans gav en heltäckande systemlösning. Sjöräddningssällskapet har lagt ner ett stort arbete på utveckling av Rescuerunnern för att få ett räddningsredskap av absolut toppklass för akuta sjöräddningssituationer.

En världsmarknad

Behovet av små, flexibla och kostnadseffektiva räddningssystem är mycket stort och växande. Överallt där människor arbetar, reser eller tillbringar sin fritid på eller i närheten av vatten finns det ett behov av räddningssystem. Efter att tidigare år ha sålt nästan uteslutande till sjöräddningsorganisationer inom Sverige har Safe at Sea nu breddat försäljningen och nått genombrott på flera internationella marknader och inom flera olika kundsegment.

Vi breddar nu vårt återförsäljar- och partnernätverk för att fånga upp intresset över världen. Vi ökar även våra insatser för att nå ut med Rescuerunnern till fler tänkbara kunder. Intresset för OYC:s produkter är stort. Diskussioner pågår bland annat med flera internationella nybyggnads- och reparationsvarv om att lackskydda deras Yachter med Optiguard. Under 2014 räknar vi med att ingå flera avtal med kunder av olika storlek.

Viktiga händelser efter periodens utgång

Det pågående arbetet med CE-märkning av Rescuerunner beräknas vara klart under andra kvartalet 2014.

Det holländska färjerederiet TESO planerar att installera en Rescuerunner på sin passagerarfärja som är under byggnation. Färjan ska levereras under 2015.

PEMEX, Mexikos statliga oljebolag har visat intresse för Rescuerunner. Vår samarbetspartner Docksta Varvet i Mexico kommer att marknadsföra Rescuerunnern på PEMEX Expo för nya leverantörer i april 2014.

Besök av världens femte största båtbyggare av kundanpassade yachter (24-50 meter). Deras intresse avser agentur på Taiwan för såväl Safe at Sea som OYC.

Bolagets förväntade framtida utveckling

Bolaget kommer under räkenskapsåret att fokusera på sin tillväxtstrategi, genom:

1 Ökad försäljning genom breddning av produkt- och tjänsteportföljer mot fler geografiska marknader och kundsegment.

2 Förstärkta samarbeten med partners med kompletterande produkter, tjänster och marknadskontakter.

Produktion

Produktionen fortsätter att effektiviseras och vi har ytterligare effektivisering att se fram emot vid en högre produktionstakt av Rescuerunner. Vi har utmaningar framför oss när det gäller att höja produktionstakten. Vi ser bl.a. över behovet av större lokaler för att kunna höja produktionstakten samt även behovet av att nyanställa.

Nya produkter och tjänster

Under året har vi lagt till Rescuerunner Boatlift till våra tillbehör till Rescuerunnern. Boatlift fungerar både som skyddad förvaring och effektivt sjösättningssystem av Rescuerunner. Vi kommer under 2014 att provköra Rescuerunner med en starkare bensinmotor. Det har efterfrågats av flera kunder att ta Rescuerunnern upp mot 50 knop. (idag ca 40). Vi hoppas även att få tillgång till att provköra en dieselmotor för att kunna möta kundgrupper med krav på dieseldrift.

Slut Årsredovisning

Läser man texten ovan står det helt klart att bolaget nu växlar upp ordentligt. Bolaget är värderat till mycket låga ca. 44 miljoner kr och det måste ses som ett mycket bra tillfälle att nu inför kommande nyhetsflöde investera i bolaget. Rekordordern i somras från Förenade Arabemiraten fick kursen att dra upp till 35 kr och denna order kan alltså mycket väl vara blott början på en betydligt större. Eller rättare sagt kursen drog till motsvarande 35 kr, sammanläggning av aktier har gjorts och 50 aktier har blivit 1, dagens kurs motsvarade m a o förra året en aktiekurs på ca. 35 öre.

Idag står kursen i dryga 17 kr men det gör den nog inte länge till…

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-02-18 10:21:42

Safe tror jag hårt på. Uppflyttning från obslistan i februari och tredje och sista test/uppvisning för BP för att ta ett par saker i närtid.

Börsvärde på 40 milj och en omsättning som lär öka rejält under innevarande år.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.