Grupp: Huvudforum

Fundamenta kaffe

0
Ogilla!
409
Gilla!
2017-11-25 10:30:54

Ett halvdött OPEC för kaffe

1962 gick de kaffeproducerande länderna ihop för att försöka hålla kaffepriset högt och stabilt. Innan hade de central och sydamerikanske producenterna gått ihop efter andra världskriget för att försöka lyfta kaffepriserna med egna överenskommelser Men 1962 slöts en mer global pakt, ICA (International Coffe Agreement). Kaffe-överenskommelserna avsåg att hålla i 5 år åt gången. Till dags dato har det skrivits under 5 avtal, det sista 2007. Men fram till 1990 rådde det strikta produktionskvoter vilka avskaffades därefter efter som de deltagande länderna hade svårt att hålla sig till överenskommelserna. Så från 1990 övergav man produktionskvoterna. Sedan 1990 har det i praktiken varit en fri marknad avseende produktions volymer.

Idag livnär sig 25 miljoner människor på att odla kaffe vilket gör att det är en röst-stark grupp rent politisk i många kaffeodlande länder. Det är en grupp som, framför allt i Brasilien, politiker inte ignorerar. Därför är det inte ovanligt att länder stöttar sina kaffeodlare så gott dem kan när världspriserna faller ned under produktionskostnaderna. Intäkterna av kaffe exporten som är i dollar är också ofta ett välkommet tillskott av dollar till länder som behöver importera mycket av sin konsumtion från utlandet.

Kaffe priset är i sin tur beroende av valuta-fluktuationer och har på senare tid en positiv korrelation med kaffepriset...

läs fortsättningen här:

https://www.derivatus.com/blog/2017/11/24/aldrig-mer-fundamenta-eller-allt-du-inte-visste-om-kaffe-del-2-i-historien

0
Ogilla!
423
Gilla!
2017-12-01 08:25:34

Om ni vill lära er hur man läser en COT-Rapport och analyserar den läs mer i senaste inlägget. Och vill man veta mer om de största spelarna i det globala kaffe-spelet har man också intressant läsning. Enjoy!

https://www.derivatus.com/blog/2017/12/1/rvaror-kaffe-del3-trust-no-one-orfollow-the-money

0
Ogilla!
383
Gilla!
2017-12-04 11:03:40

Fundamenta versus hedgefonder - Kaffe

".... Alla stora drakar var med på tåget upp i stratosfären och de satt på rätt tåg för att tjäna pengar i marknaden. Medan jag satt på fundamentans förlorar-tåg. Så min absoluta lärdom: handla aldrig enbart på fundamenta, priset sätts av köpare och säljare som har sina egna idéer om rätt pris, och ibland blir folk galna. Speciellt när de eldas på av stora spekulanter med mycket pengar och gott om kontakter..... "

Läs hela storyn om mitt största trading-felsteg i råvaran Kaffe här:

https://www.derivatus.com/blog/2017/12/2/sista-delen-fundamenta-versus-hedgefonderna

Mvh Coffee_Trading a.k.a Rationell

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.