Oegentligheter i svenska finansvärlden
Har under längre tid sett och stört mig på just hur mycket som är "stacked against the little guy" inom finansvärlden i synnerhet. Ingenting nytt under solen, jag vet, och egentligen inget att bli förvånad över heller. Det har mer eller mer mindre alltid sett ut så här, och så kommer också att förbli.
Den här tråden hoppas jag ska kunna på ett seriöst sett belysa oegentligheter i SVERIGE och det svenska finanssystemet. Resten av världen lämnar vi därhän. Endast SERIÖSA bidrag till tråden uppskattas därför.
Bara idag har vi sett flera exempel:
* FI friar Swedbank i samband med att toppanställda på banken ingått stora fastighetsaffärer med bankens kunder och därmed satt sig i direkt intressekonflikt. Så sent som för två veckor sedan beskreb DI risken för en sanktion som hög. (http://www.di.se/nyheter/anders-hagerstrand-hog-sannolikhet-for-sanktion-fran-fi/). Som mest riskerade banken en sanktionsavgift på 10% av omsättningen, dvs cirka 4 MDR SEK.
* Riksbanken ändrar sin variabel från KPI till KPIF nu när KPI uppgår till 1.9% och "äntligen" nästan i alla fall nått tvåprocentsmålet. Dessutom kommer inflationen tillåtas variera med +/-1%. Samtidigt påpekas det att tvåprocentsmålet är intakt och att det är den som man tänker följa i sina räntebesked. Ja, tjena. De fortsatta förlorarna blir som vanligt sen tio år tillbaka spararna och de med låga inkomster som får fortsätta se sin köpkraft urholkas. Inflationen finns där ute, oavsett vad ekonomerna på Brunkebergstorg påstår.
aktier, hus, lunch, avocado ,zuchinni, damväskor
dyra blir bara dyrare
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
Alla prisuppgångar är inte ett resultat av inflation, lika lite som prisnedgångar måste vara tecken på deflation. Tillfällig brist/överutbud på vissa varor och tjänster kan få stor påverkan på priset utan att vara ett resultat av en allmän prisuppgång/nedgång.
Man kan inte cherry- picka utifrån sina egna preferenser och köpvanor.
Hus och aktier ingår naturligtvis inte i den korg av varor och tjänster som SCB mäter varje månad, men många andra saker som stigit i pris lär göra det; alkohol och tobak t ex. Det uppvägs av en ständig prispress på t ex importerade varor, framförallt elektronik.
#3
Köp en Ramlösa på en uteservering i Stockholm så får du känna på lite inflation. Såvitt jag vet så har det inte funnits någon tillgångsbrist på mineralvatten. Det är i och för sig endast EN anekdot, men det finns lite för många sådana exempel för att det ska vara "cherry picking". Basvaror som frukt och grönt är hiskeligt dyrt, det känner nog även du av. Det är förvisso sant att priset på elektronik har gått ner, men den nyaste tekniken är däremot alltid dyr. Precis som med frukt som blivit gammal.
Nu vet jag inte var i landet du bor, men i Stockholms fall så försök hitta en turist som inte tycker stan är dyr.
I dagens DI skriver man om de täta banden mellan huvudpersoner i Swedbank och FI (http://www.di.se/nyheter/tata-band-mellan-swedbank-och-fi/). Det är väl nästan oundvikligt att man som tjänsteman på FI inte har de här sakerna i bakhuvudet när man beslutar om sanktioner.
I fallet med Panamapappren vara alla fyra svenska storbanker inblandade, en tydlig överrepresentation för ett land får man väl söga. Värst var till ingens överraskning Nordea. Både Nordea och Handelsbanken var föremål för sanktioner, men friades av FI (https://www.svd.se/inga-boter-for-nordea-och-shb-efter-panamautredning).
två fall som i andra länder skulle ha slutat me' fängelsestraff
falet peab-solna-arena
falet fd landstinspolitiker/kyrkominster/försvarminister som gynnar en vis person på nån lovande biotekfirma
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
det här me' mineralvatten kan bero på lönerna i sthlm, eller tvärtom
våra barn har ingångslöner nästan lika höga som våra slutlöner, men det är bara bra
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
#4
Det är inte Ramlösan du betalar för, du betalar för serveringen/personalen och lokalhyran.
Jag har bott i Vasastan i 10 år och jag tycker inte att saker generellt sett blivit särskilt mycket dyrare under den tiden. En vanlig knegarlunch kostade runt en 100- lapp då också, någon 10:a dyrare idag kanske, generellt sett.
