Vissa har det. Andra inte. Marknadstajming
Olika sorters tajming
Föga förvånande har alla sorters investeringar ett moment i sig som handlar om att förutspå eller ha förhoppningar om framtiden. Nästan alltid är det en förhoppning om att det ska gå bra för företaget, branschen eller sektorn vi investerar i. Var sig vi jagar utdelning, söker kursvinster eller båda två så köper vi in oss med tron att det vi investerat i har en ljus framtid framför sig. Men en framtid kan vara oändligt lång så vi kan börja i änden om omfånget. De flesta investerar med tanken att gå ur sin investering med vinst åtminstone inom sin egen livstid så vida man inte ska bygga en familjeförmögenhet.
Nån stans kan man anta att framtiden ju mer avlägsen den är då också blir allt svårare att förutsäga. Mycket kan hända på vägen eftersom det finns gott om tid för oförutsedda händelser. Men det vi kanske också kan anta att ju mer specifik man är i sin förutsägelse desto svårare blir det att pricka rätt.
Det är inte ovanligt att man talar om olika sorters tidsramar.
1. Sekulära trender - En trend som inte varierar cykliskt eller med säsonger. Avser 5 år och uppåt i tidsrymd.
2. Primärtrend - En trend som varar mellan 1 och 3 år.
3. Sekundärtrend - En trend som håller i sig mellan 3 veckor och 3 månader.
4. Minut trend - en trend som håller i sig kortare än 3 veckor.
INGEN TAJMING WHAT SO EVER
Det finns kanske de som menar att vi är så hopplösa på att förutsäga framtiden att det ända man kan veta är att att i det stora hela har aktier haft en avkastning runt 7-8 % per år i snitt de senaste 100 åren. Så det enda att göra är att köpa ett brett marknadsindex och luta sig tillbaka. Att försöka göra övervinster är lönlöst, tiden är bättre lagd i hängmattan.
Man vet att börsen svänger upp och ned, men det är inget man kan förstå sig på, det är slumpmässigt med toppar och bottnar. Den enda tajming-relaterade saken man kan göra är att sprida ut sina köp över tid för att inte riskera att köpa på en topp, utan att man får ett snitt nån stans i mitten. Det är riktigt smart när man till exempel köper fonder till pensionssparande. En annan fördel är att man minimerar kostnaderna för courtage.
Förfäktare av denna syn ser nog nedanstående scenario som givet:
*BILD*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Läs resten av utsvävningen här: