Grupp: Huvudforum

Medfield Diagnostics-kan bli större än stort !

0
Ogilla!
22
Gilla!
2013-09-20 09:07:23

Mina två största innehav AroCell och C-Rad har nu fått sällskap i depån av Aktietorgsnoterade Medfield Diagnostics som föredömligt uppfyller de kriterier, (se min AI på BS) för ett högintressant bolag att investera i.

Medfield Diagnostics

Bakgrund

Cirka 15 miljoner människor i världen drabbas av stroke varje år. Av de drabbade avlider runt fem miljoner och ytterligare runt fem miljoner får permanenta skador med allvarlig påverkan av livskvaliteten för patienten och anhöriga.

Stroke är den mest kostsamma sjukdomen för västvärldens sjukvård och samhälle. Den årliga europeiska kostnaden inklusive direkta sjukvårdskostnader och indirekta kostnader har beräknats till ca. 640 miljarder kr under 2010. En bidragande orsak till de höga kostnaderna är att de flesta strokepatienter inte får optimal behandling.

I Sverige drabbas årligen cirka 30 000 personer av stroke, i resterande Europa cirka 1,1 miljoner och i USA cirka 800 000.

Stroke är idag den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer och är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna. Samhällskostnaderna för stroke i Sverige beräknas uppgå till cirka 16 miljarder kr/år.

Stroke som orsakas av en blodpropp, (ca 85 % av fallen) måste behandlas med trombolys som är en propplösande behandling inom cirka fyra timmar för att ha effekt, en behandling som däremot är direkt farlig att ge till en patient som drabbats av stroke, på grund av en blödning, (resterande 15 % av fallen). Eftersom en propp och en blödning ger samma symptom hos patienten krävs det idag en CT- eller MR-röntgen på sjukhus för att kunna skilja dem åt och ge patienten rätt behandling.

Ju tidigare man kan särskilja en propp från en blödning – och därmed ge rätt behandling – desto större är chansen för överlevnad och risken mindre för bestående handikapp. Stora satsningar har gjorts för att uppmana människor att vara vaksamma på tecken på stroke men även om larm inkommer tidigt är det idag endast 3-7 % som hinner få den behandling som behövs i tid. Genom att både diagnostisera och behandla patienten redan i ambulansen, kan andelen som får rätt behandling – och därmed inte drabbas av bestående handikapp – mångdubblas.

Detta är precis vad Medfield Diagnostics arbetar på och man utvecklar produkter som möjliggör diagnos och därigenom även behandling redan i ambulansen.

Produkten och affärsmodell

Medfields produkt för strokediagnostik och övervakning (Strokefinder) är resultatet av många års forskning på Chalmers i Göteborg och bygger på världsledande kunnande inom framförallt två områden: dels hur förändringar i mänsklig vävnad dämpar, reflekterar och böjer mikrovågor och dels hur man med avancerade algoritmer kan få fram den signifikanta informationen ur en mycket stor mängd mätdata.

Medfields affärsmodell bygger på ett diagnosinstrument, en mössa med antenner, engångsmaterial för att säkerställa god hygien, programvara för analys och presentation samt tjänster i form av utbildning och support. Kunderna utgörs av ambulanssjukvård, akutvård och strokeavdelningar. På många marknader kommer vårdinrättningar att få ersättning från central förvaltning i form av en fast taxa per diagnos. En viktig del av marknadsintroduktionsarbetet är därför att finna och utveckla fungerande affärsmodeller och påvisa det hälsoekonomiska värdet av produkten. Det vill säga att baserat på de uppnådda kliniska resultaten och lokala, statistiska data för dagens strokevård, kunna synliggöra Strokefinders samhällsekonomiska nytta. Prissättningen av Medfields produkter kommer att baseras på Strokefinders bevisade hälsoeffekter samt marknadssituation.

Försäljning till Key Opinion Leaders (2013 – 2014).

