Guldmyntfot - för och emot
Jag har förstått det så att förut hade man en guldmyntfot i hela den civilicerade världen. Olika länders centralbankers guldreserv satte gränsen för hur stor penningmängden skulle vara. Idag har denna guldmyntfot tagits bort. Jag antar jag att man bara har något slags riktvärden för hur stor penningmängden ska vara idag för att den inte ska verka inflationsdrivande. Tänkte att folk med kunskap kan förklara fördelar och nackdelar med guldmyntfot. Jag tycker inte att det verkar så dumt med guldmyntfot då penningmängden då måste förbli hyfsat stabil. Är detta feltänkt? Är dagens system ännu stabiliare eller lika bra? Exakt varför avskaffade man guldmyntfoten?
Såg en uppgift på Wikipedia att totala mängden guld som utvunnits var år 2006 158 000 ton, eller 158 miljarder gram. Totala värdet skulle då bli typ 25-30 biljoner kronor. Det är ju inte så mycket ändå. Världens GDP är ju ca 300-350 biljoner. Mängden pengar mätt som M3, är antagligen i samma storleksordning eller något mindre, så mängden pengar skulle då vara kanske 10 gånger så stor som motsvarande värde på guldet.
#4 Den var en enkel och bra förklaring som räcker gott och väl .
Så mycket som skrivs om guldet på Goldbugs hemsidor och jag har aldring läst nåt om det som du beskrev på deras propaganda saiter!
Man kanske ska använda låtsas guld föratt det sak räcka för GDP tillväxten !
låtsas guldet kan man sen börja kalla för fiatguld föratt få ett bättre anseende eller varför inte fiatvaluta då är man äntligen tillbaks till ruta 1 .
Inlägget är redigerat av författaren.
# 4
Denna fråga behandlas av George Reisman i hans verk Capitalism. Man kan läsa hela boken på nätet som pdf. Har en bra innehållsförteckning där man kan läsa vad olika avsnitt behandlar. Tar lite tid att ladda då pdf-filen uppgår till 14 mb. Över 1000 sidor text.
Oops glömde länk till boken:
http://www.capitalism.net/Capitalism/CAPITALISM_Internet.pdf
Inlägget är redigerat av författaren.
blev något knas
Visa sida
Ogilla! 7
Gilla!
Förklaring funnen på nätet:
Senast Sverige införde guldmyntfot var 1873. I början på en tillväxtperiod utan like. Historien talar alltså för guldmyntfot...
Guldmyntfoten övergavs sedan 1931, när ekonomin råkat i djup kris efter börskraschen på Wall Street i slutet av 1929.
Guldmyntfoten är ett sätt att eliminera klåfingriga politikers inflytande på finanspolitiken. Med en fast värdemätare på valutan finns det inte så stora möjligheter att bedriva en inflationsdrivande politik för att främja statens intressen på medborgarnas bekostnad.
I indirekt mening hade vi en guldmyntfot under en stor del av efterkrigstiden genom det så kallade Bretton Woods-systemet. Ett antal valutor (bland annat den svenska kronan) var genom Bretton Woods-systemet knutna till dollarn, som i sin tur var knutet till guldet. Haken var här att de individuella valutorna var knutna till dollarn och att olika inflationstakt med tiden gjorde växelkurserna orealistiska. Det uppstod obalanser som ledde till att Bretton Woods-systemet havererade. Systemet saknade de mekanismer som genom prissänkningar ledde till anpassningar av priserna när efterfrågan inte utvecklades i takt med guldtillgången på marknaden.
Många libertarianer är anhängare av guldmyntfoten just för att den eliminerar politikernas möjlighet att manipulera valutan. Å andra sidan måste man konstatera att guldet idag inte alls spelar samma centrala roll för världsekonomin som det en gång gjorde. Guldet har alltmer reducerats till en råvara bland andra. Därmed tappar man lite av grundidén med guldmyntfoten, den oberoende värdemätaren. Ibland har man istället diskuterat möjligheten att ersätta guldet med en "råvarukorg", där värdet på valutan skulle sättas efter en korg av olika råvaror. Men då lämnar man naturligtvis grundkonceptet med guldmyntfot att utgivna sedlar i sin helhet ska backas upp av guldbaserade tillgångar. Världens samlade guld kan kanske förvaras i Fort Knox, men världens samlade vetetillgångar måste omsättas, annars förlorar de i värde.
Det känns knappast som en realistisk möjlighet att införa en guldmyntfot i Sverige idag. Skulle vi göra det - och starta med en realistisk kurs utan obalanser i flödena - skulle vi kraftigt påverkas av marknadsprisutvecklingen på guld. Vid högre guldpriser skulle svenska varor öka i pris, guldmyntfotens teori skulle tvinga fram prissänkningar. Men det är tveksamt om dagens institutionella förhållanden på arbetsmarknaden verkligen skulle möjliggöra de prissänkningarna och de lönesänkningar som skulle bli följden. Det skulle bli lättare att hantera en guldprissänkning, men den skulle driva fram en allmän inflation.
Mvh yxhugg