Kreditmarknaden
Kreditmarknaderna förvarnar ofta om kommande problem på aktiemarknaderna. Not looking good!
Lust att förklara grafen i ord? :)
#2 Får göra det i helgen i så fall, hinner inte nu.
Grafen i första inlägget visar S&P/LSTA U.S Leveraged Loan 100 Index. Detta index följer 100 stora högrisk högräntelån noterade i USD och med löptid på minst 1 år. Denna typ av lån används typiskt för att finansiera leveraged buyouts, mergers and acquisitions och andra företagsaffärer, vilka kulminerar i slutet av en kreditcykel. Lånen tas av företag som är högt skuldsatta samt har låg kreditvärdighet. Resultatet blir att det är dessa lån som först drabbas när ekonomin börjar avmattas, kreditvillkoren skärps och easy Money försvinner från kapitalmarknaderna.
Som ses i grafen så toppade indexet i mitten av 2014, i god tid innan den senaste nedgången på aktiemarknaderna började. Indexet gjorde en lower high i början av 2015 och har inte gjort annat än fallit sedan dess. När aktiemarknaderna rekylerade upp kraftigt under oktober följde inte heller indexet med upp. Jag vet att det såg ut på liknande sätt i samband med finanskrisen 2007-2009, förmodligen även vid IT kraschen även om jag inte tittade på det då.
Liknande utveckling ses även i junk bonds.
Tack !
Ännu en bekräftelse på att världsekonomin är på väg neråt.
Tack för info Kaprifol!
råvaru priser o fraktrater är ytterligare 2indikationer att värdsekonomin är sjuk
kanske kan innebära att räntehjningat dröjer et tag inan fed höjer
per
Ser exakt ut som dowjones?
Mvh Civ
....eller inte. Dow står högre o har inte gjort de där dyket än
Mvh Civ
....eller inte. Dow står högre o har inte gjort de där dyket än
Mvh Civ
Blir ingen räntehöj förrän infl är över 2%. 1;92 est.
Mvh Civ
Private equity firman Carlyle Group lade i augusti ett bud på Symantec och tänkte finansiera köpet genom utgivande av högrisk obligationer och lån till ett värde av 8 miljarder USD. Behjälpliga vid affärens genomförande var Bank of America, Morgan Stanley och andra banker vilka skulle sälja lånen och obligationerna. Investorerna var emellertid inte särskilt intresserade så försäljningen fick avbrytas. Resultatet kan då bli att pappren hamnar i bankernas balansräkningar mycket längre än tänkt. Kurserna för olika private equity firmor har under året backat kraftigt, ännu ett tecken på att easy money inte längre finns att tillgå i samma utsträckning som tidigare.
Inlägget är redigerat av författaren.
Annat som oroar på kreditmarknaden är billånen som på bästa subprimemanér ges till folk som inte har råd.http://thecrux.com/porter-stansberry-this-is-like-2008-all-over-again/
I bifogad bild kan man se hur stressen på kreditmarknaden senaste året spridit sig från energi- och materialsektorerna till allt fler sektorer.
Management i open ended mutual fund Third Avenue Focused Credit Fund, TFCIX har stoppat investorernas uttag från fonden. Detta sker i princip aldrig annat än på order från SEC, så detta är en unik händelse. Något liknande har inte setts sedan 2008. Fonden innehåller junk bonds, lån, warranter, aktier och preferensaktier, varav en hel del är illikvida tillgångar som är svåra att avyttra i en fallande marknad. Detta kommer också att medföra att bankerna blir mer ovilliga att ställa upp med nya lån i framtiden eftersom de i sin tur kommer att få svårare att överföra en del av sina risker på investorer. Detta är också dåliga nyheter för publikt handlade hedgefonder och private equity firmor.
Tack Kaprifol
Jag tycker att du gör en riktigt bra tjänst genom att visa på den ekonomiska världen utanför börsen, det som man vanligtvis inte granskar, eftersom det är så svårt att förstå vad förändringarna egentligen innebär.
Den kraftigaste närtidssignalen, som vi har sett är USAs velande med en eventuell räntehöjning.
- Vad säger de egentligen? Är det inte så bra i alla fall, eftersom de inte vågar höja räntan?
