Grupp: Huvudforum

Kursmönster och orsaker II

0
Ogilla!
92
Gilla!
2003-10-04 15:50:54
Ladda ned

Jag tänkte, lite sent omsider, fortsätta på ett resonemang från ett tidigare inlägg, där jag definierade "trendföljare" och "jämviktshandlare" och tog upp lite om hur de fungerar i början av en trend.

Vi utgår från en situation där en upptrend tycks ha startats. Ju starkare och längre en trend är, desto mer är det trendföljarna som styr marknaden. Trendföljarnas inhopp är en självförstärkande process. Ju starkare och tydligare trend, desto fler trendföljare kastar sig på tåget, och vi får ett slags snöbollseffekt. Trendföljandet i sig är en kraft som stabiliserar rörelsen.

Men det finns också krafter som verkar för att göra rörelsen instabil. Ju högre kursen går, desto mer kommer jämviktshandlarna att tycka att det har gått för långt, och dessa kommer med ökande kurser att tycka sig se en allt större risk-reward-ratio. Ju mer uppblåst, desto större fall, desto större sannolikhet för en krasch.

Den idealiserade trendföljaren däremot känner sig bara mer säker på trenden, och ser varje dipp som ett köptillfälle, taktiken har ju funkat tidigare. Men få människor är så renodlade, tankegången hos jämviktshandlarna kommer också att börja dyka upp hos allt fler trendföljare. Många kommer med tiden att öka sin beredskap för att gå ur och ta hem vinsten vid minsta tendens till trendslut.

Gruppen trendföljare fylls alltså på i ena ändan av personer som blir allt mer övertygade av trendens kraft och utveckling, och tappas av i andra ändan av trendföljare som börjar tänka mer som jämviktshandlare.

En motsvarande utveckling har vi i gruppen jämviktshandlare. Det kommer in allt fler som tycker att nu har det gått för långt, men det tappas också av sådana som resignerar inför trendens styrka och inte orkar gå emot längre. Så vi har alltså en cirkulation av aktörer, mellan de båda grupperna. Det finns också en påfyllning utifrån, av personer som tidigare inte varit med i spelet. Trendföljarna är rimligen den största mottagaren. Utflödet ur systemet är däremot störst från gruppen jämviktshandlare. De som spekulerar i nedgång förlorar sina pengar.

Dessa dynamiska flöden av aktörer bestämmer utvecklingen. Så länge flödet till trendföljarna är tillräckligt stort fortsätter marknaden upp. Men det krävs att detta inte avtar. Det räcker inte att folk sitter kvar i uppgången, de måste också köpa mera. Trendföljarna köper ju bara så länge kursen fortsätter upp, och är alltså beroende av ständigt mer bränsle på brasan. För att kursen ska kunna upp så att tillväxten håller i sig, procentuellt räknat, måste inflödet av pengar till köpsidan också växa med samma procenttal. Detta innebär att både aktiekursen och inflödet av pengar måste växa exponentiellt. Det räcker inte med att tillväxten är konstant i antal kronor. En uppgång från 10 till 20 kr är 100 %, men från 20 till 30 är det bara 50 %. Vi måste upp med 20 kr till 40 för att trenden ska tyckas hålla i sig. Behovet av nya pengar och trendföljare accelererar. Om avkastningen i procent minskar, kommer trendföljarna att dra sig ur. En exponentiell tillväxt blir som bekant en rak linje i ett logchart. Därför bör trender absolut studeras i logchart, särskilt stora trender.

En exponentiell kurva riktas ju mot oändligheten, och eftersom det inte finns oändligt med pengar kommer varje trend att ta slut någon gång.

Ju högre vi har nått, desto mindre robust blir uppgången. Risken för att det inte finns tillräckligt med inflöde ökar. Känsligheten för störningar ökar. En mindre världshändelse kan strypa bränsletillförseln tillräckligt länge för att jämviktshandlarna ska se ett tillfälle att äntligen hoppa in, och aktörer tappas av ur trendföljargruppen. Var det tillräckligt många trendföljare som stod beredda att hoppa av, kan en liten störning bli en stor krasch. Om trenden är slut gäller det att vara snabb att hoppa ur. Detta stryper ytterligare tillflödet till köparna. Eftersom behovet av köpare har hunnit bli stort, kan gapet mellan behov och tillgång bli det också. Kurserna sjunker snabbt, och de snabbfotade trendföljarna lägger sig i stället på säljsidan. Detta är återigen en självförstärkande process, de förstärker nedgången, som förstärker flödet av trendföljare från köp- till säljsidan, och så rullar det på. Många har under uppgången samlat på sig ett stort kapital, och kan göra en stor skillnad när de byter fot. Fallet blir mer dramatiskt, ju mer överdriven uppgången var. På samma sätt som det ibland går undan i början av en uppgång, när jämviktshandlare och trendföljare drar åt samma håll, går det nu undan neråt.