Medfield har idag ett internationellt nätverk av Key Opinion Leaders (ledande opinionsbildare) inom strokevård som är intresserade av att köpa produkter för att det gynnar deras respektive forskning och metodutveckling. Varje sådan affär kommer att ha karaktären av ett projekt med nära samverkan mellan Medfield och dessa kunder. Förutom intäkter kommer dessa affärer att generera referenser och kunskap, något som krävs för försäljning till operativ strokevård. Under de närmaste 18 månaderna är det primärt denna typ av försäljning som skall generera intäkter för Bolaget.

Försäljning till Early Adopters (2014 -2015)

Efter försäljning till Key Opinion Leaders följer den något större gruppen av Early Adopters. Dessa utgör den grupp kunder inom strokevården som har vilja och intresse att tidigt ta till sig nya behandlingsmetoder. Early Adopters är ofta men inte alltid knutna till universitetssjukhus och är väldigt beroende av ställningstaganden från Key Opinion Leaders. Initialt fokuserar Medfield på de vårdinstitutioner som ligger i framkant inom strokevård och där behoven är som störst.

Produktstatus:

R10 RUO produkt, (for researche only) . Säljs till forskande och metodutvecklande läkare inom stroke- och neurosjukvård som genomför studier som bidrar till marknadsetableringen av teknikenoch kommande produkter.

Lanserades 2010 och finns idag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

M100 Produkt för bredare användning inom forskning och klinisk metodutveckling, övervakning av TIA-patienter och tidig diagnos av blödning/propp i ambulans och på sjukhus. Försäljning sker inledningsvis till Key Opinion Leaders och Early Adopters.

M100 för forskning och klinisk metodutveckling planeras för lansering slutet 2013. Lansering för övervakning bedöms ske mot slutet av 2013 och lansering för diagnos bedöms ske 2014.

I halvårsrapporten 130828 kan vi läsa att ” Produktutvecklingen av Strokefinder M100 har pågått under hela första halvåret. Utvecklingen av instrumentet går enligt plan med målsättningen att lansera M100 innan årsskiftet. Ny teknologi gör M100 väsentligt kompaktare, snabbare och tystare än sin föregångare.”

D1000 Produkt som bygger på M100 men som är mer anpassad för volymproduktion. Adresserar den breda marknaden för operativ strokevård, såväl i ambulans som på sjukhus.

Planeras för lansering under 2015.

Marknad

Strokefinder har en lösning på ett viktigt och välkänt problem som idag saknar lösning. Idag krävs att en patient transporteras till ett sjukhus för att där diagnostiseras med skiktröntgen (CT) innan behandling kan påbörjas. Strokefinders fördel är att utrustningen lämpar sig för att placeras i mobila enheter (till exempel ambulanser och helikoptrar) och kan realiseras till en avsevärt lägre kostnad. Instrumentets storlek och lätthet att hantera gör även att till exempel akutmottagningar kan utrustas med Strokefinder. Det faktum att Medfields teknologi bygger på ofarlig, icke-joniserande strålning, gör även att instrumentet kan användas för monitorering av TIA-patienter och patienter som genomgår trombolysbehandling – även det ett område som saknar en lösning idag.

Baserat på antalet årliga stroke- och TIA-fall, antalet strokeenheter och antalet ambulanser så uppgår den totala adresserbara marknaden för Strokefinder till en mångmiljardmarknad.

Kliniska studier

A och O är uppvisande av goda kliniska resultat, två studier är gjorda , en tredje pågår och en fjärde planeras:

MF 01 – genomförd 2011

En första studie har genomförts med ett prototypsystem (Brain Alfa) som påvisat mikrovågsteknikens kapacitet att skilja mellan stroke orsakad av blödning och stroke orsakad av propp. Av 20 patienter kunde alla med stroke orsakad av blödning urskiljas samt 64 procent av stroke orsakad av propp (7/11). Fyra patienter fick uteslutas till följd av brus i data relaterat till prototypuppställningen.

MF 02 – genomförd 2012

En andra studie genomfördes med Strokefinder R10. Upplägget i MF 02 har varit närmare den kliniska verkligheten då alla mätningar har skett inom 24 timmar från första symptom jämfört med tidigare 48 timmar. Av 25 patienter kunde alla med stroke orsakad av blödning urskiljas samt 87 procent av stroke orsakad av propp (13/15). Inga resultat har denna gång fallerat på grund av systemet.

