Grupp: Huvudforum

A1M Pharma - extraordinär rabatt !

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-06-13 12:29:31

Intressant bolag där BTA just nu handlas med en extraordinär rabatt, 2,80 kr mot aktiens 4,40 kr.

Hittade följande artikel i Svenska dagbladet från december förra året:

”Havandeskapsförgiftning, så kallad preeklampsi, är en av de vanligaste orsakerna till att gravida kvinnor och deras barn dör. Enda sättet att häva havandeskapsförgiftning i dag är att avbryta graviditeten, vilket gör att många barn får födas i förtid.

– Symtomen på sjukdomen är ofta vaga. I Sverige byggdes mödravården upp för att i tid hitta de kvinnor som höll på att utveckla sjukdomen. Men kvinnor i tredje världen, som ofta har långt till läkare, söker inte vård i tid. Det gör att många kvinnor och barn dör, säger professor Stefan Hansson, som tillsammans med professor Bo Åkerström leder forskargrupperna vid Biomedicinskt centrum i Lund.

Försöken gjordes på femton dräktiga får där hälften av tackorna fick en dos av det läkemedel som testades, medan den andra hälften utgjorde kontrollgrupp.

– Fåren hade utvecklat de symtom som ses vid havandeskapsförgiftning, med högt blodtryck och skador på kärlväggar och njurar. Hos de får som fick läkemedlet sjönk blodtrycket till normala nivåer och skadorna på deras moderkakor och njurar läkte, berättar Stefan Hansson.

Alpha-1-mikroglobulin, även kallat A1M, är ett protein som naturligt finns i kroppen hos både människor och djur.

– Det produceras i levern och används av kroppen för att rensa upp blodet från fria radikaler och andra giftiga ämnen som nedbrytningsprodukter av hemoglobin. Proteinet ser nästan likadant ut hos människan som hos grodor. De far runt i våra blodbanor som små sopkärl och samlar upp farliga ämnen så att vi sedan kan kissa ut dem, förklarar Stefan Hansson.

Havandeskapsförgiftning har fått smeknamnet ”de många teoriernas sjukdom”, då man fortfarande inte vet exakt hur och varför den uppstår. Man vet bara att något går fel i den process där moderkakan bildas, länken som förser foster med syre och näringsämnen från den blivande mamman. Den defekta moderkakan släpper ut ämnen som ”förgiftar” mamman och skadar hennes kärl, njurar och moderkakan.

Om ämnet läcker ut ur blodkropparna fungerar det istället som ett gift.

Stefan Hansson, professor.

Stefan Hansson kom ett steg på vägen mot en möjlig förklaring till vad som sker, när han för några år sedan upptäckte att det som orsakade förgiftningen var fritt fosterhemoglobin som bildades i moderkakan och sedan läckte över till och skadade mammans kärl och njurar.

– Hemoglobin är det ämne som gör att vi kan ta upp syre och som normalt finns i våra blodkroppar, men om ämnet läcker ut ur blodkropparna fungerar det istället som ett gift som skadar kroppens inre organ, säger Stefan Hansson.

Tillsammans med Bo Åkerström, som i 30 år forskat kring proteinet Alpha-1-mikroglobulin, har Stefan Hansson utvecklat det möjliga läkemedlet. I forskargruppen ingår också Magnus Gram som främst arbetar med att utveckla en ny diagnosmetod, för att man tidigt i graviditeten ska kunna identifiera de kvinnor som riskerar att utveckla havandeskapsförgiftning.

– Målet är att få fram en sticka som fungerar som de graviditetstester som kan användas hemma. Lyckas vi med det så har vi en redskap för screening som kan fungera även i tredje världen, vilket hade varit fullständigt revolutionerande, säger Stefan Hansson.

Efter de lyckade försöken på får är nästa steg är tester på möss som har genmodifierats så att de kan få havandeskapsförgiftning.

– Går även de försöken bra, vilket vår förstudie tyder på, så kan vi i samarbete med Läkemedelsverket vara klara för att prova läkemedlet på kvinnor om fem år, säger Stefan Hansson.

Gunvor Ekman Orderberg är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, följer Lundaforskarnas arbete.

– Deras data är mycket spännande och övertygande. Om de lyckas få fram ett läkemedel som angriper själva processen så är det ett fantastiskt genombrott, säger hon. ”

Har själv tankat på mig rejält med BTA.

Mvh

Keyman

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.