Grupp: Huvudforum

Min strategi - långsiktigt fundamentalt trendföljande

0
Ogilla!
86
Gilla!
#0   Av: OMXcc » Redigera
2008-01-06 00:07:09

Jag lovade att berätta om vilken strategi jag investerar efter. Här kommer en kort beskrivning av grundprinciperna:

Min strategi är i grunden långsiktigt trendidentifierande och trendföljande. Det handlar inte om daytrading eller swingtrading, utan om handel på lång sikt.

Jag försöker hitta de stora fundamentala långa sekulära trenderna, som består i flera år och som inte är speciellt känsliga för utomstående faktorer, eftersom de har sådan styrka och drivs av starka fundamentala epokgörande krafter.

Typiska exempel på sådana trender från de senaste åren har varit:

* Uppgången för EUR/USD sedan botten 2001

* Fastighetsprisernas uppgång sedan 1993

* Svenska bankers uppgång 2003-2007

* Kinas tillväxt vilket varit bidragande till:

- Metall-prisuppgången de senaste åren (botten lite olika för olika metaller)

- Oljans uppgång sedan botten 1998

- vilket i sin tur hjälpt rysslandsbörsens uppgång sedan botten 1998

Några av dessa har jag framgångsrikt hängt med på (svenska bankerna, ryssland, olja, fastigheter), någon har jag varit med på under en kort tid (EUR/USD) och några ha har jag missat helt (exempevlis metallerna).

Om man lyckas identifiera någon eller några sådana trender varje år så blir avkastningen mycket god.

Förluster uppstår när man gjort en felbedömning eller framförallt när en lång trend slutligen vänder. Detta sker på grund av att jag inte kör några tighta stoppar eftersom det är en flerårig långsiktig trend jag försöker hänga med på; jag försöker inte tajma varje kortsiktig topp och botten.

Mitt 2007 blev dåligt just för att det innehöll flera stora fundamentala vändpunkter, och några av mina trender jag låg tungt i vände. Jag tappade en del i svenska banker och i oljebolag och slutade året på ca +2.5% mätt i SEK (jag mäter dock inte min avkastning i SEK, men det är ett annat inlägg). Mitt mål motsvarar normalt ca +20% per år, oavsett indexutveckling, vilket kan låta som inget speciellt, men som på ett antal års sikt får vilken portfölj som helst att svälla ordentligt, ifall man lyckas med det som snitt över en hel cykel. Jag sparar inte till konsumtion imorgon, utan till mitt liv efter arbetslivet, som jag vill ska kunna sluta långt före normal pensionsålder, ifall det är det jag känner för. Hittills ligger jag bra till vad gäller det målet.

Så hur går strategin till i praktiken?

Jag spenderar mycket tid åt global makroekonomisk analys för att hitta de stora "ostoppbara" trenderna. Sedan ca två decennier sedan följer jag marknaderna noggrannt, läser en hel del om makroekonomi, räntemarknad, ekonomisk historia, ekonomisk politik och så vidare. Jag gör det mest av eget intresse, men också för att förstå världen och de trender som råder, för att kunna göra rätt placeringar.

Jag läser, räknar, tänker, analyserar, men gör för det mesta inga affärer alls. Jag funderar varje dag men hittar ett uppslag kanske var 3:e månad.

När jag tycker mig ha identifierat något som kan vara en långsiktig trend, så funderar jag över olika möjliga scenarion och olika risker för trenden. När jag är klar med det och förstår vad jag tror kommer att styra själva trenden funderar jag över hur jag kan tjäna pengar på den. Jag väljer ut investeringsobjekt, gärna några olika, och börjar att bygga upp en position, ofta över en viss tid för att kunna börja bygga upp positionerna innan jag är säker på trenden, för att minska risken. Detta gör att jag blir mindre utsatt för att råka köpa allt med dålig tajming och jag är mindre känslig för felbedömningar, men mer känslig för trendvändningar efter det att trenden är fullt etablerad.

När man väl är inne i trenden är det bara att låta den verka och hålla koll på de parametrar man satt upp som innebär risker för trenden. Jag stoppar ur positioner när dessa risker blivit verklighet, inte när kursen i mina instrument nått en viss nivå. Stop-loss blir alltså indirekt.

Trend jag är kvar i som fortfarande lever (än så länge):

Oljeprisuppgången (men den främsta risk som jag ser för denna trend är en svagare världsekonomi, så jag har minskat mina positioner här). Förutom en svagare ekonomi utgör riskerna för denna trend bland annat: Oenighet kring produktionsbegränsningar inom OPEC av det slag vi hade på 90-talet och en stor produktionsökning utanför OPEC.

Trender jag prövar just nu:

* Amerikanska teknikbolag - Företag som Microsoft, Google, Intel, Cisco och andra ledande teknikföretag i USA kan dra nytta av en svag dollar samt relativ konjunkturokänslighet tillsammans med en ny våg av IT-boomen då vi för in datorer och mjukvara i allt mer av vår vardag - mediacentret i vardagsrummet, kartcentret i bilen (internet-uppkopplad GPS och vidare), och så vidare.

* USD - De grundläggande faktorerna för den svaga dollarn: Svag utrikeshandel, stort budgetunderskott, misslyckanden i Irak, en president utan världens förtroende, en fallande konjunktur, kan alla ha vänt om 12 månader och de flesta har redan börjat vända. Jag har börjat köpa lite dollar när den var nere mot 6.20 och hoppas kunna köpa runt 5.80-6.20. Ifall dessa saker inte inträffar kommer jag inte bygga upp positionen fullt ut.