MF 03 – pågående

En tredje studie startades under slutet av 2012 där större fokus är på övervakning men där även mätning kommer att ske för utökad statistik gällande diagnos av stroke orsakad av propp eller blödning. I MF 03 används Strokefinder R10 med en ny mössa anpassad för övervakning nattetid. MF 03 är även den första multicenterstudien med Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) och Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Studien är uppbyggd på tre delar:

- Nattetid: övervakning av TIA-patient

- Dagtid 1: övervakning vid trombolysbehandling

- Dagtid 2: diagnos av stroke orsakad av blödning eller propp

Studien planeras omfatta cirka 200 patienter och förväntas avslutas under 2013.

Här kommer en artikel i Borås Tidning från april där den pågående studien tas upp:

”Specialhjälm ska upptäcka stroke

Säs, (Södra Älvsborgs sjukhus) ingår i en världsunik studie för att snabbt upptäcka stroke orsakad av blodproppar. Strokehjälmen kan med start nästa år spara både liv och pengar. Sedan i december deltar Säs i en studie av den så kallade strokehjälmen, som sätts på patientens huvud och med hjälp av mikrovågor kan skilja på om stroken orsakats av en blodpropp eller en blödning.

– Det tar bara ett par minuter att ta en snabb bild, säger Elise Ödman, sjuksköterska på Strokeavdelningen på Säs.

Och tiden är dyrbar för strokedrabbade. För varje minut som går utan behandling så tappar man två miljoner hjärnceller, och kan man redan i ambulanstransporten på väg till sjukhuset identifiera orsaken kan man sätta in rätt medicinering mycket snabbare.

– Tänk om du bor i Horred, det är rätt många hjärnceller som du tappar på vägen hit. Man har jämfört resultat från datortomografin med den här hjälmen, och resultaten är likvärdiga, säger neurolog Zoltán Fekete.

100 patienter på Säs ska testas med hjälmen, i dagsläget är man uppe i 48. Och gensvaret från patienterna har varit bra – runt 90 procent av de som tillfrågas säger ja.

– Vi har fått se lite preliminära data, och med de resultaten vi har hittills på 48 patienter, så verkar det som att det håller. Och det är en säker utrustning, det finns inga biverkningar och bara fem procents strålning jämfört med en mobiltelefon, säger Fekete.

Hjälmen är utvecklad av forskare vid Chalmers, i samarbete med företaget Medfield Diagnostics i Göteborg.

– Vi kommer inte att vara ute i riktig ambulanssjukvård med hjälmen i år, men förhoppningsvis under 2014, säger företagets Vd, Dag Jungenfelt.

Läs mer i dagens tidning (18/4 2013) eller i e-BT.Text: Erik Terneborn, Borås Tidning ”

MF 04 – kommande

En fjärde klinisk studie är planerad att initieras under 2013, för att belägga de förbättringar som införs med M100 och för att generera ytterligare klinisk evidens.

De viktigaste personerna operativt samt i styrelsen är:

Dag Jungenfelt , VD

Civilingenjör från Chalmers tekniska högskola och kommer närmast från en roll som forsknings- och utvecklingschef på Ericsson Microwave. Han har under hela sin karriär arbetat i gränsskiktet mellan teknikutveckling och försäljning. Dag har en gedigen och bred erfarenhet av ledarskap i större organisationer. Dag tillträdde i januari i år och innehar ca 67 000 st aktier.

Mikael Persson , Styrelseledamot

Teknologie Doktor och Professor vid Chalmers Tekniska Högskola. Mikael Persson är en av Bolagets grundare och dess huvudägare. På Chalmers är han ansvarig för institutionen Biomedicinsk Electromagnetics. Agerar som Bolagets tekniske rådgivare och underhåller det akademiska nätverket.

