Nytt från IMINT FA & TA del 3
IMINT – Växer i en tuff bransch
Imint erbjuder mjukvarulösningar för analys, optimering och förbättring av video i realtid. Tekniken avses att användas inom konsumentmarknaden för t ex smartphones, liveströmmar och appar.
AKTIEANALYS
2019.04.09
IMINT – Växer i en tuff bransch
Från Stockpicker Newsletter (3 april 2019)
IMINT – Växer i en tuff bransch IMINT | Spotlight | 19,75 kr
Den som tecknade bild-och videoanalysspecialistens aktie till 10 kr i slutet av 2015, kan fortfarande glädja sig åt en uppgång på nästan 100%. Från toppen kring 100 kr i sommar 2016 har det dock stadigt pekat nedåt, innan kursen hittade en botten strax över 12 kr i december. En kombination av allmän börsåterhämtning och positivt nyhetsflöde, har låtit börsvärdet klättra tillbaka till runt 175 Mkr.
Imint är ett mjukvarubolag som jobbar med att analysera, optimera och förbättra bild, video och sensordata i realtid. Från att tidigare ha levererat drönarapplikationer åt försvarsindustrin, är man sedan 2014 främst fokuserat på konsumentmarknaden för mobiltelefoner. Här har man lyckats väcka intresse hos flera av världens största smartphonetillverkare, genom att märkbart förbättra videokvalitén i deras produkter.
Sedan den första lanseringen av en smartphone med bolagets mjukvaruteknologi Vidhance under Q4 2016, har mer än 110 miljoner mobiler sålts, och teknologin finns idag i över 50 olika smartphonemodeller. Framförallt bland de kinesiska tillverkarna är man mycket populär, och alla de stora aktörerna som Huawei, Oppo, Xiamoi och Vivo står på kundlistan. Föga förvånande generades nästan 80% av fjolårets omsättning i Kina.
Att Vidhance gör en stor skillnad råder det inga tvivel kring. Kunden Huawei har i många testar övertygat experter med sin kamerakvalité, och senaste flaggskeppsmodellen P30 Pro är inget undantag. Det som gör Vidhance slagkraftigt är att den hjälper mobilanvändaren att bli en bättre fotograf, utan att behöva skaffa sig några speciella förkunskaper. Vidhance-algoritmen optimerar mobilens hårdvara, så att videon blir mjuk och fin, utan att belasta batteriet för mycket. Allt det sker dessutom i realtid, vilket gör att användaren kan dela filmen i exempelvis sociala medier direkt.
Läs ett nummer gratis av vår aktietidning - Klicka här
Marknaden för smartphones har stagnerat på cirka 1,4 miljarder sålda enheter globalt. Apple har de senaste åren tappat marknadsandelar, och ligger idag tvåa med cirka 15%. De stora vinnarna har varit kineserna, och Imint har idag kontrakt med 5 av de 10 största smartphone-tillverkarna. So far so god.
Det som stör den positiva bilden är att nettoomsättningen ifjol landade på fortfarande ganska modesta 34 Mkr. Det var visserligen 82% mer än året innan, men siffrorna visar hur svårt det är att tjäna pengar som underleverantör i mobilsektorn. Imints affärsmodell bygger i första hand på en licensavgift per telefon, men även på avgifter för SDK, integrationstjänster och bildkvalitetsoptimering samt underhåll och support.
Den nuvarande kostymen är inte tillräcklig för att täcka alla kostnader, men rörelseförlusten minskade åtminstone till 3,8 Mkr, från 7,2 Mkr året innan. Lyckligtvis är balansräkningen i bra skick, och enligt styrelsen räcker likviditeten på cirka 40 Mkr för att finansiera de planer som finns för 2019.
Börsvärdet justerat för kassan motsvarar cirka 4x fjolårets omsättning (EV/Sales). Håller tillväxttakten i sig är det faktiskt ganska attraktivt. Det som talar för bolaget är det strukturella problemet som smartphone-tillverkarna har, nämligen att på ett lönsamt sätt differentiera sina produkter. Det förstärker behovet av mjukvara för att telefonen ska sticka ut, och kamerafunktionalitet är en populär differentieringsfaktor.
Förutom nya kunder, där branschettan Samsung med cirka 20% av smartphonemarknaden skulle vara drömscenariot, finns det potential att växa med de befintliga kunderna samt även komma djupare in i deras produktportföljer. Hittills har Vidhance huvudsakligen integrerats i produkter i premiumsegmentet, men på sikt lär även de lägre segmenten, med stora volymer, få kamerauppgraderingar. Dessutom finns det naturligtvis potential från helt nya användningsområden, någonting som bolaget har jobbat med under en längre tid. Ifjol rekryterades en ny ansvarig för affärsutveckling just med denna målsättning, vilket tyder på att bolaget ser konkreta möjligheter framför sig.
