Cykel-helvetet
Ofta påstås det att timing är det absolut mest avgörande om man ska få bra vinst. Därför har jag försökt samla lite information om tidscykler och detta är en presentation av hur det gått. Vissa cykler verkar fungera bra, men det gäller att välja vilka som ska vara värda att luta sig mot. Jag får intrycket att det går att hitta ett "reaktionsdatum" precis var man vill, bara man rotar runt i tillräckligt många cykelteorier. Att "reaktionsdatum" dessutom i vissa teorier kan betyda både trendvändning och trendförstärkning gör inte saken bättre för den som vill använda cykelteorier för att idka praktisk handel med.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Sedan lite cykler som går ut på att kolla hur det gått historiskt
Det här är rätt likt rubriken innan.
Alla dessa cykler går ut på att om aktien/indexet brukar skapa en pivot ungefär var n:te dag eller om aktien/indexet historiskt skapat en pivot runt ett vist datum, så kommer den troligen göra det framöver. Det går att spana efter sådana här cykler både genom att räkna kalenderdagar och genom att räkna handelsdagar. De kortare cyklerna på detta tema brukar fungera under en begränsad tid innan de kollapsar av att för många upptäcker dem.
Några exempel:
År som slutar på 5 brukar vara bullish.
Benner Fibonacci-cykeln verkar fungera bra.
5-årscykeln, med bottnar ungefär vart 5:e år, verkar också rätt effektiv.
Det finns rätt många på detta tema, så ni får gärna fylla på om jag missat någon som ni tycker är extra bra.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Inlägget är redigerat av författaren.
Och så lite fibonaccitals-cykler
Här har man bestämt sig för att marknaden ofta sätter en pivot ett fibonacci-tal antal kalenderdagar eller veckor efter signifikant toppar och bottnar. Ju större topp, desto större chans till pivot efter ett fib-tal antal dagar, om jag förstått saken rätt. Av det som jag har sett så fungerar det inte så bra som prognosverktyg, och min gissning är att det är överdriven kärlek till fib-talserien som gör att den används.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Och så själve cykel-gurun himself - Gann
Gann har fullständigt strösslat cykler efter sig.
Ett antal går ut på att utgå från en signifikant pivot:
- Square of 9 - en specialare som får som effekt att det blir allt längre mellan reaktionsdatumen från en viss pivot.
- Square of 52, 90 och 144 går ut på att stycka upp tiden i så långa tidsperioder, mätt i dagar, veckor eller år och sedan stycka upp dessa tidsperioder i åttondelar och tredjedelar. Dessa åttondelar och tredjedelar går att passa in på en 360-graders-cirkel, så t ex 1/8 kallas ofta för 45 grader. Vissa gradtal räknas som viktigare än andra.
Andra cykler får han fram genom att utgå från astrologiska fenomen:
- En cykel utgår från vårdagjämningen 21 mars, och sedan delas året in i åttondelar och tredjedelar på samma sätt.
- Han grejade tydligen med de olika planeterna också, men det har jag inte kollat på.
Jag tycker att det ser ut som att om man använder alla Ganns metoder så får man ett reaktionsatum precis överallt. Någon som är mer insatt kan berätta hur man ska prioritera för att få vettiga resultat, men av vad jag har sett hittills så ser det ut som att Ganns cykelsoppa lurar användarna att se reaktiondatum bakom varenda buske.
Om jag har förstått saken rätt, så ser många det som att trenden lika gärna kan förstärkas som den kan vända vid dessa reaktiondatum, vilket gör teorierna mer oanvändbara.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Och sist, men inte minst, Bradley och andra astrologer
Bradley turndates kokas fram genom att på något sätt mäta summan av alla planeter som befinner sig i viktiga vinklar i relation till varandra. Vilka vinklar som är viktiga tas från traditionell astrologi. Det hela är mycket flummigt, men det fungerar. Bradley turndates i standardtappning (det finns två varianter till) har haft mycket bra trackrecord på sistone.
Förutom Bradley har jag noterat en hel massa astro-tradingsystem som jag inte orkat sätta mig in i.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Jag är säker på att jag missat en hel massa cykel-teorier. Fyll gärna på eller kommentera.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Min kommentar blir ..tack guru roitto som förser oss vanliga dödliga med information på självaste långfredagen...glad påsk ....mvh s,t
Tack, tack,
det var en mycket bra sammanställning! Men en hel del låter ju som skämt? Tror folk på allt detta? Vad osams de måste vara om reaktionsdatum...