I nedgången gäller sedan en liknande process som vid uppgången, men med omvända tecken så att säga. Trendföljarna ser gärna till att överdriva denna rörelse också. I slutet av en nertrend dominerar trendföljarna, men till slut tycker många fundamentalister att det blir så billigt att de går in. Om de lyckas vända marknaden, byter trendföljarna fot och förstärker alltmer den nya trenden. I processen finns dock skillnader mot uppgången. En nedgång lockar inte in så många nya trendföljare på nedsidan som en uppgång kan göra på uppsidan. Trendföljarna kan orsaka de riktiga ursköljningarna, men de är inte så dominerande gentemot jämviktshandlarna som de är i uppgångssituationen där vi har en bubbla.

I det här sammanhanget bör man komma ihåg, att en exponentiell tillväxt i en kurskurva inte behöver vara ett tecken på en bubbla eller en överdrift. Om ett företag växer med 15% per år, och kursen också stiger med 15% per år, kommer detta att vara en exponentiell tillväxt, men den kommer ju hela tiden att vara fundamentalt motiverad.

Så hur skiljer man en motiverad rörelse från en överdrift? Ett sätt är förstås att titta på fundamenta. Andra sätt är att studera indikatorer som volym, bredd, nya highs/lows, köpkraft säljkraft också vidare. Det finns det som bekant kompetenta analytiker som gör, så jag tänkte inte gå in mer på det för tillfället.

Men några andra saker vill jag ta upp. En viktig sak vi vill kunna se i charten, är ju om det är trendföljarna som styr hela processen, eller om de fundamentaläsande jämviktshandlarna också är med eftersom de tycker rörelsen är motiverad. Ett par ”signaturer” på att en kursrörelse är en överdrift styrd av trendföljare har beskrivits av Didier Sornette vid University of California, LA. Dessa finns att läsa om på hemsidan,

http://www.ess.ucla.edu/faculty/sornette/

eller i hans bok Why Stock Markets Crash, vilken i princip är en väldigt gedigen genomgång av bevis för att dessa signaturer verkligen finns där, och kan användas för att förutspå krascher. Den är ganska matematisk, men jag ska ta upp det viktigaste på ett enkelt sätt.

Den första signaturen är så kallad superexponentiell tillväxt. Detta innebär en kurva som är uppåtriktad även i ett logchart. Vi har inte en konstant tillväxt, utan tillväxttakten ökar. Kursstegringen går alltså snabbare och snabbare, kurserna dubblas på ständigt kortare tid. Jag lägger med en bild på Nasdaq för att visa vad jag menar, lägg märke till logskalan. Jag har ritat raka trendlinjer, men ni kan ju tänka er hur en böjd kurva skulle se ut.

En sådan utveckling är förstås inte hållbar. Den bygger på att trendföljarna tar över, kopplar loss från verkligheten, belånar sina tillgångar och bara vill vara med på tåget till varje pris. Nog minns ni det också. Hundratals procent var inte tillräckligt, det var för långsamt. Tiofaldigande skulle det vara. Fortare, fortare!

Den andra signaturen är logperiodiska svängningar. Det låter ju väldigt komplicerat, men jag hoppas jag kan förklara så att alla förstår. Det är lite som klappa-händerna-leken ”raketen” som säkert många av er har lekt runt midsommarstången eller på dagis. En period är ju avståndet mellan två toppar i en svängning. Tiden mellan två toppar eller bottnar i en trend exempelvis. En logperiodisk svängning är i detta fall en rörelse, där avståndet mellan två toppar förändras med tiden. Amplituden, skillnaden i höjd mellan topp och botten, kan också förändras. På aktiemarknaden gäller att dessa svängningar så att säga ”dekorerar” den stora trenden, såsom den superexponentiella tillväxtkurvan. I en uppgång kommer dessa dekorerande svängningar att bli mindre ju längre upp vi kommer, och tiden för en svängning kommer också att bli kortare. Vi går från stora och långa svängningar till små och korta. ”Logperiodisk” kommer sig av att om vi har en logaritmisk tidsskala, blir avståndet i tid mellan topparna i rörelsen ofta ungefär konstant.

Kurvan blir rakare, trenden blir tydligare, rekylerna blir mindre. Allt detta är ett resultat av att trendföljarna tar över. Nu är det bara en riktning som gäller, varje hack är ett tillfälle.