Andreas Fhager , Styrelseledamot

Teknologie Doktor vid Chalmers Tekniska Högskola. Andreas Fhager är en av grundarna till Medfield, vars doktorsavhandling utgör den viktigaste grunden för den teknik Bolaget använder. Andreas är ansvarig för den tekniska utvecklingen med fokus på algoritmer.

Arne Ferstad , styrelseordförande

VD i Brysselbaserade Ankor Consultants BVBA, har internationell erfarenhet av att etablera nya företag och strategisk affärsutveckling inom life science. Hans erfarenhet omfattar även kommersialisering av nya teknologier och produkter. Arne Ferstad har under stor del av sin karriär arbetat med internationella företag inom healthcare-industrin och har haft ledande befattningar i Baxter Healthcare och Pharmacia. Förutom Medfield, sitter Arne i styrelsen för AroCell AB (pub), NeuroVive Pharmaceutical AB (publ) samt Aggancio Research AB och CLS.

Agneta Franksson, styrelsemedlem

Hon har lång erfarenhet av kommersiell utveckling av högteknologiska produkter inom hela vårdkedjan från incident till sjukhus. Agneta har också lång erfarenhet av resan från produktutveckling via patent till lansering. Hon samarbetade som försäljningschef under många år med Bengt Arne Sjöqvist med en lyckosam internationalisering av en svensk prehospital produkt. Mycket intressant är att hon varit VD på Falck Ambulans AB och arbetat som styrelseledamot i FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård). Hon har med andra ord synnerligen värdefulla upparbetade kontakter. Styrelsemedlem sedan 2013.

Bengt Arne Sjöqvist, styrelsemedlem

Bengt Arne Sjöqvist är Ph.D. och Professor of Practice i forskargruppen Medicinska signaler och system på Chalmers tekniska högskola. Han är också ansvarig för forskningsområdet ”post-crash” inom SAFER, Chalmers centrum för trafik- och fordonssäkerhet, samt egenföretagare. Professor Sjöqvist var pionjär inom eHälsa i mitten av 1980-talet och har medverkat till att utveckla system och lösningar som nu finns i ambulanser runt om i världen. Av specifikt intresse är tillämpningar med inriktning mot prehospital akutsjukvård men också vård av långvarigt sjuka personer i hemmet eller utanför sjukhus. Bengt Arne har flera års erfarenhet från olika ledande positioner inom MedTech, bl.a. affärs- och strategisk utveckling, och har ett särskilt intresse för att hitta vägar för ökat utvecklingssamarbete mellan akademi, vårdgivare och industri. Styrelsemedlem sedan 2013.

Triggerlista/milstolpar 2013-2015

2013

1.Ambulansmässan i Uppsala 10-12 september.

Stor mässa för den samlade ambulansbranschen i Norden.

2. Publicering av MF 01 och MF 02 (första och andra kliniska studien) hösten 2013.

En vetenskaplig artikel om studierna som vi vet är positiva bör släppas snart.

3. Slutförande av MF 03 (tredje kliniska studien) slutet 2013.

Vid halvårsskiftet var 135 patienter av totalt 200 inkluderade i studien.

4 M100 CE-märks slutet 2013.

5 Försäljning av M100 till Key Opinion Leaders och Early Adopters inleds slutet 2013.

I halvårsraporten 130828 står det att” kontakter är etablerade med Key Opinion Leaders i Sverige, Norge, Finland och England”. Resultat av dessa kontakter bör snart realiseras.

6 Start av MF 04 (fjärde kliniska studien) slutet 2013.

M100 lanseras för övervakning slutet av 2013/början av 2014.

2014

1.Försäljning genomförd till minst 10 kunder (Key Opinion Leaders och Early Adopters)

2.M100 lanseras för diagnostik.

3.Break-even under enskild månad eller månader uppnås senare delen av 2014.

4.Publicering av studien MF 03 2014

5.Genomförande av studien MF 04 2014

6.Studie för användning av M100 för diagnos av skallskador inleds 2014.

2015

1.Publicering av studien MF 04 2015

2.Break-even på helårsbasis uppnås 2015

3.D1000 CE-märks och lanseras 2015.

En nyemission gjordes i juni med teckningsgrad 228 % och som tillförde bolaget ca. 5,5 miljoner.

Slutkurs 130919 var 14,95 kr vilket ger ett bolagsvärde om ca. 193 miljoner kr.

Bifogar här en länk där VD Dag Jungenfelt presenterar bolaget, http://aktiespararna.media.fnf.nu/17/stora_analyskvallen_i_goteborg_2013/16

Med tanke på potentiell mångmiljardmarknad, ingen konkurrens, positiva studier och ovanstående triggers/milstenar att bocka av i år så ser det oerhört intressant ut.

Klinisk evidens, CE märkning av M100 och första Key Opinion Leaders försäljningar av M100 som alltså bör bli klara redan i år lär räcka för att trycka upp kursen till åtminstone en bolagsvärdering om 500 -600 miljoner kr vilket är en ungefärlig tredubbling från dagens nivå.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-09-20 09:24:11

Nu ska det daytradas o pumpas igen, suck. Hoppas ni förstår att det är en hel del som ska säljas ut nu för att finansiera det inköpta antalet aktier sen en tid tillbaka.

Infospalter i meterlängder som vanligt.

.

0
Ogilla!
10
Gilla!
2013-09-20 09:33:53

Beträffande trigger 1 Ambulansmässan i Uppsala 10-12 september så ser jag att Medfield så sent som idag, förvisso daterat 19:e men jag såg det inte igår lagt ut följande på hemsidan:

Medfield på FLISA

2013-09-19

FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård) arrangerar årligen en kongress som samlar hela den nordiska pre-hospitalvården. På programmet står två och en halvdag med seminarier, utställningar med det senaste inom utrustning och inte minst en möjlighet till möten och nätverkande.

I år var Medfield på plats med Dag Jungenfelt (VD), Agneta Franksson (styrelseledamot) och Bengt Arne Sjökvist (styrelseledamot). Det var mycket givande dagar fyllda av intressanta möten med möjliga partners och framför allt med representanter för pre-hospitalvården. Ett område som både Agneta och Bengt Arne har lång erfarenhet av.

”Det finns ett fantastiskt sug efter Strokefinder. När vi möter de som har regionansvar inom pre-hospitalvården uttrycker de vilken betydelse produkten kan ha för strokevården och har konkreta idéer om hur de vill komma igång med projekt i sina respektive regioner,” säger Dag Jungenfelt.

Meningen "Det finns ett fantastiskt sug efter Strokefinder" är ju rätt trevlig att läsa som aktieägare !

0
Ogilla!
19
Gilla!
2013-09-20 09:35:00

1

Daytrading är din grej inte min, thomanpojken !

0
Ogilla!
30
Gilla!
2013-09-23 09:13:17

Kommande miljardbolag ?

Här en analys som förvisso har 1,5 år på nacken. Den gjordes i samband med börslistning men belyser ändå rätt bra den stora potentialen i detta bolag som mycket väl kan komma att revolutionera strokediagnostiken !

http://www.aktietorget.se/pressdocs/aktietorget/analyser/medfield_diagnostics_20120312.pdf

0
Ogilla!
53
Gilla!
2013-09-23 09:44:15

medfields tillsammans med BC i ambulanser kan vara framtidens melodi.......: )

0
Ogilla!
14
Gilla!
2013-09-23 09:44:21

medfields tillsammans med BC i ambulanser kan vara framtidens melodi.......: )

0
Ogilla!
64
Gilla!
2013-09-23 09:44:26

medfields tillsammans med BC i ambulanser kan vara framtidens melodi.......: )

0
Ogilla!
11
Gilla!
2013-09-23 09:44:27

medfields tillsammans med BC i ambulanser kan vara framtidens melodi.......: )

0
Ogilla!
17
Gilla!
2013-09-23 09:47:49

medfields tillsammans med BC i ambulanser kan vara framtidens melodi.......: )

0
Ogilla!
16
Gilla!
2013-09-23 09:50:30

Ok katten har uppfattat ditt budskap ;-)

0
Ogilla!
16
Gilla!
2013-09-23 09:51:35

haha...tänkte väl det....jävla dator...: )

0
Ogilla!
19
Gilla!
2013-09-25 13:51:31

Medfield på väg att väsentligt speeda upp strokediagnostiken.

