Grupp: Huvudforum

Jordartsmetaller

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 09:53:41

Brist på sällsynta jordartsmetaller en utmaning för teknikindustrin

2013-08-15 Pressmeddelande från SGU, Sveriges geologiska undersökning

Yasushi Watanabe talade på SGA-konferensen om problem och möjliga lösningar för produktion av sällsynta jordartsmetaller.

Bristande tillgång på främst tunga sällsynta jordartsmetaller kommer att bli en stor fråga för high-techindustrin över hela världen, säger Yasushi Watanabe, som är senior scientist vid Geological survey of Japan. Han föreläste på tisdagsförmiddagen under den pågående SGA-sammankomsten i Uppsala.

Sällsynta jordartsmetaller används alltmer, främst i produkter som mobiltelefoner, tvättmaskiner och bilar. De är också viktiga för modern grön teknik, som vindkraftverk. Metallerna produceras framförallt i Kina, som har många gruvor och också är ganska ensamt om tekniken för utvinning. Japan är den näst största användaren av jordartsmetaller i världen. Man anser att fler fyndigheter utanför Kina behövs för att säkra försörjningen.

Det pågår projekt över hela världen, till exempel i Ryssland, Kanada, Australien och Sverige, säger Yasushi Watanabe under föreläsningen.

Den största utmaningen tycker han emellertid är att hålla jämna steg med teknikindustrins innovationstakt. Att utveckla en ny gruva tar flera år och under tiden har behovet ofta skiftat från en metall till en annan.

Källa: Forskning.se

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 09:57:28

Av de sällsynta jordartsmetaller som förbrukas i världen kommer 97 procent från Kina, och hösten 2010 skakades världsmarknaden, när Kina i en månad stoppade exporten till Japan under en diplomatisk strid.

Inom de kommande tio åren förväntas Kina sakta men säkert mins­ka exporten av sällsynta jordartsmetaller för att förse sin egen hastigt växande industri, som redan nu tar omkring 60 procent av produktionen.

Rädslan för en framtida bristsituation har fått priserna att skjuta i höjden. Dysprosium, som används i hårddiskar i datorer, kostar nu 467 dollar per kilo mot 14,93 dollar för åtta år sedan. Förra sommaren steg priset på cerium med över 450 procent på bara två månader. Redan i slutet av 2011 kommer efterfrågan på världsmarknaden troligen att överstiga utbudet, säger Mark A. Smith, som är direktör för det amerikanska bolaget Molycorp, som förra året öppnade en tidigare stängd gruva med sällsynta jordarts­metaller i Mountain Pass i Kalifornien.

Källa: National Geographic

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 10:02:35

Toyotas hybridbil Prius är världens mest sålda hybrid och en symbol för det nya elbilssamhället. Men Priusen är också den produkt som slukar mest jordartsmetaller i hela världen, enligt den amerikanska råvarukonsulten Jack Lifton.

Jordartsmetallerna används i dag i batterier och specialmagneter i hybrid- och elbilar, i vindkraftverk, solceller, lågenergilampor och annan ny, grön teknik.

- Men inom några år kommer vi att ha en brist, särskilt på neodym, säger Dudley J Kingsnorth, australiensisk expert på råvaror.

I dag har Kina nästan monopol på utvinningen av sällsynta jordartsmetaller.

- Det finns en stark oro över att Kina kontrollerar marknaden så totalt, säger Dudley J Kingsnorth.

Oron stärktes förra året, när Kina införde exportförbud för vissa metaller och exportkvoter för några andra viktiga metaller, till exempel neodym. Neodym är en viktig beståndsdel i de lätta och energisnåla elmotorer som används i hybrid- och elbilar. Ämnet används också i vindkraftverk och i industrins elmotorer.

Det finns gott om jordartsmetaller över hela världen, men det är dyrt och tar lång tid, runt tio år, att öppna nya gruvor. Både Jack Lifton och Dudley J Kingsnorth tror att bristen på främst neodym kommer att vara stor de närmaste tre-fem åren.

- Men det finns minst 200 nya gruvprojekt på gång utanför Kina, säger Dudley J Kingsnorth.