Behöver du hjälp med ditt PPM sparande? Klicka här, vi har lösningen
Året har börjat bra, med ett flertal intressanta nya avtal. Helt ny på kundlistan är från och med i år kinesiska Oppo, som ska använda Vidhance i sina smartphoneprodukter under varumärken Oppo, Realme och OnePlus. Enligt bolaget kan intäkterna från avtalet uppgå till högst 10% av årets totala omsättning. Ytterligare en ny kund tillkom i form av japanska Kyocera, som fokuserar på dels sin inhemska dels den nordamerikanska marknaden. Den tredje nya kunden för året är ett stort konsumentelektronikbolag med säte i Taiwan, och det totala antalet kunder har därmed ökat till 16. Sist men inte minst tecknades i februari ett tilläggsavtal med Xiaomi som lanserade en ny flaggskeppstelefon med Vidhance inkluderad.
På längre sikt är frågan hur lönsamt bolaget kan bli, och en mycket förenklad räkneövning ger åtminstone en viss anledning till skepsis. Sedan försäljningsstarten har bolaget hittills omsatt totalt 54,8 Mkr. Eftersom man uppger ha sålt mer än 110 miljoner smartphones med Vidhance tycks priset per enhet ligga omkring 0,5 kr. Det är förstås en grov uppskattning som inte återger hela sanningen, men det ger en fingervisning om hur utmanande branschen är. Kortsiktigt lär marknaden troligtvis se förbi detta om vi får rätt i vår tro att nettoomsättningen kommer öka kraftigt i år igen. Det är med hänsyn taget till detta som vi åsätter aktien en spekulativ köprekommendation. Hög risk!
Visa sida
Ogilla! 161
Gilla!
IMINT: IMINT TECKNAR SAMARBETSAVTAL MED MEDIATEK
09:45
IMINT Image Intelligence AB (publ) fördjupar samarbetet med
chipset-tillverkaren MediaTek Inc. genom ett samarbetsavtal där IMINT
får tillgång till vissa mjukvarupaket från MediaTek.
MediaTek är en ledande sk. fabless halvledartillverkare (utan egen
produktion), vars innovativa chipset-designs återfinns i många
konsumentelektronikprodukter, som mobiltelefoner,
underhållningssystem, uppkopplade produkter och Internet of Things
(IoT). MediaTek har andraplatsen som leverantör till mobiltelefoner -
nästan var tredje mobiltelefon är byggda på MediaTeks plattformar.
och surfplattor. MediaTek har mer än 25 kontor runt om i världen, och
har sitt huvudkontor i Hsinchu, Taiwan.
IMINT och MediaTek har samarbetat i flera år, och har många
välprofilerade gemensamma kunder inom smartphonesegmentet. Det nya
samarbetsavtalet stärker partnerskapet, då IMINT får bättre tillgång
till viktiga mjukvarukomponenter och teknisk experthjälp. Det
möjliggör snabbare integration och bättre prestanda när
mjukvarusviten Vidhance integreras på nya MediaTek chipsets.
Andreas Lifvendahl, VD på IMINT, kommenterade:
MediaTek ä ren viktig aktör i vår industri. Vi har sedan tidigare ett
nära samarbete, och tillsammans tillförsäkrat att kunder som väljer
att använda nya chipset från MediaTek får tillgång till, och kan dra
nytta av, våra Vidhancefunktioner för videoförbättring. Vi är mycket
nöjda med att ta detta nästa steg; det skyndar på våra möjligheter
att leverera fler innovativa lösningar och till bättre kvalitet till
våra gemensamma kunder.
Nathan Li, Wireless Communications BU Marketing Director på MediaTek,
avslutade:
MediaTeks uppdrag är att ge konsumenter över hela världen tillgång
till de bästa mobila upplevelserna. IMINT har med sin
Vidhance-mjukvara lyckats ta en stark position inom videoförbättring
för smartphones och möjliggjort att våra kunder fått tillgång till de
senaste videofunktionerna när de lanserat flaggskeppstelefoner. Vi
har framgångsrikt jobbat tillsammans I flera sådana prestigefulla
produktlanseringar för våra gemensamma kunder. Vi är entusiastiska
över att samarbetet nu kan fördjupas ytterligare.