Räkna ut substansvärde på ett aktiebolag
Tja,
Jag har nu suttit i några dagar och försökt att räkna ut substansvärdet på dem bolag som jag är intresserad av att investera i. Men det verkar inte bli rätt :(
Kan någon kunnig själ som har tid gå igenom det med mig?
Ingen idé att länka till olika sajter, jag har surfat in på 5406 siter och kollat på video klipp på youtube, det har inte hjälpt. Jag missar uppenbarligen någonting, så j*kla frustrerande!
Man blir helt snurrig när man ser på årsredovisningen...det är sååå mycket siffror här och där.
Tackar så mycket på förhand!!!
Jag är bra på substansvärdering av bolag. Vilket bolag är du intresserad av?
#1. Jag vill inte skapa någon förvirring i det jag nämner. Men det går inte att läsa sig till kunskap om substansvärdering. Det kräver erfarenhet i hur man uppfattar att de som framlägger ett bokslut har sin historik.
Att analysera ett bolag från ett framlagdt balansräkning är en total omöjlighet. Det är förändringen i siffrorna som är det väsentliga.
Jag sågade en kvartalsvinst utmed knölarna i Swedbank. Resultatet var 6,5 miljarder i vinst men de likvida tillgångarna hade minskat från 113 miljarder till 9 miljarder på 9 månader. Jag fullständigt skrek att det är vansinnigt! Kursen steg och på eftermiddagen så annonserades det om en nyemission.
IGEN JÄVLA ANALYTIKER FATTADE NADA!
Det som kommuniceras mot marknaden och tas emot som analyser är till 95% helt fel. Inte fel i bemärkelsen att de är fel, utan att de som tar emot budskapet inte har den minsta kunskap. Det är riktiga plantor som bara får siffror presenterade för sig.
Har analyserat mer än 10.000 bokslut under 35 år. Sitter dagligen och grottar i minst 5st bolag om dagen. Ändå idag så finns det vissa missar man gjort.
Nr.1. Är att bolaget varit oärligt i ordrar, framtidsutsikter.
Nr 2. Att bolaget enbart har som syfte att pumpa upp aktien.
Nr 3 . Att utvecklingskostnader ohämmat aktiverats som tillgångar.
Nr 4. Att bolaget verklingen har realiserbara produkter.
Det gäller missarna.
I större bolag är det mer komplicerat. Världskonjunktur, typ beroende av den. Där ser man SKF som fortfarande levererar oberoende av sin starka ställning.
Motsats till de som är mer bulkvaruleveratörena. Och det är i de bolagen man noga ska kolla lagerutveckligen. Ökning av lager är ofta osålda produkter. Ökning av kundfordringar, ökning av kortfristiga skulder(ett år) är varningstecken.
Det är totalt omöjligt att analysera ett företag utan att se historiken. Och väldigt svårt att bli fullärd i ämnet.
Inlägget är redigerat av författaren.
Goodwill :)
Mycket fin post.
Du har gedigna kunskaper minst sagt.
En liten sedelärande historia. En god vän till mig ägde ett pyttelitet bokförlag, men ägde rättigheterna till Evert Taubs skrifter. Han lurade i banken att det var en immateriell tillgång på minst en miljard. Fick låna några hundra miljoner, betalade räntor.
-Men va fan, de här pengarna lever jag gott på tills jag dör.
Han är tyvärr död idag. -Men fan vad han mådde gott!
Mycket bra pl2002
Är ingen ekonom så jag har inte så ingående kunskap i siffror. Kör mer på TA
pl2002, syftade på att han skulle läsa om DCF för att få en introduktion, självklart är det som du säger helt rätt i denna situation. Personligen så tycker jag all form av uppskattning som görs 5-10 år framåt är inget annat en ren gissning, sannolikheten för en korrekt bedömning är extremt svårt.
Det bästa tycker jag är att fokusera på tillväxten bolaget levererar, kan betala av skulder, har mycket i pipan, ledande inom sin bransch m.m. försöker undvika att göra värdering i form av kassaflödes analys. Substansvärdering är ju också omöjligt att genomföra som extern intressent. Så någon form av värdering undviker jag att göra.
Tittar istället på ovan nämnda och hur starkt bolaget är/ hur mycket de växer. Letar efter bolag som ger/kan ge sjukaste tillväxten. Men det är en annan historia :)
Bra inlägg annars pl2002, skoj att höra om din polare.
Visa sida
Ogilla! 1
Gilla!
Som extern intressent är det näst intill omöjligt att göra en korrekt substansvärdering. Anledningen till det här är att man behöver hur mycket avskrivningar som har gjorts på maskiner m.m. för att kunna göra en bedömning av ex maskiners värde. Det var bara ett av flera exempel till varför det är fel att värdera på det sättet som extern intressent. Substansvärdering brukas använda i onoterade bolag, där personen som värderar får tillgång till exempelvis avskrivningar som gjorts på inventarier (som sagt bara ett av flera exempel)
Jag skulle rekomendera att du lär dig Nutdel metoden (den förenklade) till en början eller DCF metoden (en av de mest använda.)
Det är också viktigt att komma ihåg att ALL värdering är uppskattning dvs, det finns ingen säkerhet i analyser.
Böcker finns det att köpa. Det får du ta reda på själv.