Stora svängningar tyder på osäkerhet, och att det saknas konsensus. Vilket mer är jämviktshandlarnas signatur, de har olika scenarier för framtiden och kommer sällan till precis samma slutsatser. Snarare ligger de i något slags genomsnittligt intervall, som sätter en ram som aktiekursen vandrar fram och tillbaka i.

I en nedgång kan det ofta gälla den omvända situationen. Det börjar med små och korta rörelser, som sedan blir allt större och tar längre tid. Titta själv på en graf över utvecklingen sedan kraschen för ett ganska tydligt exempel. I början är trenden tydligt ner, men ju längre det går, desto större blir osäkerheten om hur långt det ska gå.

Ett par belysande bilder på sådana ”antibubblor” finns på ovannämnda hemsida.

Så vilka är då vinnare respektive förlorare i en situation med stark trend? En förlorargrupp borde vara de jämviktshandlande chartisterna. Deras sökande efter rekyler och vändningar torde komma att misslyckas rätt ofta. En överköpt marknad kan utan problem bli mer överköpt i en stark trend, och mer så ju starkare trenden är. Rekylerna blir små, särskilt mot slutet av trenden, och kan ta slut direkt efter att man har upptäckt dem.

De jämviktshandlande teknisterna har i stället sin hemmaplan i konsolideringsformationerna, eller andra marknader som svänger mycket fram och tillbaka men saknar tydlig riktning i det tidsperspektiv man handlar i. Vi måste komma ihåg att även om vi har en tydlig trend i ett perspektiv, är det inte säkert att vi har det i ett annat. Så när vi talar om aktörers olika roller gäller det alltid den roll de har i det tidsperspektiv de handlar i.

Nu förstår ju många chartister att olika verktyg är olika användbara i olika marknader, så de kommer att skifta roller när marknaden går varierar mellan trendande och icke-trendande. Men alla gör det förstås inte, å andra sidan.

Trendföljarna i allmänhet bör klara sig rätt bra i en trend, beroende på hur bra de klarar av att byta fot när det vänder, och hur länge de har suttit med i trenden. Kommer man sent in i en kort trend som sedan vänder är man förstås förlorare.

En tydlig förlorare när en trend vänder är de trendföljande fundamentalisterna. De har en tendens att komma in senare och ut senare än de trendföljande chartisterna. De tar så att säga tid att skapa. I mycket är de mediastyrda, och media är tröga. Det tog tid att förstå att IT och telekom skulle ta över världen om tre månader, och det tog tid att förstå att den inte skulle göra det…

De fundamentalister som är jämviktshandlare bör klara sig rätt bra, så länge de inte tar position mot trenden. I en kraftig upptrend riskerar de att sälja för tidigt, men de går ju i vart fall ur med en vinst, och kommer undan kraschen. Däremot kan de råka illa ut om de börjar köpa igen innan en nertrend tagit slut, men gör de en bra analys kan de ofta vänta ut denna. Det krävs dock inte sällan väldigt lång tids väntan, att komma in vid fel tillfälle kan betyda att ligga på minus i flera år. Var den fundamentala analysen rätt kanske ett par år, var det däremot fel handlar det om alla tidsperioder upp till evigheten… I en konsoliderande marknad sitter de väl oftast och har tråkigt, men de kan i vart fall lägga den på något viktigare än trendföljarna, som sannolikt slösar bort både tid och pengar i en sådan marknad.

Således, det är viktigt att hålla koll på om det finns en trend eller inte, och i vilka tidsperspektiv den finns.

 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2003-10-04 16:37:58

... ´pedagogiskt och en bra genomgång, tackar för den...

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2003-10-04 16:51:34

Instämmer med ovan, mycket intressant läsning!

Mvh - Curre 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2003-10-05 14:47:50

Tack Kriton 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2003-10-05 18:44:06

Instämmer med #1, #2 och #3. Lysande skrivet !

Mvh Opss 

0
Ogilla!
52
Gilla!
2004-01-02 18:51:57
Ladda ned

Jag skriver det här inlägget som en uppföljning på ett gammalt eftersom det gamla innehåller en förklaring till modellen.

Istället för nasdaq-chartet med 2000-kraschen tar jag nu med en chart över DJIA, senaste sex månaderna. Kom ihåg att detta är i logskala. Vi har nu alltså haft den här superexponentiella tillväxten under några månader, samtidigt som svängningarna blivit mindre. Nu är det mycket trendföljare i farten. Tillväxten accelererar.

