Att öva upp sina förmågor
Denna text är några tankar om hur man blir en trader som faktiskt klarar av att tjäna pengar.
(Lägger in min text här på AG på uppmaning av Momentumtradarn)
Jag såg för någon vecka sedan en undersökning av hur det gått med tradingen för medlemmarna på Aktieguiden under 2003. Resultatet visade att 2/3 hade gått med förlust, trots att det hade varit ett positivt börsår. Min tolkning av resultatet är att många som är aktiva deltagare på olika chattar (Börssnack, VCW, Aktieguiden) är folk som just börjat få upp ögonen för aktiv trading och vill lära sig mer om detta genom att läsa inlägg från dessa chattar. Dessa nybörjare är de som förlorar pengar just genom att försöka vara aktiva och tjäna pengar i både upp- och nedgång. Jag gissar att de allra flesta som försöker sig på aktiv trading blir utmanövrerade, förlorar sitt tradingkapital och ger upp. Ett litet fåtal lär sig sin läxa och börjar tjäna pengar. (10% lyckas brukar man säga, men jag vet inte om det ligger någon sanning bakom den siffran.)
Vad har hänt med dessa få som lyckas? Varför lyckas de där alla andra går under? Marknaden är numera en lekplats där olika aktörer försöker lura varandra på pengar. Kortsiktiga rörelser är inte rationella utan återspeglar detta räv- och rackarspel där marknadens aktörer drivs mellan girighet och fruktan. Marknaden är en plats där masspsykolgiska fenomen gör sig gällande. De som lyckas på denna marknad är de som lyckas genomskåda detta och inte låter sig bli en del "massan" utan istället kan rida på de vågor som massan skapar. För att lyckas med detta behövs bl a a) förmåga att tolka graferna och b) medvetenhet om sitt eget känsloliv. (Det går att nämna en massa andra saker också, men jag vill lyfta fram just dessa två.)
Förmåga att tolka graferna
För att kunna tolka graferna måste en trader på ett ellar annat sätt förstå vad graferna berättar om marknadens masspykologi. Kortsiktig trading bygger på tesen att historien upprepar sig, att samma masspsykologiska svallningar återkommer om och om igen på marknaden. Det är detta som en trader lär sig känna i gen. Allt vad TA (Teknisk Analys) heter är en slags formalisering av denna tes om att historien upprepar sig. Alla trendlinjer, indikatorer, formationer, vågräkningar osv, är försök att uttrycka hur dessa återkommande mönster brukar se ut.
Men många har lärt sig TA och gjort tappra försök att använda denna kunskap till att tjäna pengar, men ändå misslyckats. Bara ett fåtal lyckas. Vad har hänt inne i detta fåtals hjärnor? Jo, de har integrerat denna mönsterigenkänning i sig genom att skaffa mycket erfarenhet. För att uttrycka sig i termer av kognitiv psykologi - de har övat in relevanta kognitiva mönster för att tolka graferna. Och inte bara det - de har ett kognitivt system som är ständigt självutvärderande och justerar sig självt utifrån den verklighet som faktiskt möter dem i charten. Även om historien upprepar sig, så upprepar den sig alltid med en liten tvist. De kognitiva mönstren måste hela tiden finjusteras.
Några citat från några duktiga traders, som skriver på BS:
ove5: "I min upplärningsperiod - man lär iof sig hela tiden, men - det jag började med var att skriva ut varje dags chart på Nasdaq/OMX och spara dessa i pärmar under olika kategorier. Om man sätter sig in i rörelsemönster intraday är det förbluffande hur man kan kategorisera dessa dagar. Utifrån dessa chart skapade jag min masspsykologiteori vilket jag i dag använder."
keyan: "Jag tycker att man kan LÄRA sig Eric B med noggrann bevakning, följd av järnkoll på stöd/motstånd och hård träning i kombination med disciplin. Det var kanske mycket att hålla reda på men det kan leda till en lönsam strategi! :-) Jag kan för det mesta rita en Eric B graf i mitt huvud med en enkel Print-knapp! :-)"
GuldIvar Flinthjärta: "Visst kan man säkert nå framgång med statiska regler för olika formationer, genom att titta på stochastics, RSI, MACD etc - men på samma sätt som en duktig FA-analytiker. Men om man tror att den sortens TA fångar upp marknadens psykologi, lever man i en myt. Nej, att agera efter marknadens psykologiska beteende innebär att följa börsen, notera de nya handelsmönster som uppstår nästan varje vecka - och använda sig av instinkt och fingertoppskänsla. Ytterligare en missuppfattning många har som jag ser det. Det handlar inte om att kunna förutse så bra som möjligt - utan att kunna agera efter det som händer. Jag tror många skulle bli förvånade om man jämförde personers track record när det gäller analyser jämfört med avkastning."
slakhane: "ja du...10900 har jag som target för just den formationen plus att där finns motståndsområde.
Varför jag inte tror det ska ner mer beror på utformningen av kursen. Kan inte beskriva det, utan något som bara sitter i huvet att tycka en viss rörelse passar bra. Är ju lite som att försöka se åt vilket håll motståndaren fintar när han kommer i hög hastighet med bollen. Ibland känner man på sig att han ska gå åt vänster. :)" (Citat från AG)
Dessa citat är bra exempel på traders som lyckats skapa ett sätt att se på marknaden som är framgångsrikt och förmöget att anpassa sig till de ständiga förändringar som sker i marknadens psykologi. Detta är mer än bara TA-kunskaper, det är förmåga att fånga in en helhet av psykologin i marknadens rörelser.
Denna förmåga byggs upp genom erfarenhet. Massor och massor av erfarenhet. Men man måste också hantera denna erfarenhet på ett bra sätt. Det finns traders som föröker göra om samma typ av trade om och om igen, trots att de förlorat för det mesta hittills, för att det "ska" fungera. Dessa traders är oförmögna att omforma sina kognitiva mönster utifrån sina erfarenheter. Den farmgångsrike tradern är förmögen att utvärdera sig själv och rita om kartan efter verkligheten.
Exakt hur dessa kognitiva mönster ser ut varierar. Jag skulle nog vilja påstå att alla bra traders har ett unikt kognitivt system, som ingen annan har. (Det är bland annat därför det är svårt att förklara för andra exakt hur man tänker.) Detta system är inte införskaffat bara genom teoretisk kunskap, utan även genom massor av praktisk erfarenhet.
Medvetenhet om sitt eget känsloliv
Ett kognitivt system är inte bara intellektuellt, utan även känslomässigt. Alla traders känner känslor när de tradar. Man tenderar att sugas med i massans upplevelser av girighet och fruktan. Både girighet och fruktan är mycket primitiva och kraftfulla känslor som har starkt inlfytande över vårt agerande. Det som skiljer den som förlorar pengar från den som tjänar pengar är hur man förmår att genomskåda och hantera dessa känslor.
ove5: "Roitto, Hur ser du på dagen? USA alltså! Misstänker att du var lika nära som jag på att börja tvivla på en uppgång. Jag har upptäckt att i dessa lägen börjar jag tveka allt som oftast aldeles precis innan min väntade vändning skall till att komma. Jag har kvar en del arbete med mig själv för att kunna stänga av känslorna. ... Anledningen till min fundering är att jag känner igen detta med att man "ser" ett scenario och psykologiskt inte kan riktigt hålla ut ända fram, trots att man sett detta många gånger tidigare. Detta med att just när man är på väg att ge upp utan anledning charttekniskt är en stark indikator i denna typ av bottenformationer. Problemet är att känslorna vilket är inblandade gör att det är mycket svårt att "se" indikatorn för vad den är. Här finns pengar att tjäna för den som klarar att stänga av helt, vilket som jag erkänner inte ens jag klarar. ... Tradingresultatet av skillnaden mellan upplevd och faktisk risk är antagligen större än skillnaden mellan att kasta pil och att använda TA. Men för att kunna börja jobba på att minimera detta gap är det nödvändigt att ha en stark grund av TA (eller FA) att stå på."
Jag är övertygad om att ingen klarar av att stänga av sina känslor av girighet och fruktan. Men jag vet att man kan lära sig att känna igen och hantera känslorna på ett bra sätt. Men lär man sig inte hantera dem, hjälper det inte om den intellektuella analysen av graferna sitter som en smäck, för då drar känslorna omkull en och man agerar på ett helt annat sätt än ens analys säger att man borde.
God självkännedom leder inte till att man kan tvinga bort sina känslor. (Det vore troligen farligt att lyckas med det.) Men det leder till att man kan genomskåda sig själv och utveckla en taktik för att hantera sin känslor. Man kan känna igen när man är i ett sådant känslomässigt tillstånd att man ska ställa sig bredvid och titta på. Man kan genomskåda när man är på väg att ta dåligt underbyggda beslut av känsloskäl. Ibland kan man faktiskt till och med utnyttja sitt eget känsloliv för att bättre förstå hur marknaden känner sig.
Denna självkännedom erövras genom ständig självreflektion. Det finns inga enkla trick. Man måste ständigt ägna sig åt att genomskåda sig själv.
