Börsen till år 2018
Jag har många gånger sagt att jag inte jobbar med prognoser om börsens framtid, utan bara reagerar på det som jag ser hända. Och så är det, men jag vill ändå förmedla till AG de långsiktiga prognoser jag såg vid ett möte för en längre tid sedan där en erfaren internationell analytiker talade.
Mötet handlade mycket om penningströmmar och om hur pengar flyttas mellan olika finansiell instrument som t ex aktier, obligationer och valutor i cykler med rätt jämna mellanrum. Som vi alla vet kan de stora drakarna inte ändra sina hela sina positioner över en natt eller ens en vecka utan att själva bli hela marknaden. De behöver mer tid på sig att placera om och låta placeringarna mogna till fina vinster.
Vilka är de stora drakarna? Ja givetvis alla de stora mäklarhusen; Goldman Sachs till exempel, hanterar mer pengar än Federal Reserve. Sen har vi mer personliga investorer som Sorros och Buffet, de måste också agera långsiktigt.
Dessa elefanter behöver tid och utrymme för att vända på sig och vänta ut vinster. Därför uppstår cykler som pågår i flera år. Frågan elefanterna ställer sig är varifrån ska man hämta kjapitalet och vart ska det placeras inför de nästa, säg 3 åren. Mycket handlar om valutaväxlingar i de tre stora valutorna som drar upp eller ner t ex dollarn. T ex låna yen till låg ränta och köpa dollar för dem.
En annan orsak till cykler är företagsvinster och dess förhållande till börskurser. En fallande börstrend har ofta orsakats av besvikelse över företagens vinster och utsikter. När trenden väl satts i rullning fortsätter den gärna ett par år, den föder sig själv och det är vad elefanterna vill ska ske, annars är dom torsk. Med tiden sjunker förväntningarna på vinsterna allt mer och det gör de tills vinsterna helt plötsligt börjar överstiga de nu tämligen låga förväntningarna. Där har vi en botten, ofta när det ser som eländigast ut konjukturmässigt. Allt eftersom vinsterna visar sig förbättras, ökas förväntningarna tills den dag företagens vinster inte längre kan motsvara de högt ställda förväntningarna. Detta sker oftast när konjukturen är på topp och räntan stiger för att hejda inflationen. Då faller börsen igen.
Konjukturen förbättras nu tydligt, inte minst i Sverige. Börsfallet kryper närmare.
Det jag sagt nu är inga nyheter, utan allmängods. Vad jag menar är att man som trader och spekulant bör ha dessa svängningar i huvudet för att själv försöka profitera på dem. Och veta att de stora intressanta börsfallen och börsuppgångarna tar tid att blomma ut, flera år. Till exempel uppgången från 2003. Det gäller att lära känna elefanterna, försöka förstå hur de agerar och ta rygg på dem. Det är så herrans lätt att bli för kortsiktig och glömma den stora bilden, kraften som drar åt ett givet håll om än med små hack i kurvan.
Bild visar en prognos på hur cykler på börsen kommer att påverka toppar och bottnar, enligt talaren. Jag har valt att använda indexet S&P 500. Prognosen arbetar med en 3-årscykel. 2000-2003-2006-2009-2013.
Det är inte min analys. Ta den med en nypa salt, ha den i bakhuvudet men agera bara på vad som faktiskt händer. Bara det är sanningen. Och det finns andra cykelprognoser som ser helt annorlunda ut, Brenner t ex.
Av ren nyfikenhet undrar jag, vem analytiker är som du refererar till?
Tack, för ett väldigt intressant inlägg.
#1 Precis, det är den jag menar i slutet av #0 (jag felstavade Benner). Den ser annorlunda ut, cyklerna är desamma men de är inverterade. Den du visar har toppar 2010 och 2018 medan cykeln i #0 har bottnar då.
Det är ju egentligen inget större problem. När vi närmar oss 2009/2010 så står det förmodligen rätt klart om nästa större vändning bör ske uppåt eller neråt. Likadant 2018.
Trendriktningarna i den cykelanalys jag visar är färgad av den extrema börsuppgången under 80- och 90-talet och innehåller en del Elliot-teori, utgår jag ifrån. Det gör nog inte Benner, den är enbart tidscykelorienterad.
#2 Jag vill inte säga det pga copyright.
Inlägget är redigerat av författaren.
Hur penningströmmarna går från det ena slaget av finansiellt instrument till det andra i cykler kan man se lätt av valutahandeln. Där finns mest kapital och de stora grabbarna dras givetvis dit volymen är som störst så de får volymutrymme för sina långsiktiga omplaceringar.
Valutahandel och ränteläge hänger ihop tätt. Och eftersom räntorna går upp och ner i cykler i olika länder på grund av skiftande konjukturer och inflationshot så är valutahandeln cyklisk också. Bilden visar euro/dollar-kursen sedan 1990, där cyklen för närvarande är ungefär 5 år. Jag vet inte hur det ser ut före 1990. Euro fanns väl inte då? Satte man inte euron till exakt 1/1 mot dollarn vid starten?
För ett antal år sedan var räntan i Japan noll eller nära noll. Det smarta kapitalet lånade då stora summor i yen, växlade dem till dollar, varvid den ökande efterfrågan på dollar driver upp dollarkursen. Mycket smart om man är bland de första att genomföra det tricket. Kring 2001 vände dollarförstärkningen, åtminstone gentemot euro. Se bilden.
Den cykelbottnen och trendvändningen är tydlig som bilden visar. Se de högre bottnarna mitten av 2001 och början av 2002. Goda tekniska skäl att ta en lång och långsiktig position där, i euro spot eller euroterminen....