Han poängterar också att nästa generation el- och hybridbilar kommer att använda batterier som innehåller litiumsalt i?stället för jordartsmetallen lantan, som finns i Prius nickelmetallhydridbatterier. Jack Lifton varnar dock för att upp till 95 procent av de nya gruvprojekten kan misslyckas på grund av för höga kostnader.

- För flera av de här metallerna finns det i dag inga bra alternativ. Dessutom råder det brist även på litium, säger han.

Källa Ny Teknik

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 10:07:57

WTO ger EU rätt i tvist om sällsynta jordartsmetaller

2014-03-28

WTO meddelade den 26 mars att en tvistlösningspanel kommit fram till Kinas exportrestriktioner för sällsynta jordartsmetaller, tungsten och molybden strider mot landets WTO-åtaganden. Panelen tillsattes i juli 2012 på begäran av EU, USA och Japan.

Sällsynta jordartsmetaller ingår i en rad högteknologiska, innovativa och energibesparande produkter som hybridbilar, elbilar, vindkraftverk, men även i ett antal andra produkter. Kina svarar för mer än 90 procent av världsproduktionen av sällsynta jordartmetaller.

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 10:10:13

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 26 mars 2014

Kinesiska exportrestriktioner för sällsynta jordartsmetaller och andra råvaror – WTO dömer på nytt till EU:s fördel

Världshandelsorganisationen (WTO) meddelade i dag ett avgörande om Kinas exportrestriktioner för sällsynta jordartsmetaller samt för volfram och molybden, vilka är väsentliga komponenter för en lång rad industrier i EU. I linje med tidigare avgöranden i fråga om andra råvaror fann WTO att Kinas exporttullar och exportkvoter strider mot landets WTO-åtaganden och att de inte är motiverade av miljöhänsyn eller för att bevara resurser.

WTO-panelens avgörande i dag stöder dock de krav som EU och övriga parter i klagomålet (USA och Japan) framfört. Avgörandet är entydigt: exportrestriktioner får inte införas för att bevara uttömliga naturtillgångar om inte den inhemska användningen av råvaran samtidigt begränsas.

Varken parterna i klagomålet eller panelen bestrider Kinas rätt att införa bestämmelser för att skydda miljö och naturresurser. Som WTO-panelen entydigt bekräftat ger ett lands suveräna rätt att handha sina egna naturtillgångar dock inte rätten att kontrollera de internationella marknaderna eller den globala råvarufördelningen. En WTO-medlem får besluta i vilken utsträckning och i vilken takt den vill använda sina resurser, men när råvarorna väl har utvunnits omfattas de av WTO:s handelsregler. Det land som utvunnit en råvara får inte begränsa försäljningen av den till inhemska företag och på så sätt ge dem konkurrensfördelar i förhållande till utländska företag.

Dagens avgörande säkerställer en icke-diskriminerande tillgång till råvaror. EU menar att detta ligger i alla WTO-medlemmars intresse, eftersom alla länder – oavsett om det rör sig om industriländer eller utvecklingsländer – är beroende av varandra för råvaror och globala produktionskedjor.

Bakgrund

De råvaror som berörs av detta ärende är flera sällsynta jordartsmetaller samt volfram och molybden. De används på många sätt i avancerade och miljövänliga varor, fordon och maskiner samt inom den kemiska industrin, stålindustrin och icke-järnmetallindustrin.

De kinesiska exportrestriktionerna har främst bestått av exporttullar och exportkvoter, men även ytterligare krav och förfaranden för exportörer har förekommit. Åtgärderna missgynnar utländska industrier allvarligt genom att de på ett konstgjort sätt ökar Kinas exportpriser och driver upp priserna på världsmarknaden. Restriktionerna sänker också Kinas inhemska priser på råvaror på konstgjord väg eftersom de ökar den inhemska tillgången. Detta ger kinesiska industrier konkurrensfördelar och sätter press på utländska producenter att flytta sin verksamhet till Kina.

EU inledde tillsammans med USA och Japan ett tvistlösningsförfarande i WTO i mars 2012. De inledande samråden med Kina ledde inte till någon uppgörelse i godo. WTO tillsatte därför en panel i juni 2012. Alla parter har nu 60 dagar på sig att överklaga panelens rapport.

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-14 10:16:16

Kina sitter med trumfen på hand och kan därmed släcka ner stora delar av världen, när volfram används i den gamla glödlampan och jordartsmetaller används i dagens LED-belysning.

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.