Märk väl att Stroke är den mest kostsamma sjukdomen för västvärldens sjukvård och samhälle. Den årliga europeiska kostnaden inklusive direkta sjukvårdskostnader och indirekta kostnader har beräknats till ca. 640 miljarder kr på årsbasis.

Medfield har kommit riktigt långt beträffande missionen att snabba upp strokediagnostiken och följande högintressanta triggers kommer vi kunna checka av i höst/slutet av året:

1.Initiala försäljningar av M100 till Key Opinion Leaders och Early Adopters .

2.Publicering av MF 01 och MF 02, (de första två studierna).

3.Slutförande av Mf 03, (den tredje studien).

4.CE-märkning av M100

För mer info se AI

0
Ogilla!
20
Gilla!
2013-09-26 09:40:58

Är inte Medfield med i "EoroHyp-1 Trial?

0
Ogilla!
22
Gilla!
2013-09-30 10:54:16

Skribenten Dante på Bullstreet har gjort en färsk analys:

http://www.bullstreet.se/2013/09/medfield-nasta-raket/

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-12-13 12:50:07

VD intervju:

http://www.aktietorget.se/pressdocs/MedfieldDiagnostics/Hearings/Hearing%20med%20Dag%20Jungenfelt.pdf

Inlägget är redigerat av författaren.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-12-13 12:58:57

Som vi alla vet krävs en tidig behandling av stroke, bakgrunden till det är att de första 60 minuterna många gånger är livsavgörnade ”The golden hour”.

Idag är det endast 1-8% av alla strokepatienter som får rätt medicinering inom de första 4,5 timmarna man satt som gräns för trombolysbehandling. Testerna från Medfields kliniska studier visar att med Strokefinder i ambulansen skulle 18-30 % kunna få behandling – och det redan inom en timme.

Detta säger en del om hur bra Medfields arbete har gått den sista tiden & att deras utveckling ständigt går framåt.

Här finns det ofantligt många miljarder att spara i samhället.

0
Ogilla!
55
Gilla!
2013-12-19 10:27:41

Medfield Diagnostics-Aktien laddar för ett fantastiskt 2014 !

Med en lyckad nyemission, (teckningsgrad 250 %) och tryggade finanser ser det nu oerhört intressant ut för bolaget och därmed aktien inför 2014. Medfield skriver i pm 131217 ” Medfield tillförs cirka 15,4 miljoner kronor före emissionskostnader vilket ger bolaget en god möjlighet att lansera MD 100 för diagnos av akut stroke i ambulans tidigare än planerat. Just tidigare än planerat är oerhört intressant och redan i Q1 2014 ska första ambulansinstallationen vara gjord. En enorm marknad, stora samhällsbesparingar och egentligen ingen produkt som konkurrerar på ambulansmarknaden bådar för ett mycket spännande 2014.

Bakgrund

Cirka 15 miljoner människor i världen drabbas av stroke varje år. Av de drabbade avlider runt fem miljoner och ytterligare runt fem miljoner får permanenta skador med allvarlig påverkan av livskvaliteten för patienten och anhöriga.

Stroke är den mest kostsamma sjukdomen för västvärldens sjukvård och samhälle. Den årliga europeiska kostnaden inklusive direkta sjukvårdskostnader och indirekta kostnader har beräknats till ca. 640 miljarder kr under 2010. En bidragande orsak till de höga kostnaderna är att de flesta strokepatienter inte får optimal behandling.

I Sverige drabbas årligen cirka 30 000 personer av stroke, i resterande Europa cirka 1,1 miljoner och i USA cirka 800 000.

Stroke är idag den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer och är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna. Samhällskostnaderna för stroke i Sverige beräknas uppgå till cirka 16 miljarder kr/år.