Kanske är det astrologin som gäller? Trots allt så blev ju Gann ganska (framgångs-) rik på sinna teorier. Och Bradley verkar ju träffa ganska bra.
Mvh våfflan
I grunden är jag ganska säker på att det inte är själva analysformen som är det avgörande utan vem som använder den, rätt instrument i fel händer kommer aldrig att bli bra och det oavsett om det gäller TA, FA, EWT, cykler, gann osv
Precis som roitto säger ang cykler så kan man hitta rekationsdatum i princip varje dag om man letar efter det, på samma sätt som man få till ewt vågor precis som man vill ha dem
Tack Roitto,
Som alltid ett under av klarhet.
Joyeuses Pâques à tous!
Mvh Curt
En cykel länk:
Länk
Det finns säkert en hel "kedja" på nätet ;-)
Mvh /Bengt, som ofta är ute och cyklar,
men aldrig på marknaden :-)
Kul det här med
cykler och mänskligt flock-beteende
Trevligt allihopa med dessa uppmuntrande kommentarer.
Men jag önskar nästan att någon Elliotist eller Gannist ger mig lite mothugg och helst lite upplysning också. Eller tror ni inte på deras tidsteorier?
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Jag tror att alla försök att behandla börsen som ett matematiskt/fysikaliskt sytem, t ex genom att tillämpa Fourier-analys eller liknande, är dömt att antingen misslyckas eller fungera rätt dåligt. Börsen är ett socialt system, styrt av människors psykologiska svängningar, inte ett fysikaliskt system, styrt av naturlagar. Att se på börsen som ett system av energi är väl i princip möjligt, men jag tror att det är att ta en vansinnig omväg runt pudelns kärna - och pudelns kärna är att marknaden består av aktörer och är ett socialt system.
Detta tror jag är en viktig princip att hålla fast vid när man ska bedöma hur man ska använda sig av olika typer av cykelteorier.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
#11 bdp003! Gillar din länksamling!
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Ja, som vanligt roitto, klart och tydligt genomlyser dina analyser, är imponerad.
Jag kan skriva lite om Gann och vad jag upplever av vad Gann är:
Gann är allt, Music, numerologi, astrologi, astronomi, fysik, arithmetik, mystik, andlighet ( många som har lyckats att knäcka koderna har blivit religösa), Gann är magik, Det är som att du är en derigent i en symfoni orkeser, men du måste kunna spela alla instrument på proffs nivå. så det är en helvetes uppgift för oss vanliga dödliga människor. så man måste bestämma sig för vad jag vill lära mig av gann innan man börjar läsa Gann djupare.
Angående cykler så visst astronomi är mycket inblandat, för det enkla anledning att dessa planeters gång är upprepande i all oändlighet. men att implementera det till marknaden är inget lätt uppgift, för att ju mer du lär dig dessto mer komplicerat blir det, cykler inom cykler inom cykler.
Vad Gann gjorde är att han gav dig ett pussel med tusen bitar, alla bitar är inte med heller, du måste skapa dessa själv genom studier av massa böcker och analyser av dessa, sedan du måste börja sätta ihop dessa bitar så att de faller på plats, vissa bitar faller i mer än en plats, men om dessa faller på fel plats verkar annorlunda och ger oönskade konsekvenser, så alla dessa instrument som Gann fann, Gann Box, SQ9, Hexagon, Gann angles,................ listan kan göras lång, är bara en ledtråd tills du har hittar källan för att inplementera dessa rätt.
Slut klämmen är att man måste ha många års studier inom Gann för att kunna börja tolka han på rätt sätt.
En gammal Börs mäklare sa till nykomling " dont do drogs and dont do Gann". Men tyvärr jag är redan intrasslad.
MVH//GC
En sjoman ber inte om medvind, han lar sig att segla.
#15 Jag har noterat att du lyckats koka ihop prognoser som stämt bra vid flera tillfällen, och om du har gjort detta med hjälp av några Gann-metoder, så kanske du kan svara på frågan om hur man ska prioritera för att inte drunkna i cykelsoppan. Alla gannister sprider en massa mystik kring sig med den typen av "poesi" som du använder i ditt inlägg. Kan ingen vara vänlig att tala klarspråk?