Om man alltid köper den senaste tekniken, de mest exotiska frukterna och äter på de finaste Restaurangerna är prisnivån förmodligen högre. Skillnaden mellan dyrast/billigast är förmodligen större idag. Att leva billigt är inget större problem, även om det inte är min personliga stil :-)
#5
Panama- läckan bestod av mer än 10 miljoner dokument kring 200 000 individer och företag, långt ifrån alla dessa konton hade illegala syften. Det var inte många internationella banker som inte nämndes i dessa dokument. Att man från bankernas sida aktivt hjälpt till med skatteflykt är något helt annat.
Om en kund i Nordea skickat pengar till en annan bank i Luxemburg, för att därifrån överföra det till ett offshore- konto i Panama, så kan du vara säker på att Nordea kommer nämnas i dokumenten, men det är inte säkert att de bidragit till ev brottslighet.
Med det sagt får man komma ihåg att Panama- dokumenten sträckte sig tillbaka ända till 70- talet. Hela branschen är reglerad och kontrollerad på ett helt annat sätt idag, särskilt efter 9/11- attackerna är det finansiella systemet bevakat på ett helt annat sätt.
Visst finns det ett stort förtroendeproblem för branschen som helhet, den finansiella världen är komplex och det är ofta stora pengar det handlar om, men jag tror samtidigt det är få branscher som faktiskt är så granskade och reglerade som finansbranschen.
Korruption/nepotism och mygel tror jag procentuellt sett det finns betydligt mer av i andra branscher. Byggbranschen och kommunpolitik som noairbag nämner t ex.
varför in i helvete ska nån öppna kto i panama , om inte för att slippa betala skatt. om man sen ser på det med beundran eller som nåt brottsligt , det är upp till var och en.
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
Beundran eller brottsligt är alltså alternativen? Vidga dina vyer lite.
Precis vad jag säger. De finns ett brett utrymme mellan att beundra ett agerande och hävda att det är brottsligt.
Man kan inte bestraffa allt man inte gillar. Du förstår det här.
näe, men fråga kvarstår:
varför öppna kto just i panama, om inte för att mixtra med skatten?
gilla det eller inte men det finns regler. om jag slår nån på käften, tex min chef, då ere fel.
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
14:30 USD Philadelphia Fed Manufacturing Index (May) 38.8 19.5 22.0
14:30 USD Philly Fed Business Conditions (May) 34.8 45.4
14:30 USD Philly Fed CAPEX Index (May) 32.60 36.50
14:30 USD Philly Fed Employment (May) 17.3 19.9
14:30 USD Philly Fed New Orders (May) 25.4 27.4
14:30 USD Philly Fed Prices Paid (May) 24.20 33.70
kan nån förklara hur kompositen går opp, men alla komponenter ner?
https://www.investing.com/economic-calendar/ kl 14.30
out of topic, men besläktad
http://www.seasonalcharts.com/future_farmprodukte_wheat.html
Nordea utreds för penningtvätt i Danmark:
https://www.svd.se/nordea-utreds-om-penningtvatt-i-danmark
"Besöket följer den kritik som danska finansinspektionen framförde i juni 2016 mot Nordea. Enligt finansinspektionen har banken inte följt reglerna för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism."
http://www.di.se/nyheter/fler-aktiefuskare-kommer-fa-betala-boter/
"Finansinspektionen, FI, har med stöd i ny lagstiftning bötfällt privatpersoner för otillåten aktiehandel. En person har fått betala hela 400.000 kronor i böter efter att ha manipulerat kursen i Botnia Exploration och Skistar."
”Det rör sig huvudsakligen om egenhandel, att man handlar med sig själv, och så kallade enpetare, att man styr slutkursen genom transaktioner i enskilda aktier”, säger Magnus Schmauch, senior jurist på FI."
Självklart är egenhandel inget som stora finansiella institut sysslar med, annars hade de fått dryga böter de också. (ironi)
Självklart är Avanza inblandad i årets kursmanipulation. Kolla uppgången i Hufvudstaden C . Någon/ några sitter 1 aktie i taget..
Visa sida
Ogilla! 411
Gilla!
Jag har svårt att se oegentligheterna i det du skriver om. I Swedbank blev väl ett antal toppar av med jobbet? Ansvarsfrågan låg kanske mer hos individerna än arbetsgivaren, men jag har inte sett FI:s utlåtande. Att DI som låg bakom scoopet, och lever på att sälja klick och lösnummer, vill lyfta fram allvaret i händelsen är kanske inte särskilt konstigt.
Vad gäller KPI/KPIF har jag sett många kritisera RB genom åren för att de räknar in räntekostnader i inflationen, då sänkt ränta (som är tänkt att höja inflationen) direkt får en inflationshämmande effekt.
Damned if you do, damned if you don´t? Förstår inte vad det har med oegentligheter att göra. Att man inte håller med om rådande penningpolitik är något annat.
Vad är det för inflationsmått du använder när du säger att "inflationen finns därute"?