/roitto
Som nybörjare så suger jag i mej varje bokstav!!! Tack för en ypperlig text.
Mvh snigel
dubbel
Mvh snigel
Inlägget är redigerat av författaren.
#0
Mycket bra inlägg som vanligt, Roitto...
Jag kan erkänna att jag lyckades med konststycket att fördubbla och halvera portföljen tre gånger i rad under ett års tid under år 2000-2001. Hybris och girighet gjorde att jag gjorde fler och osäkrare affärer när det började gå riktigt bra. Varje gång det sedan gick utför blev jag till slut mer och mer försiktig och höll sig mer och mer till mina trading-regler - och då vände det upp igen, och så vidare.
Begreppet "starkt psyke" kan omvandlas till ett annat ord: tålamod. Tålamod är nyckeln till det mesta. Alla spelmissbrukstendenser måste hållas på behörigt avstånd. En affär får aldrig bero på tristess. Jag skulle tippa att en gemensam nämnare för många högavkastande traders är förmågan att stå helt utanför börsen i tveksamma lägen eller vid brist på egen skärpa och motivation.
För min del vände kurvan kontinuerligt upp när jag slutade se börsen som ett dataspel och istället såg ett egenvärde i att ligga likvid en så stor del av tiden som möjligt. Varje gång man har lagt sig likvid får man en möjlighet att i lugn och ro att överblicka marknaden och slipper därmed att vara beredd på att reagera på allt som händer och varenda liten statistiksiffra.
Inlägget är redigerat av författaren.
Ett annat sätt är att inte ha så bråttom. Det är ingen slump att månatligt sparande över lång sikt är bland det bästa man kan göra. Kanske det allra bästa om man gör en avvägning kring hur mycket tid och kunskap man behöver för att spara regelbundet jämfört med vad som krävs för en lyckad trading.
När man läser inlägg så läser man extremt sällan inlägg som handlar om förluster. Istället är det stora härliga uppgångar som redovisas. De kan visserligen vara sanna. Problemet är kanske det att man dras med och börjar ta onödigt stora risker. Fundera själv på hur försiktig du skulle vara om det vore det omvända förhållandet mellan förlust- och vinst-inlägg.
Inför skattemyndigheten är vi alla rika
#0
wow
Nybörjaren
Lundstroem1
0
Kanoninlägg
5
Håller helt med, tålamod är för mig nyckeln till bra affärer
#7
Jag förstår vad du menar. Det är lätt att det uppstår prestige och att ingen vill erkänna sina dåliga affärer, med risk för att andra dras med av stämningen.
Med tanke på vad som har hänt med Nokia-aktien de senaste månaderna, blir detta inlägg ännu mer signifikativt för hur lätt det är att dollartecken blinkar framför ögonen:
https://www.aktieguiden.com/default.aspx?intMessageID=541239
...Då Handelsbanken Capital Markets tjänar enormt mycket pengar på warrant-handel och då den största målgruppen för warrants torde vara aktiva traders - säger det sig självt att det ligger en hund begraven i alla resonemang om säkra pengar genom strutar etc...
Inlägget är redigerat av författaren.
#1 Jag får försöka göra det vid något tillfälle.
#5 #9 Håller med. Jag kanske ska ta och skriva en text om tålamod, tristess, kickar, spelberoende och hybris någon gång.
/roitto
Klart läsvärd tråd. Kan berätta att ove5 på börssnack som han hänvisar till är en personlig bekant från min hemort.
ove5: "I min upplärningsperiod - man lär iof sig hela tiden, men - det jag började med var att skriva ut varje dags chart på Nasdaq/OMX och spara dessa i pärmar under olika kategorier. Om man sätter sig in i rörelsemönster intraday är det förbluffande hur man kan kategorisera dessa dagar. Utifrån dessa chart skapade jag min masspsykologiteori vilket jag i dag använder."
Mvh Greta
Inlägget är redigerat av författaren.
Den här tråden borde sitta klistrad här på aktieguiden för alla nybörjare.
Trevlig helg alla !
Mvh Greta
Inlägget är redigerat av författaren.
Läs den här tråden borde läsas av alla nya medlemmar på aktieguiden.
Mvh Greta
Bump på den här tråden.
Mvh Greta
Visa sida
Ogilla! 0
Gilla!
#0 roitto
Utomordentligt läsvärt ! Kan du lägga in en kopia i tex gruppen: Fundamentala diskussioner (eller Strategier), så eftervärlden lättare kan hitta inlägget ?!
mvh/viotto