Du kanske också svara på varför Gann anser att det är rimligt att behandla pris som något absolut och något som går att utan vidare konvertera till tid. När han t ex anser att reaktioner ofta sker när p = t^2 eller ritar sin gannfans, utan minsta förbehåll för att pris och tid har olika enheter och att pris godtyckligt kan ändras vid t ex splitar eller valutabyten, så är det ju helt omöjligt för mig acceptera detta som mer än godtycklig sifferlek.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Tillägg om fib-reaktions-datum:
Jag glömde att ta med att en annan vanlig metod för att hitta pivoter tidsmässigt är att anta att om t ex våg 1 är n dagar lång så är t ex våg 3 n eller n*1,618 eller n*någon_annan_gyllenesnittbaserad_siffra dagar lång. Detta angreppssätt finner jag mycket mer rimligt än det jag skrev om i #3, eftersom det till skillnade från det angreppssättet bygger på relationer mellan vågor snarare än absoluta tal.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Inlägget är redigerat av författaren.
Lite kuriosa ang Ganns tid o pris: Omx 16/8 04 pivot låg 644,
-142 tradingdagar senare den 7/3-05 pivot high 787,39,
644+142=786 diff 1,39 från låg till high,det kan nog kallas att tid o pris sammanfaller eller är square-och att en vändning är trolig.
142 är också nära fib 144 för att fylla på med.Märkligt!!
Mvh
morper631
Risk för att det skall inte låta som poesi för dina öron, så går jag ner och skriver saker och ting rakt på sak:
den mest viktiga cykel är den 10 åriga- MEN som är mycket viktigare är att du/man måste veta vart skall man börja,"with the write begining, the write ending". och ingen som kommer att berätta för dig var du skall börja för att alla har lagt mycket möda för att hitta sitt, resten av alla cykler är likadana, du måste veta vart cykeln börjar för att det skall fungera, och inom studier av historiken så kan man hitta/titta i framtiden.
Några citat av Gann:
"My calculations are based on the cycle theory and on mathematical sequences. History repeats itself. That is what I have always contended, -- that in order to know and predict the future of anything you only have to
look up what has happened in the past and get a correct base or starting point.
"This makes it plain that everything works according to past cycles, and that history repeats itself in the lives of men, nations and the stock market.
ett litet ex: Libanon är ett land som alla känner till och tack vore imane har alla fått jätte mycket information om det landet. vart tionde år genomgår det landet ett kris av nåt slag, 1954-64-74-84-94-och nu 2004/05 men detta är specifikt för det landet, så det gäller att hitta sekvensen för varje ändamål.
Mer:
"I have always looked for causes and when once I determine a cause I can always be sure of the effect or future event which I predict. IT IS NOT MY AIM TO EXPLAIN THE CAUSE OF CYCLES. The general public is not yet ready for it and probably would not understand or believe it if I explained it. Kommentar: här ser du vad han vill säga om vad som orsaker dessa cykler.
W. D. Gann, "The Tunnel Thru the Air," Chapter 7 ("Future Cycles"), pp. 75-81
"Every movement in the market is the result of a natural law and of a Cause which exists long before the Effect takes place and can be determined years in advance. The future is but a repetition of the past, as the Bible plainly states: 'The thing that hath been, it is that which shall be; and that which is done is that which shall be done, and there is no new thing under the sun.' -Eccl. 1:9.
Så det spelar ingen roll vilka cykler jag nämner eller vilka som funkar eller inte funkar, du måste veta vad som orsaker dessa cykler för att vara konstant på rätt spår.
MVH//GC
En sjoman ber inte om medvind, han lar sig att segla.
#19 Det var tydligt och bra. Tack!
När Gann börjar tala om att cykler har en orsak i hur världen eller samhället ser ut så närmar han sig ju den typ av cykler som jag nämnde i #1 och #2. Så långt är ju allt fullständigt rimligt.
Men det är när han börjar prata om marknadsrörelserna som matematiska snarare än sociala som jag får motvilja. Se #13.
När han sedan gör matematiska trollkonster med pris och tid helt utan hänsyn till deras totalt olika enheter och karaktär, så blir jag än mer misstänksam.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
#20
Kan det rent av tänkas att dina föreställningar om världen hindrar dig att notera saker som ligger utanför ramen av din världsbild?
En av Tysklands mest älskade satiriker skrev i en berömd vers : "Allså schloss er messerscharf, dass nicht sein kan was nicht sein darf" eller "Med knivskarp logik insåg han att det som inte FÅR vara KAN inte heller vara".