Att de stora aktörerna drar tillbaka sina investeringar, är då helt naturligt. Man bevakar varandra och även de mindre börjar ta det säkra före det osäkra, när man ser hur de stora analyshusen agerar.
En klok man sa åt mig i början av 2007 att han inte hade några pensionspengar investerade mot marknaden. Jag skrattade nästan och tyckte att han gjorde en jättetabbe som inte följde med resan uppåt. Då sa han:
- Jag har för mycket för att våga ta risken!
Och oj, så rätt han hade!
Med tanke på hur mycket en procents nedgång betyder på bara 2 Mkr i pensionspengar är det lätt att förstå att väldigt många människor har börjat dra öronen åt sig. Till slut blir det en självspelande piano!
Likaväl som börsen går uppåt, mer än vad man tror, genom att aktörer följer tendensen. Likaväl kommer säkerligen börsen gå ned, mer än vad man tror.
Mycket pengar kommer att stå vid sidan om och vänta ut rätt tillfälle.
Problemet med stora nedgångar är att det föder arbetslöshet, varför en riktigt kraftig nedgång kommer sätta sig i världsekonomin. Pianot blir självspelande.
En sak som jag tycker man ska hålla koll på är värdet på svenska kronan. När utländska aktörer anser att det inte längre går att ha för stora risker, utan man tar hem kapitalet från Sverige, då säljer man kronan och köper dollar eller Euro.
Ha koll på om räntan blir inverterad någonstans. Dvs en Inverted Yieldcurve.
Dvs korträntan blir högre än långräntan. Det är en indikator som med 99% sannolikhet indikerar en bearmarket modell större är i antågande. DET är inget du ska ta lätt på.
Då är det GET THE HELL OUT!!!
LennartM...hade han köpt 2007 och behållt till dagsdato hade han nog två tredubblat sina pengar. Tveklöst.
Så så bra var hans strategi :-)
...så köp....köp bra bolag som visar vinst och utdelar. Köp en stigande graf i primär. Skit i allt annat. Ränta på ränta effekten kommer göra dej rik med tiden ändå.
Jag har snittat 20% i 10 år...räkna på det....typ 7 dubblat pengarna. 20% inkl utdelmimgar är inget mirakel att åstakomma per år.
HEJ!!!!!!!!!!!!!
Mvh Ci
Inlägget är redigerat av författaren.
Graf över SPY och JNK. Gapet mellan de två måste stängas. Ser inte bra ut för US börsindex.
World GDP upskattas stiga med minst o.3% extra pga det låga oljepriset.....varför bara fokusera på det dåliga?
Negative news bias...
Mvh Civ
#19 Nu får du faktiskt ursäkta men varför i hela friden skulle jag ex. vis välja att framhålla det låga oljeprisets effekt på World GDP i den här strängen? Ämnet för den här strängen är faktiskt kreditmarknaden. Jag försöker beskriva läget där och även ev. effekter det kan ha på övriga tillgångsslag ex. vis aktiemarknaden. Skriv gärna här men håll dig i så fall till ämnet.
Fan vet jag .....jag har inte lusläst tråden. Bara jag får tycka o skriva nått så är jag nöjd iallafall :-D
Kanske intresserar någon som har debtnoja att det finns en annan del av vågskålen också.
Mvh Civ
Det var riktig paniksälj i junkbonds i fredags. There is never just one cockroach, nu är vi uppe i 3 junkbond funds som har fallerat. Och fler lär det bli de närmaste veckorna.
#Bonds: Brazil sovereign rating cut to BB+ (JUNK) from BBB- by Fitch. Outlook Negative...
Leveraged Loan 100 Index och S&P500 i samma chart.
Bonds: Ukraine defaults on 3bln USD bond to Russia. Source Bloomberg
Ränteutvecklingen för distressed debt.
SPDR Barclays Convertible Securities ETF, CWB. Top holdings: pharmaceuticals, banks, techs and autos. Bara 5% är inom energi. Oron på kreditmarknaden har alltså nu även spridit sig till konvertibler.
