Grupp: Huvudforum

Emotra- urstarkt case !

0
Ogilla!
7
Gilla!
2014-03-23 10:37:35

Bakgrund

När Emotra den 31 oktober förra året tecknade avtal med Ravensburgkliniken i Tyskland så skrev bolaget:

”Avtalet är det tredje samarbetsavtalet som tecknats rörande klinisk utvärdering av Emotras metod, EDOR. Sammanlagt 15 ledande kliniker i Europa ska, enligt Bolagets planer utvärdera metoden under de närmaste två åren. Diskussioner och förhandlingar pågår med ett flertal kliniker i olika länder. Arbeten med ansökningar till etiska kommittéer och CE-märkning av produkten, pågår parallellt som en del av förberedelserna för de kliniska utvärderingarna. ”

Dessutom har VD Claes Holmberg vid ett flertal gånger sagt och skrivit att dessa 15 kliniker ska vara klara och presenterade innan Q1 utgång.

Tiden gick och vi fick vänta till den 17 januari innan klinik nr 4 presenterades, Genuakliniken i Italien.

Att 11 kliniker ytterligare skulle bli klara på ett par månader verkade i det läget lite väl utopiskt att tro på. Sedan dess har klinik efter klinik kablats ut som klara för multicenterstudien: de italienska klinikerna Rom, Bari och Piemonte, Cluj Napoci i Rumänien, Budapest, två svenska universitetskliniker, Madrid, Montpellier i Frankrike, Rankveil i Österrike och så förra veckan Oviedo i Spanien, en ytterligare klinik i Rom samt tyska Tübingen.

Vi har nu t.o.m överträffat målbilden 15 kliniker och är i dags dato uppe i 17 kontrakterade Key Opinion Leaders, (förkortat KOL) kliniker.

Aktiekursen har dock trots avtal med alla dessa KOL inte lyft ett dugg, snarare har den backat trots att även ett mycket positivt pm om klar CE-märkning kommunicerats se http://emotra.se/2014/03/emotra-har-ce-markt-edor/

Det verkar som att marknaden tycker att det är för långt fram till intjäning och tror att det kommer bli helt tyst under det att multistudien pågår.

För det första , ställ denna tid i perspektiv till följande: grundaren och upphovsmannen Lars-Håkan Thorell har bedrivit forskning om självmord och hyporeaktivitet i mer än 25 år så den tid som studien tar är ingenting i jämförelse. Vad Thorell har gjort är att i en serie studier tidigare bevisat EDOR:s höga precision, (EDOR= Emotras metod). Uppföljning och dokumentation av 279 patienter från tre oberoende internationella kliniker har påvisat 97procents tillförlitlighet vid test av hyporeaktivitet i syfte att upptäcka deprimerade patienters självmordsbenägenhet. I samarbete med ledande forskargrupper inom den tyska suicidforskningen har Thorell under de senaste åren fått den starka kopplingen mellan hyporeaktivitet och självmordsrisk ytterligare bekräftad. Testresultaten från 783 tyska patienter har bekräftat samtliga tidigare uppnådda resultat. Resultaten publicerades i en vetenskaplig artikel oktober 2013 av Journal of Psychiatric Research, en av de internationellt mest ansedda tidskrifterna i ämnet.

Nu är det bara veckor kvar innan multicenterstudien kör igång med en mycket stark klinikbesättning.

Allt handlar sedan om att dessa kliniker ska bekräfta den ovanstående tillförlitligheten. Dessa kliniker kommer fungera som ambassadörer för Emotra och var och en äger rätt att att kommunicera utåt vilket så klart ger status och tyngd åt den egna kliniken. Så fort den första kliniken går ut med bra resultat så lär aktien dra rejält. Intressant att veta är att interimsrapporter är utlovade . Mängder av viktiga kongresser står för dörren och när som helst kan det komma artiklar i vetenskapliga tidsskrifter så att det blir tyst framöver är föga troligt.

MEN inte nog med detta, Emotra har också lyckats skriva avtal med branschorganisationen EPA-SS , (suicidsektionen inom European Psychiatric Association) och det fantastiska är att även EPA kommer marknadsföra EDOR metoden och därmed faktiskt Emotra som bolag.

Professor Marco Sarchiapone, en italienare som leder denna branschorganisation är numer knuten till Emotra och det är han som kommer fungera som studiekoordinator och helt klart kommer Sarchiapone vara till ovärderlig hjälp för Emotra.

Vad gör då EDOR ?

Ja, det är inte helt lätt för en lekman att förstå sig på. Lite förenklat innebär metoden ett test som tar ca. 30 minuter. Genom att testa patienternas reaktioner på vissa ljudsignaler kan man fastställa vilka som är s.k hyporeaktiva och därmed alltså signifikant mer självmordsbenägna.