Ursäkta den råa översättningen, men jag är ingen poet dessvärre. :-)
#21 :-)
Visst är det säkert så att min föreställningsvärld begränsar mig. Så är det för alla. Men det är inte ett hållbart argument för att Ganns teorier att hänvisa på ett svävande sätt att jag måste "öppna mina sinnen". Snarare är det retorik som har visst släktskap med vissa former av sekterism.
Jag vill bara ha svar på mina jättebasala frågor om t ex enheter. Finns det några svar?
T ex OMX-index är godtyckligt konstruerat så att det började på 125 en gång i tiden. Man satte V * k = 125, där V = sammanlagt värde på de aktier som ingår i index och k = en konstant som gör att det ska bli 125 i utgångsläget. Denna konstant k har sedan justerats vid ett antal tillfällen för att kompensera för t ex att nya aktier åkt in och ut ur indexet. I inlägg #18 görs en matematisk övning i Ganns anda helt utan reflektion över vad en punkt i ett index egentligen är. Hur ska man förklara att det fungerar om det nu verkligen fungerar? Det går inte att förklara som ett matematiskt eller fysikaliskt fenomen eftersom k a) är godtyckligt satt för att få startvärdet 125 utan minsta hänsyn till tid och b) dessutom förändras ibland. Två förslag till förklaringsmodeller: A) Markadens aktörer är omedvetet matematiskt sinnade och reagerar på vissa nummerkombinationer utan att själv förstå det. B) Gud eller någon annan andlig storhet gillar sådana harmonier på aktiemarknaden och ser till att det blir så. Verkar någon av dessa förklaringsmodeller rimliga eller går det att förelå någon bättre?
Gann själv skrev att han bara använde sina räkneövningar till att analysera i efterhand vad som hänt. Det är rätt talande. När jag var tonåring lekte vi ofta lekar som gick ut på att man fick en uppsättning siffror ooch genom att göra valfria matematiska beräkningar på dessa siffror så skulle vi lyckas räkna oss fram till en annan siffra. När nu det finns så många sätt att pussla ihop dagar och pris i Ganns arsenal, så tror jag att det nästan alltid går att efterhandskonstruera en förklaring till varför det blev som det blev.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Inlägget är redigerat av författaren.
Inlägget är redigerat av författaren.
#21 Såg nu att du översatt bakochfram. Det ska vara "det som inte KAN vara sant FÅR inte vara sant." :-)
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Inlägget är redigerat av författaren.
#23
Nix. Grammatiken är något ålderdomligt - Wilhelm Busch levde på 1800 - talet.
..."das nicht sein kan" - att ej kan vara
..."was nicht sein darf" - vilket ej får vara.
Men det var ett bra försök :-)
Inlägget är redigerat av författaren.
#24 Din tyska är bättre än min! :-) Fast jag tänker inte som i det citatet utan som i min felöversättning. Ganns teorier får gärna vara sann om de bara kan vara sanna. :-)
Längtar fortfarande efter svar på mina frågor.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
#25
JAG kan inte förklara. Jag har läst rätt mycket Gannlitteratur, och ju mer jag läser dess mera blir jag övertygat om att det inte KAN förklaras.
Men du använder EWT, och en rimlig tolkning av vågteorin är att anta att vågorna speglar marknadssentimentet. Men håller markaden verkligen reda på fibonaccirelationerna som har en så framträdande roll i EWT? Man kan nog inte förklara det heller, men man kan observera det.
Det finns en berömd berättelse om hur en av de gamla grekiska filsoferna bevisade att volymen i en pyramid är precis 1/3 av en pelares volym med samma grundyta och höjd. På den tiden hade dom inte internet och var tvungna att mötas ansikte mot ansikte :-). Han demonstrerade sitt bevis så att han visade en ihålig pyramid och en ihålig pelare. Därpå fyllde han pelaren med sand och hällde därefter sanden från pelaren till pyramiden. Efteråt kunde han visa genom mätning att 2/3 av sanden var kvar i pelaren, vilket alltså bevisade hans påstående.
SKANDAL tyckte alla de andra filosoferna eftersom han använde experiment istället för abstrakt resonemang. :-)
Om jag visade dig 100 grafer i vilka kursrörelserna klart och tydligt anslöt sig till so9 nivåerna skulle du med säkerhet inte heller godkänna det som bevis!
Eller?