Mycket talar för att räntehöjningarna är slut i USA nu eller i alla fall tar en paus. I Europa har vi precis börjat höja räntan, om höjningarna fortsätter i EU kommer penningströmmarna gå in i euro och gå ut ur förslagsvis dollar. Då kommer euro/dollarkursen stiga igen. Kan det vara så att vi idag befinner oss i våg 2 i euro/dollar, där våg 1 var uppgången mellan 2000 till årsskiftet 2004/2005. I så fall väntar våg 3, hmm... Nedgången 1995 till 2000 är en a-b-c vill jag påstå, utan att vara expert på Elliot. Rätta mig om jag har fel.
Styrkan på dollarn har andra orsaker än bara räntelägen, men jag vill inte diskutera det här. Jag vill fokusera på de tekniska aspekterna och tradingstrategi i tråden.
Aktiebörsen är inte direkt kopplad till valutakurser givetvis. Alla stora börser i västvärlden tenderar att gå åt samma håll samtidigt (den japanska börsen beter sig på ett annat sätt). Euro hade sin botten mot dollarn samtidigt med börstoppen 2000, och vände upp därifrån när börserna föll, och den fortsatta att stärkas även 2003 och 2004 när även börserna vände upp.
EDIT: En liten räkneövning bara för att visa på potentialen i att ligga i de långa trenderna som är min slutsats i #0: Uppgången i euro/dollar är ca 4000 punkter mellan 2001 och 2004. En långsiktig investering med endast 1 kontrakt i terminen under de åren hade kostat omkring 4000 dollar inkl courtage och hade gett 50 000 dollar i vinst.
Inlägget är redigerat av författaren.
Inlägget är redigerat av författaren.
#4 Visst är det så att ränta och valuta har ett samband, den sk. ränteparitetsteorin förklarar ju en del där. Men att det skulle vara "lätt" att se cykler/mönster där kan jag inte hålla med om. Cykler/mönster tenderar att vara "lätta" att konstruera i efterhand, så pass att det klaffar väldigt fint historiskt. Men sen då? Där slutar många.
Sant också att "de smarta" lånar i valutor med låg ränta och genomför en sk. "carrytrade". Lika har skett via SEK mot USD ett tag nu, därav kronans "ras". Svårt med tajming vad gäller detta dock.
EUR/USD introducerades 1999-01-01, den låg då strax under 1,20. Alltså inte 1-till-1. Det var per den 1998-12-31 som 1 ECU = 1 EUR. Så ECU/USD kan användas för tiden innan, då det var en korg av valutor som sedermera ingick i Euron. Före ECUn är det möjligt att D-marken använts till att skapa historik.
Bifogar "EUR/USD"-graf från år 1976 till dags dato.
|StRY| "Caveat emptor. Buyer beware."
#5 Du missförstod mig angående lättheten att se cykler i valutor. Jag skrev inte så, utan att det är lätt att se hur efterfrågan på en viss valuta ökar vissa tider vilket beror på långsiktig omviktning av det starka kapitalet. Rent historikt alltså, i backspegeln. Men de exakta cykellängderna i sig är inte lätta att se. När man ska gå in och köpa/sälja en valuta har jag i alla fall inget tidscykelsvar på. Däremot var vändningen för euro/dollar tekniskt sett en snygg sak omkring 2001. Men inte pga någon cykel.
Den period på 5 år för nerfarten från 1995 till 2000 och uppfarten från 2000 till 2005 som jag nämnde, är bara en iakttagelse än så länge men den kan man inte trada på. Inte än i alla fall.
Just det, ECU var det. Ditt diagram är spot, antar jag. Det visar en topp 1993. Det stämmer inte särskilt väl med det jag visar, som är terminen, som har en topp 1995. Konstigt, men det kan kvitta.
ECU betyder "dum ko" på något europeiskt språk och det var därför man ändrade namn till det neutrala euro :))
stry, 5-årscyklen kanske är något att titta närmare på ändå. I ditt diagram finns ett kraftigt fall i "euro" med början från 1980. Trenden vände kraftigt uppåt 1985, dvs efter 5 år.
Det går 15 år mellan de två viktigaste bottnarna 1985 och 2000. Topparna däremellan stämmer inte in på cyklen i ditt diagram, däremot bättre i mitt terminsdiagram där det finns en topp 1995. Jag blir fortfarande inte klok på varför de misstämmer så mycket mellan diagrammen.
*host*
"Bump"
Mvh Gubb
Är det månne en slump att Tran nyss haft en cyklisk topp följt av cykliska topparr i både SPX DAX
15-12-01
16-04-20
Mvh Gubb
Mvh Gubb
toppen dom ritade in 2013 är lite överskjuten nu .... 2016 ! Skulle nu ge topp 2019
övrigt är allt väl beskrivet om marknadens drakar förutom att det är större aktörer utan direkt aktivitet i marknad som styr världsekonomin ... Elefanterna har större syfte
Mvh Wilden
12
Vi får se om 1100 håller nu i nedgången.. Brutit positiv trend. Indikerar test av golvet (1245)
ohee noo ligg inte kvar i xact bear bara plz !!
Mvh Wilden
Nä. Det verkar vara dumt. :)
Notera att Sälj-flaggan i bilden bara gäller delar av det köpta innehavet ;)
Tur att man inte lyssnar :))
Blir lite bla bla bla ;))
Visa sida
Ogilla! 28
Gilla!
Dammade av den här i arkivet... ;O)
Mvh/Therookie