Grupp: Huvudforum

Den japanska svarta svanen?

0
Ogilla!
13
Gilla!
2013-06-02 19:26:31

Japanska obligationer ägs till största delen av inhemska placerare i form av banker, pensionsfonder och försäkringsbolag. Enbart japanska banker har obligationer motsvarande 80% av landets GDP. Om räntorna fortsätter upp blir det stora kapitalförluster när värdet på obligationerna sjunker. IMF har beräknat att bara 1% ränteuppgång leder till en kapitalförlust för de regionala bankerna på 20%.

Alla som har ett innehav kommer förmodligen att agera rationellt och sälja av åtminstone en del för att istället köpa utländska obligationer eller inhemska aktier. Om de säljer bara så lite som 5% av sina innehav så motsvarar det 50 trillioner yen och då blir inte japanska centralbankens stödköpsplan tillräcklig. I förlängningen kan det hela då leda till såväl bankkris som förlorat förtroende för den japanska regeringen.

Den senaste försäljningen av obligationer kan vara bara början. För ett år sedan ägde de inhemska placerarna obligationer för 171 trillioner yen, nu har de obligationer för 164 trillioner yen.

Japan tål inte högre räntor, för varje tiondels procent som räntorna går upp så ökar räntekostnaderna på statsskulden med 100 billioner yen. Statsskulden var 991,6 trillioner yen vid utgången av första kvartalet och kommer troligen att nå rekordnivån 245% av GDP under 2013.

0
Ogilla!
8
Gilla!
2013-06-02 19:36:49

Om man vill försöka tjäna en slant på prisfallet i japanska obligationer så finns ex. vis PowerShares DB 3 x Inverse Japanese Government Bond Futures ETN med ticker JGBD. Faller den 10-åriga obligationens pris med 1% så ökar alltså denna med 3%. Den kan handlas ex. vis genom Nordnet. Dags- och veckografer finns på StockCharts.com. För intradagsgrafer krävs dock abonnemang.

Eftersom pappret är föremål för ombalanseringar så bör man dock inte ligga alltför länge i det, max några veckor. Vill man ligga placerad längre tider så finns även en variant utan häv: PowerShares DB Inverse Japanese Government Bond Futures ETN med ticker JGBS.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2013-06-02 19:39:16

Exakt. Detta kan Ni läsa om o om igen. Detta är fakta o slutdestination på resan " vi trycker så mycket sedlar vi vill o de skall Ni skita i" .

Nu har vi inte likadant läge i UK o USA, men de tar en annan rutt bara. De är duktigt på väg. Jag har läst om detta. Kolla vad en pytteliten räntehöjning innebär. Undra om de kan ringa Ben som flyger över i karatedräkt ?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-06-02 20:22:47

Ingen av de som anfaller hårdast i valutakriget tål ränta. Man spelar allan på krita o tål ingen nota. Normalt, smart, modigt o konstruktivt är ord som åskådarna inte kan använda här.

Inlägget är redigerat av författaren.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.