:-D
#26 Om du kunde belägga statistiskt att det är så, så skulle jag låta mig övertygas. Jag har lagt mig platt för Bradley av den anledningen. Jag har dock stirrat ganska länge på flera Gann-chart, och allt jag ser är en illusion. De tätt dragna strecken har två effekter:
1: Ögonen är förlåtande och tycker att "pivoterna hamnar ju i alla fall ungefär rätt".
2. Ögonens uppmärksamhet dras till det som stämmer och ignorerar alla de pivoter som hamnar fel.
Detta gäller för både pris- och tids-streck. Ögonen hade troligen reagerat likadant om man hade satt strecken någon annanstans.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
#26 #27 Men de av Ganns teorier som håller isär tid och pris kan jag i o f s mycket väl tänka mig att de kan fungera. Det är de teorier som gör hopkok av pris och tid på ett oreflekterat sätt som jag är allra mest skeptisk till.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Inlägget är redigerat av författaren.
#26 Jo, en sak till, det här med fibbo-relationer. Empiriska studier visar att Elliot bara hade ungefär rätt. Hans matematiska förtjusning i gyllene snittet fick honom att ignorera verkligheten en aning. Bifogar bild på statistiskt utfall av våg 1 i relation till våg 2:
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)
Ibland blir man helt ställd av alla olika cykler, och till slut har man i princip varje dag som reaktionsdag. Det finns bara ett sätt: Analysera själv, och hitta sin egen metodik...
Tyvärr, det krävs arbete även här...:)
Mvh gurka
Skulle vilja läsa lite om Gann och hans tankar. Finns det bra bokförslag?
Den bästa av alla dåliga böcker jag har läst är Hyerczyk:s Pattern, Price & Time.
När flera och viktiga cykler bottnar eller toppar samtidigt kan det vara värt att ha detta i åtanke då man analyserar en möjlig tidpunkt för trendvändning.
Exempel:
"Looking farther ahead, the current intermediate correction should extend into late June when the 120-week cycle is scheduled to reach bottom. The last low for that cycle was March 2003. Late June will also be the 72nd week from the February 2004 top. That is one of the most important fractal time periods which govern market fluctuations. I will show you graphically how important it is in the chart section below. Because the 120-week cycle is scheduled to make its low EXACTLY at the same time, I strongly feel that this will be a low and that this is where the intermediate trend correction will end."
bra sträng!
Ja den verkar bra. Men som sagt det verkar finnas MÅNGA varianter.
Mvh PeterPG
MER MER MER !!! Jag älskar när snillen spekulerar. När vetenskaps program om olika snillen som har härjat världen visas på tv bunkrar jag upp med chips och dipp.
Vad jag vill ha sagt är bara att jag gillar den här tråden skarpt!
Mvh snigel
"One of John Pierpont Morgan's most famous quotes was that millionaires do not use astrology in the stock market; billionaires do. Morgan had a full-time astrologer by the name of Evangeline Adams who worked with him throughout his financial career."
http://time-price-research-astrofin.blogspot.se/p/astronomy-astrology-astrofinance.html
Visa sida
Ogilla! 29
Gilla!
Först lite common-sense-cykler som har att göra med hur världen och samhället ser ut:
Veckodagar - marknaden reagerar olika berpoende på vilken vekodag det är. Fullkomligt rimligt, och jag har själv hittat en del tecken på att trender oftare vänder vissa veckodagar.
Månadsdagar - marknaden agerar olika under olika faser i månaden. Dagarna före och efter månadsskiften tenderar t ex att vara bullish pga fondinsättningar.
Årscykler - det går att bevisa att olika månader har olika trackrecord.
Presidential cycle - eftersom västvärlden går i USA:s ledband, så får presidentvalet effekter på ekonomin och skapar 4-åriga cykler där de olika åren brukar se olika ut.
Konjunkturcykel - räntor, råvaror och aktiepriser tenderar att röra på sig i en viss takt under en konjunkturcykel.
Och så två mer udda, men begripliga:
Solstrålningscykler - Det verkar som att marknadhumöret påverkas av solens elektromagnetiska strålning, vilket tydligen är statiskiskt belagt. Solens elektormagnetiska strålning varierar cykliskt.
Måncykler - det går att se att olika faser i månens cykel påverkar marknaden, vilket troligen har att göra med att månens faser verkar ha en viss förmåga att påverka vårt humör. Tydligen så är sambandet ännu starkare för vissa råvaror än för börsen.
/roitto
(Tips på roligt aktiespel)