Räntorna på billånen är rekordlåga i US. Detta har resulterat i att skulderna på köpta bilar nu är 47% större än den totala skulden på alla kreditkort!
Sena betalningar på billån ökar rejält och mest i North Dakota som ju är epicenter för skifferoljeboomen. En av oljekraschens skadliga följdverkningar.
Hmmm, ska det säljas ut mycket nästan nya bilar så borde nyförsäljningen drabbas rätt skapligt..
Är det flaxet från en svart svan vi hör? http://thecrux.com/is-this-company-the-next-enron/
Edit: postade i den andra tråden i stället...
Inlägget är redigerat av författaren.
Detta index som följer priser för olika typer av kommersiella fastigheter föll med 0,02% i december och med 0,34% i januari. Det har inte hänt på över 6 år att indexet har fallit 2 månader i rad. Därför kan det vara toppen vi sett. Det har nu också blivit svarare att få låna överhuvudtaget. Tidigare kunde man få låna 75% men nu blir det bara 65-70%. Blir det oro på fastighetsmarknaden kommer den sannolikt att sprida sig till aktie- och obligationsmarknaderna.
Junk Bonds. Intressant läge nu.
Unicorn Bubble Burst.
US startups fick 25% mindre kapital under första kvartalet i år jämfört med sista kvartalet 2015. Antalet som fick finansiering sjönk också till det lägsta antalet, 884, på 4 år. Värderingen av startup-företag har också från tredje kvartalet 2015 till första kvartalet 2016 sjunkit med hela 70%! Inte ett enda venture capital finansierat tech-företag blev börsnoterat under första kvartalet i år. Detta har inte inträffat på 7 år.
Resultatet för indexet i #33 för februari månad föreligger nu. Fallet har fortsatt med 0,2%. Orsakas främst av prisfall i kontors- och industrifastigheter.
Tack Kaprifoll. Jag uppskattar verkligen att du delar med dig!
Momentum
I Belgien får bolåntagare som har rörliga bolån hos BNP Paribas och ING nu negativa räntor på sina lån. Man får alltså betalt för att ta ett bolån. Hur galet kan det bli? :-)
...är det sant hahaha.
Systemet måste ha nya låntagare för att överleva.
Ja...vad säger man 45 år brukar en papoersvaluta överleva. Det har vi passerat sedan 08...o QE ?
Mvh Civ
IMF har dragit ned den globala tillväxtprognosen 4 ggr under det senaste året. Stort tack Kaprifol!
BulletPuerto Rico is officially defaulting on its debt, with the island’s Government Development Bank failing to pay $389 million in principal and interest due today. The island is buried under $70 billion of debt, and also has a massively underfunded $46 billion pension system. It is seeking emergency aid from the U.S. government, but Congress isn’t playing ball yet
Too small to fail, inte undra på att kongressen inte hjälper de.
Tror de storleksmässigt är typ en fjärdedel-femtedel av Sverige men större delarna av krediten ligger hos amerikanska muskler som kan påverka andra investeringar då det ska balanseras med annat
Moody´s/RCA National Property Index steg 0,2% i mars, till största delen beroende på en uppgång i lägenhetspriser. Kontorspriser är fortsatt mycket pressade, retail visade uppgång.
Från artikel i SvD idag!
"
Mycket av vinsterna hämtas hem i USA där Skanska genom åren har växt oerhört. Framför allt gör Skanska stora vinster på stora kontorskomplex och det kommer mer framöver, enligt Karlström. Bakgrunden är det extremt låga ränteläget som gör att pensionskapital och liknande söker alternativ avkastning på sitt kapital och investerar i moderna kontorslokaler."
" Office prices were down 4,4% in the past Three month´s "
Dåliga företagslån samma nivå som vid Lehman.
Mvh Civ
Synchrony Financial som sysslar med kreditkort och konsumentkrediter varnar för att kunderna i ökande utsträckning ligger efter med betalningarna.
Företagsbelåningen.
Kommersiella lån som ligger mer än 30 dagar efter med betalningen.
Tack Kaprifol! Denna statistik borde väl ifs innehålla de stora lån med låga räntor som gjorts för återköp av aktier i egna bolag.