Enligt den här modellen skulle detinte vara så långt kvar. Det skulle kunna sammanfalla med att vinsthemtagningar efter förra året börjar komma igång. Stora fonder hade ett stort intresse av att förra året skulle sluta vackert, och det kördes nog en hel del window-dressing i slutet. Men nu i början av en period känner man nog inte riktigt lika stor press på sig att "hänga med" så att man inte slutar sämre än index. Man har råd att slappna av lite, ta det lite försiktigare. Detta kan räcka som utlösande faktor. Kom ihåg, det behövs ständigt högre inflöden för att hålla en sådan här uppgång igång. Att tillväxttakten avtar kan vara tillräckligt som signal för trendföljarna, som när de drar sig ur kan starta en snöbollseffekt.

Vi får se. Resonemanget bygger på att modellen gäller. Nu får vi se hur det funkar som prediktion också, i #0 hade vi ju bara en backspegel... månaden som kommer blir allt bra spännande. Stallar flygplanet, eller finns det kraft kvar i efterbrännkammaren?

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
37
Gilla!
2004-01-03 00:01:11
Ladda ned

Lägger in ett S&P 500 också, samma mönster där. Intressant nog syns inte den superexponentiella tillväxten i ett Nasdaqchart. Ska fundera lite på om man kan dra någon slutsats av det. 

0
Ogilla!
2
Gilla!
2004-01-03 01:09:00

Jag såg det ursprungliga inlägget först nu, och jag är djupt imponerad. Väldigt snyggt förklarat Kriton!

0
Ogilla!
0
Gilla!
2004-01-03 11:11:08

#5 Kriton

Förlåt en okunnig fråga.

Du skriver: "Kom ihåg att detta är en logskala".

När jag får upp den på min skärm är den linjär. Vad göra?

Mvh // Volontären

Vill Du veta hur duktig trader Du är jämfört med andra? Gå med i gruppen Real Trading.

0
Ogilla!
34
Gilla!
2004-01-03 12:42:49

#8 Jo alltså, det ska den faktiskt vara. Nu utgår jag ju från att Yahoo ritar sina skalor rätt, men det är rätt liten skillnad mellan lin och log när det gäller sådana här relativt små intervall. Gå till

chartet

och pröva lite själv. Det är egentligen bara när man väljer "max" som du ser någon tydlig skillnad, men jag tror det är korrekt. Och sedan kan man ju se det så här:

log 9000=3.95

log 9200=3.96

log 9400=3.97

log 9600=3.98

log 9800=3.99 

log 10000=4

osv

Det kommer alltså att se väldigt linjärt ut. Kanske var onödigt av mig att trycka på det där med logskala, men när det är större uppgångar, som den i #0, då är det viktigt.

 

0
Ogilla!
1
Gilla!
2004-01-03 12:52:05

#9 Kriton

Förlåt, tänkte inte på grungtalets storlek. Det fordras lite större rörelser för att det ska få någon praktisk betydelse på denna nivå!

Mvh // Volontären

Vill Du veta hur duktig trader Du är jämfört med andra? Gå med i gruppen Real Trading.

0
Ogilla!
38
Gilla!
2004-01-16 13:21:53
Ladda ned

Kör lite followup igen. Här ett nytt dowchart över de senaste sex månaderna.

Det kan vara oklart hur man ska dra sådana här linjer egentligen. Jag menar, om kursen bryter en linje från två gamla toppar, är det inte säket att det betyder slutet. Det finns ju alltid små bottnar som hamnar över de dragna linjerna. Den förra dragna linjen kanske inte skulle ha dragits till en förra bottnen, utan till en som kommer lite senare och ger en linje med mindre brant lutning. Det kan helt enkelt vara oklart vilka bottnar som är relevanta.

Därför kan man behöva titta på andra tecken, såsom hur stora svängningarna är. Blir de större, tyder det på att trendföljarna inte är så säkra på sin sak längre. Och när vi befinner oss på höga nivåer, är det just denna grupp som håller kurserna uppe. Jämviktshandlare lär inte hjälpa till!

Det är med intresse därför som jag ser något i den stilen i det bifogade chartet. Att trenden tar slut tillfälligt behöver inte betyda krasch. Det kan vara konsolidering och sedan fortsatt uppgång. Men sannolikheten för ett sådant scenario är betydligt mindre om värderingar är höga och uppgången har haft en accelererande karaktär. Tror jag, i alla fall.

 

 

0
Ogilla!
35
Gilla!
2004-01-16 13:23:41

Vi tar ett 3-månaders på Nasdaq också, eftersom det inte syns så tydligt i 6-mån.

Jag borde skaffa mig ett riktigt TA-program, jag vet :) 

0
Ogilla!
35
Gilla!
2004-01-16 14:10:05
Ladda ned

Ursäkta mig...

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.