Grupp: Huvudforum

Enzymatica – synnerligen spännande case !

0
Ogilla!
12
Gilla!
2014-04-11 15:34:37

Fick tips om Aktietorgsnoterade Enzymatica i samband med nyss avklarad företrädesemission och efter att ha gjort en rejäl research så är det bara att konstatera att Enzymatica är ett case med potential modell större.

Bakgrund

Lundabolaget Enzymatica utvecklar och säljer enzymbaserade produkter, därav namnet.

Man använder sig av ett unikt marint enzym, ett köldanpassat s.k trypsin, som bildas i torskens bukspottskörtel. Enzymet utvinns som en biprodukt vid fiskrensning och lämnar således inget negativt ekologiskt avtryck. Detta enzym har visat sig ha unika egenskaper som gör det superaktivt vid ca. 37 gr, (kroppens normaltemperatur). Detta enzym är mer än 40 gånger så effektivt som motsvarande enzym hos däggdjur.

Ovanstående egenskaper gör enzymet mycket effektivt i att motverka sjukdomsrelaterade mikroorganismer som virus, bakterier, svamp samt förbättra sårläkningsprocesser.

ColdZyme – bevis för att enzymet fungerar.

Under 2013 utfördes COLDPREV studien. Studien var en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad klinisk pilotstudie för den CE-märkta ColdZyme munsprayen och genomfördes på Öron-Näsa-Hals kliniken på Skånes Universitetssjukhus. Studien visade att ColdZyme minskade mängden virus i halsen med 99 % !

se http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=66668

ColdZyme munspray, (CE- märkt) har blivit en succé. Under 2013 slöt man avtal med samtliga apotekskedjor i Sverige och trots att man inte började sälja munsprayen förrän augusti 2013 så hamnade ColdZyme på topp 10 listan över de förkylningsprodukter som säljer mest i kr räknat på året. Succén har gjort att Enzymatica valt att lansera ColdZyme i egen regi i Danmark och Norge till att börja med. Förhandlingar pågår med apotekskedjor och det bör landa några avtal i god tid innan förkylningssäsongen börjar i höst .För resten av Europa och andra marknader kommer Enzymatica att arbeta med distributionsavtal och förhandlingar pågår i detta nu med internationella läkemedelsbolag för den geografiska expansionen.

Fördelar

ColdZyme munspray har en enzymbarriärande funktion som minskar virusmängden, övriga förkylningspreparat är symptomatiska, d.v.s de minskar enbart symptomen.

Dubbel effekt, munsprayen förebygger men förkortar även sjukdom som hunnit bryta ut.

Bred målgrupp – alla personer kan ta sprayen, även immunnedsatta, inga interaktioner med andra läkemedel, gravida, ammande, barn över 4 år.

Atraherar nya kunder

Eftersom man behandlar orsaken istället för bara förkylningsbesvären, attraheras även kunder utanför traditionella apotekssfären.

Kostnadseffektiv

Produkten räcker mot 3 förkylningar.

Lång hållbarhet

Hållbarheten för öppnad förpackning är ett år.

Stora samhällsekonomiska vinster.

Den 18 mars presenterade Enzymatica en rapport som visar att det det finns enorma pengar för samhället att spara om förkylningsperioderna förkortas. Produktionsbortfallet vid förkylningar räknas till inte mindre än 30 miljarder kr/år. Se http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=68755

Andra produkter

Enzymatica utvecklar fler produkter och de som är närmast i pipen är:

PeriZyme Munskölj. Produkten är under registrering och Enzymatica kommer att lansera produkten i Sverige andra halvåret 2014. PeriZyme Munskölj reducerar tandköttsinflammation och förebygger tandlossning genom att skapa en skyddande barriär mot oönskad bakterieflora. PeriZyme förhindrar dessutom nybildande av plack och reducerar redan befintlig plack.

Marknaden är rejäl. I USA exempelvis beräknas nästan 50 % ha en periodontal sjukdom, (av vilka tandköttsinflammation är den vanligaste). Bara i Sverige räknar man med att ca. 2 miljoner invånare lider av svårare plack.

Veterinärmedicinska produkter.

Enzymatica håller på att etablera ett dotterbolag i USA, Enzymatica North America Inc och detta bolag kommer ansvara för produktion och försäljning av bolagets veterinärmedicinska produkter i USA och Kanada.

En portfölj av produkter kommer att introduceras. Produkterna ska användas mot tandköttsinflammation och plack hos smådjur samt mot eksem och irriterad hud hos exempelvis hundar, katter och hästar.

Målgruppen är i första hand djurägare med distribution genom veterinärkliniker. Enbart i USA finns ca. 44 000 st veterinärkliniker. Startskottet för denna veterinärmedicinska lansering blir en stor veterinärmässa i Las Vegas i juli i år.

PeriZyme Tuggummi, (CE- märkt)

Reducerar risken för tandköttsinflammation och tandlossning genom att bilda en skyddande hinna och på så vis försvåra för bakterierna att binda sig till tandytan. PeriZyme Tuggummi beräknas lanseras i början av 2015.

Företrädesemission

Finansieringen har behövt stärkas vilket har pressat aktiekursen. Nyss avklarad företrädesemission gav bolaget maximala 83,6 miljoner kr och likviderna ska användas för att enligt plan expandera geografiskt och lansera nya produkter.

Listbyte

Styrelsen har tagit beslut om listbyte till OMX och bedömningen är att listbytet kommer äga rum senast Q3 2014. Processen påbörjades redan förra våren.

Aktien och värdering

Aktiekursen har sakta men säkert dragits ner till teckningskursen 13,50 kr, (står just nu i 14,35 kr). Bolagsvärdet är just nu knappa 360 miljoner kr. Aktien har stått betydligt högre tidigare och min bedömning är att aktien bottnar vid ungefär dagens nivå. Det är ett mycket intressant läge för bolaget och nu är ju dessutom finansieringen säkrad för överskådlig tid.

VD Michael Edelborg Christensen hade själv 893 000 st aktier innan emissionen och gick in med mångmiljonbelopp i densamma och kan således utmärkt tjäna som börspilot.

Styrelseordförande är Christian Westin Jansson som exempelvis tidigare varit VD på KappAhl.

Avslutar med att länka till en analys nyligen gjord av Penser Bank där man har en riktvärdering på Enzymatica på 3 miljarder kr.

http://www.redeye.se/aktieguiden/nyheter/enzymatica-forkylning-ett-minne-blott-ep-access

Detta skulle ge oss en riktkurs på ca. 120 kr/aktie vilket ju är en helt ok utveckling, jag är en aning blygare och nöjer mig med ca. 50 kr vid årsskiftet.

Ps. den listige köper med fördel BTA:n som nu fås nästan en krona billigare än aktien. BTA ska vara omvandlad till aktier om ca. 2 veckor.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.