Detta med kreditkorten förklarar nog varför många konsumentrelaterade bolag har jobbigt med försäljningen och därför håller ned prisnivåerna (inflation) för att få volym.
Nästan hälften av de dåliga lånen inom eurozone står Italien för. Bankgraferna ser ju inte roliga ut.
Kranarna skruvas åt.
Resultatet av det extrema ränteläget visar sig. Mellan 2001 och 2007 var uppgången i fastighetspriserna 81%. Uppgången efter finanskrisen har hittills varit 95%.
Libor skjuter i höjden. Dels beror detta på ändrade regler för prime money markets funds vad gäller reserver, uttag m.m, dels på ökad stress i banksystemet.
Libor, London Interbank Offered Rate, är alltså räntan som bankerna betalar när de lånar pengar av varandra under kortare perioder. Många olika typer av lån är sedan i sin tur knutna till Libor. Om Libor når viss nivå höjs räntan på dessa lån. Libor är nu 0,88 %. En viktig nivå som var 0,75 % har alltså redan passerats. Nästa viktiga nivå är 1,00 % där räntan för andra typer av lån höjs.
Ökad osäkerhet = Högre Liborränta
4 december hålls en omröstning om konstitutionella förändringar i Italien. Premiärminister Matteo Renzi har sagt att han avgår om omröstningen förloras. Det kan innebära morgonluft för missnöjespolikern Beppe Grillo. Röster kan då börja höjas för att även Italien bör lämna EU. Detta skulle kunna bli en större grej än Brexit. Flykten ur den 10-åriga italienska obligationen har redan börjat och räntorna påbörjat sin himlafärd.
Nu dumpas 10-åriga franska obligationer med följd att räntan stiger. Graf som visar ränteskillnaden mellan 10-åriga franska och tyska obligationer. I april ska dessutom ECB börja minska ner på månatliga köpen av obligationer. Det vi nu ser kan ju vara att man positionerar sig inför såväl detta som det kommande franska valet.
De största kreditorerna säljer av amerikanska statspapper. Länderna som nettosäljer är Kina, Japan, Saudiarabien, Belgien och Schweiz.
Debt ceiling 15 mars kan bli intressant. Antingen jordens största händelse om ingen deal nås, eller en icke-event om de kommer överens.
Mvh Civ
#60 Onekligen ett intressant datum. Särskilt som det dessutom är både FED-besked och val i Holland samma dag. Kan bli intressanta rörelser :-)
Tillväxttakten för bankkrediter faller snabbt.
uuuh...gillar det här chartet. Visst...endast 2 tillfällen, går inte att dra någon statistisk signifikans utav det, kan vara slump. Men 100%-ig vid de två.
Dock ej positivt att det vänder ner oavsett hur man tolkar det.
Mvh Civ
Verkar som om bolånebubblan i Kanada håller på att spricka. På senare år har det varit hysteriska prisuppgångar på bostäder speciellt i Vancouver och Toronto. En massa köpare från Asien har kraftigt bidragit till detta. Nu har myndigheterna reagerat och ordnat en skatt för utländska spekulanter. I Kanada finns ett par bolåneföretag som är fristående bankerna. Där kan kunder sätta in pengar och få hög ränta. Nyligen gick myndigheterna ut och anklagade ett av dessa för att vilseleda kunderna. Detta har orsakat en våg av uttag i bl. a Home Capital Group som gått ner hela 78% sedan årsskiftet. Det bristande förtroendet kan mycket väl smitta av sig på de stora kanadensiska bankerna.
Lockar inte att köpa bolaget i sig ännu direkt.
KK kan gå fort.
De stora bankerna i Kanada verkar inte heller helt friska.
Ok då är det guldets nedgång och bankerna som sänkt Cad en troligtvis.
De kanadensiska hushållen är betydligt mer skuldsatta i förhållande till inkomst än de amerikanska. Default rates i Kanada är fortfarande låga men det kan snart komma att ändras. De senaste veckorna har rapporter om svårigheter att sälja nya hus börjat dyka upp.
Kanada är sjukt prisläge.
Östermalm är billigt jmf med det läget.
Visa sida
Ogilla! 479
Gilla!
hur såg det ut vid IT kraschen och finanskrisen?