Trend jag inte ännu prövar, men jag spanar efter:

Tysk inhemsk efterfrågan och på sikt tyska fastigheter. I Tyskland har man ett enormt sparande och stor pessimism om framtiden. När en självförstärkande positiv spiral väl kommer igång (någon gång) kan den hålla på mycket länge eftersom de kan öka spenderandet mycket mer än inkomsterna i över ett decennium. Eftersom spenderandet i sig ökar intäkterna kan vi få en ny boom i Tyskland. Men om det börjar nästa år eller om 10 år är omöjligt att säga än. Jag håller ögonen öppna tills det börjar ske.

Detta var en inledning kring hur jag resonerar när jag placerar. Generellt kan sägas att jag vill att en placering ska hålla i tre år, men det betyder inte att jag sedan faktiskt stannar kvar i tre år. Jag kan gå ur efter en månad, antingen för att en fundamentala utvecklingen svängt, eller för att mina mål redan uppnåtts, och jag kan vara kvar i tio år också.

Jag har under perioder också handlat kortsiktigt, men den absoluta lejonparten av min avkastning har kommit från långa positioner som tagits efter lång tids analyserande, men med mycket få avslut.

För tillfället har jag ett jobb som innefattar handelsregler som inte tillåter mig att göra kortsiktiga affärer, så just nu hag jag inget annat val än att vara långsiktig, men det passar mig väl.

Min läggning passar mycket bättre för att sitta i lugn och ro och analysera något under några veckor, än att sitta och stressa med en mängd avslut under en dag. Min strategi innebär att jag knappt bryr mig ett dugg om ifall börsen faller 5% på en dag - det är avkastningen på några års sikt som spelar roll. Att inte behöva bry sig om de små men snabba rörelserna ger mig både arbetsro och sinnesro.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2008-01-06 10:35:24

uj, tack så mkt för ett otroligt intressant inlägg! vi är väl varandras totala motsatser gissar jag. tack igen 

0
Ogilla!
5
Gilla!
2008-01-06 12:48:37

#1:

Tack, och kul för att du inte sågar mig för att jag gör annorlunda än du. Olikhet berikar :)

0
Ogilla!
0
Gilla!
2008-01-07 09:21:52

#0

Skulle du vilja vara hygglig och lägga in ditt guldkantade inlägg i gruppen Strategier också, för lättare sökning i framtiden. Där samlas mycket godis, som räcker länge(=långtrendigt) ?

mvh/viotto

0
Ogilla!
2
Gilla!
2008-01-07 09:40:45

Tack för ett genomtänkt och intressant inlägg! Önskar dig ett framgangsrikt 2008!

MVH Ann

 

0
Ogilla!
3
Gilla!
2008-01-07 11:07:30

#0

Läser detta med stort intresse. Tack för ett mycket bra inlägg och jag känner att jag har mycket att lära där. Vi får väl byta ideér på stranden i Sanda ;-)

mvh /doc 

Life is good, but not for me-Al Bundy

0
Ogilla!
2
Gilla!
2008-01-08 18:41:19

Tack för uppmuntran! Jag fyller ut lite mer senare, när jag hinner.

#5: Tja, jag är rätt sällan på Sanda... något kvällsdopp bara ;) Du får bada på min väg om du vill utbyta idéer ;)

0
Ogilla!
5
Gilla!
2008-01-08 18:47:45

Tack, intressant inlägg! Nu ser vi fram emot fler tips på trender framöver :) 

0
Ogilla!
3
Gilla!
2008-01-09 15:26:51

>>>OMX cc 

Tack för ditt ärliga, innehållsrika, kontemplerande inlägg....

Själv har jag alltid varit en sk "tredsetter" eller en bra Tryffelnäsa vad som gäller trender och jobbar med dessa.

Men,.....ja tyvärr finns det ett men, jag är helt enkelt för snabb när jag tror att det är över då har det ofta inte riktigt börjat.

Jag har en kompis som säger att ta rygg på mig men vänta...en bra stund hmmm

Vad jag jobbar med är att när jag ser eller uppfattar trender så gäller det att applicera detta på marknaden ( detta kan gälla andra marknader än finans) allt hänger dock ihop!

Mitt mål är samma som ditt och är nästan där.......

Ska läsa dina tankvärda ord många ggr, och bli lite låååångsammare och snabbare samtidigt!

Livet är ju en paradox?

Tacksamma flashar

tinkerbell ***

 

 

 

0
Ogilla!
6
Gilla!
2008-01-14 19:41:25

IBM överraskade idag med en positiv vinstvarning (om att vinsten blir mycket högre än tidigare guidning) och ligger just nu runt +6%.

En viktig anledning var dollarfallet och stark efterfrågan i BRIC-länderna. Som jag sa i #0 så tror jag att vi kommer se mer av detta från de stora globala amerikanska IT-bolagen.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2008-03-09 07:59:43

Jag tar mig friheten att länka över inlägget till "prat om pengar", då det är ovanligt insiktfullt, och passar i ett forum för teknisk analys.

Prat om pengar 2

Vi behöver uppmuntran till att vara långsiktiga.

Mvh yxhugg

0
Ogilla!
0
Gilla!
2020-07-04 16:31:54

Här har vi ett bra inlägg igen.

/Greta

0
Ogilla!
1
Gilla!
2020-07-04 20:47:53

Var är evilsteff, roitto, mojas? Saknar dem men uppskattar er som är här.

Momentum

0
Ogilla!
1
Gilla!
2020-07-04 20:57:00

Ja var är teknisten, björta, viotto, slakhane, Mangeman dom saknas.

Men gillar också alla som är kvar.

Men det känns lite ödsligt.

/Greta

0
Ogilla!
0
Gilla!
2020-07-04 20:57:03

Vi får göra AG levande igen.

/Greta

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.