De som lider av denna hyporeaktivitet reagerar markant lite på signaler, något som i sin tur är mycket ovanligt bland friska personer och deprimerade patienter som inte är självmordsbenägna. Cirka 12-14 % av dom som är allvarligt deprimerade är hyporeaktiva och när man väl konstaterat detta så kan man förutsätta att detta tillstånd varar i minst 1-2 år och att tillståndet kan bli kroniskt. Detta tillsammans med övrig riskbedömning ger värdefull information om i vilken omfattning patienten behöver särskilda självmordspreventiva insatser eller ej.

Samhällskostnad

Varje självmordsförsök kostar samhället knappt en miljon kr i direkta vård och rehabiliteringskostnader så det finns stora samhällsbesparingar att göra genom att förbättra suicidpreventionen.

Emotras affärsmodell bygger på två intäktsben:

1.En engångsintäkt på ca. 50 000 – 80 000 kr per levererad uppsättning utrustning samt utbildning. I utrustning ingår den egentillverkade EDOR boxen som är central för att systemet ska fungera. EDOR boxen kommunicerar signaler till och från dator och hörlurar. I utrustningen ingår även en specialanpassad dator som bl.a innehåller en mycket kraftfull Bluetooth, samt ett par specialanpassade och kalibrerade hörlurar.

2.Löpande intäkter genom försäljning av enskilda analyser på ca. 1 000 kr/st, alternativt service och analysavtal på ca. 5 000 -10 000 kr/månad. Serviceavtalet ger bl.a användaren fri support och ett obegränsat antal analyser och remissvar.

Beakta att de traditionella psykiatriska metoderna bygger på utfrågning av patienten som söker hjälp och tolkningar av intervjusvar. Detta gör det hela väldigt subjektivt och är beroende av erfarenhet och värderingar hos den vårdgivare som tolkar svaren. Genom EDOR tillhandahåller Emotra ett verktyg som mycket väl kan revolutionera hela suicidpreventionen som skriker efter hjälpverktyg.

Marknaden

Marknaden är minst sagt stor, vi har 200 000 st psykiatriska mottagningar i västvärlden och ca. 10 000 större psykiatriska kliniker. Dessutom siktar Emotra i slutändan även på den offentliga primärvården, vårdcentraler och företagshälsovård och därmed blir den potentiella marknaden ännu större.

Det känns inte orealistiskt att tro att inom säg 5 år så kommer varenda psykklinik värd namnet att härbärgera en komplett EDOR utrustning. När ett antal toppkliniker väl kommer använda sig av detta hjälpverktyg så kommer det sätta en ordentlig press på de kliniker som står utan och det är precis detta scenario som Emotra vill uppnå.

Emotras strategi ligger i att skynda långsamt och få ett brett stöd genom multicenterstudien som nu inom veckor sparkar igång. Jag vet dock att VD har mycket stora kommersiella förväntningar på bolaget, (och aktiekurs) på ett par års sikt. VD är förresten s.k ”börspilot” med ca. 161 000 st. aktier.

Varje dag tar fyra svenskar sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken för människor i den industrialiserade världen beträffande ålderssegmentet 15-45 år. Det stora flertalet personer som försöker begå självmord har faktiskt kontakt med vården, ofta kort tid före självmordsförsöket och dessa uppgifter talar ju onekligen till Emotras stora fördel.

Värdering

Bolaget är idag (kurs ca. 22 kr) värderat till ca. 57 miljoner kr så det känns verkligen som ett perfekt ingångsläge. En värdering på 150 miljoner känns ju inte direkt alarmerande när man tänker på den stora nytta som EDOR metoden kan komma att ha för de psykiatriska klinikerna samt bristen på konkurrens. Riktigt uppställ lär vi ha när de första positiva rapporterna från klinikerna eller EPA-SS kommer och 150 miljoner i BV skulle ju innebära nästan en trippling av dagens kurs.

Riskrewarden ser jag med andra ord som ytterst angenäm.

Avslutar med att berätta att jag faktiskt var rätt skeptisk till Emotras metod innan jag gjorde min första investering men jag har haft förmånen att i lugn och ro sitta ned med VD Claes Holmberg som berättat om bolaget och strategin samt visat hur metoden fungerar. Är nu helt trygg i min investering och tror att det kommer bli en mycket bra utväxling framöver på insatt kapital.

PS Apropå VD så ska det bli mycket spännande att lyssna på Sedermeradragningen i Lund på torsdag, nåt säger mig att det lär bli mycket intressant !

0
Ogilla!
8
Gilla!
2014-03-24 14:42:57

Multicenterstudien kör igång, strålande !

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID_News=68849

0
Ogilla!
7
Gilla!
2014-03-24 15:48:59

Lissabonklinik klar som nr 18 !

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=68851

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.