Stroke som orsakas av en blodpropp, (ca 85 % av fallen) måste behandlas med trombolys som är en propplösande behandling inom cirka fyra timmar för att ha effekt, en behandling som däremot är direkt farlig att ge till en patient som drabbats av stroke, på grund av en blödning, (resterande 15 % av fallen). Eftersom en propp och en blödning ger samma symptom hos patienten krävs det idag en CT eller MR-röntgen på sjukhus för att kunna skilja dem åt och ge patienten rätt behandling.

Ju tidigare man kan särskilja en propp från en blödning och därmed ge rätt behandling , desto större är chansen för överlevnad och risken mindre för bestående handikapp. Stora satsningar har gjorts för att uppmana människor att vara vaksamma på tecken på stroke men även om larm inkommer tidigt är det idag endast 3-7 % som hinner få den behandling som behövs i tid. Genom att både diagnostisera och behandla patienten redan i ambulansen, kan andelen som får rätt behandling och därmed inte drabbas av bestående handikapp mångdubblas.

Detta är precis vad Medfield Diagnostics arbetar på och man utvecklar produkter som möjliggör diagnos och därigenom även behandling redan i ambulansen.

Produkten och affärsmodell

Medfields produkt för strokediagnostik och övervakning (Strokefinder) är resultatet av många års forskning på Chalmers i Göteborg och bygger på världsledande kunnande inom framförallt två områden: dels hur förändringar i mänsklig vävnad dämpar, reflekterar och böjer mikrovågor och dels hur man med avancerade algoritmer kan få fram den signifikanta informationen ur en mycket stor mängd mätdata.

Medfields affärsmodell bygger på ett diagnosinstrument, en mössa med antenner, engångsmaterial för att säkerställa god hygien, programvara för analys och presentation samt tjänster i form av utbildning och support. Kunderna utgörs av ambulanssjukvård, akutvård och strokeavdelningar. På många marknader kommer vårdinrättningar att få ersättning från central förvaltning i form av en fast taxa per diagnos. En viktig del av marknadsintroduktionsarbetet är därför att finna och utveckla fungerande affärsmodeller och påvisa det hälsoekonomiska värdet av produkten. Det vill säga att baserat på de uppnådda kliniska resultaten och lokala, statistiska data för dagens strokevård, kunna synliggöra Strokefinders samhällsekonomiska nytta. Prissättningen av Medfields produkter kommer att baseras på Strokefinders bevisade hälsoeffekter samt marknadssituation.

Strategi:

Försäljning till Key Opinion Leaders (2014).

Medfield har idag ett internationellt nätverk av Key Opinion Leaders (ledande opinionsbildare) inom strokevård som är intresserade av att köpa produkter för att det gynnar deras respektive forskning och metodutveckling. Varje sådan affär kommer att ha karaktären av ett projekt med nära samverkan mellan Medfield och dessa kunder. Förutom intäkter kommer dessa affärer att generera referenser och kunskap, något som krävs för försäljning till operativ strokevård. Under de närmaste 18 månaderna är det primärt denna typ av försäljning som skall generera intäkter för Bolaget.

Försäljning till Early Adopters (2014 -2015)

Efter försäljning till Key Opinion Leaders följer den något större gruppen av Early Adopters. Dessa utgör den grupp kunder inom strokevården som har vilja och intresse att tidigt ta till sig nya behandlingsmetoder. Early Adopters är ofta men inte alltid knutna till universitetssjukhus och är väldigt beroende av ställningstaganden från Key Opinion Leaders. Initialt fokuserar Medfield på de vårdinstitutioner som ligger i framkant inom strokevård och där behoven är som störst.

Expansion (2015-)

Efter att via Early adopters ha etablerat Medfield på ett begränsat antal geografiska marknader är målsättningen att från 2015 gå in i en expansionsfas. Detta innebär framförallt att öka försäljningen på etablerade marknader genom att ingå distributions/partneravtal. Parallellt med denna expansion ska även etablering ske på nya marknader via Early adopters, samt lansera nya tillämpningar till Key Opinion Leaders.

Produktstatus:

R10 RUO produkt, (for researche only) . Säljs till forskande och metodutvecklande läkare inom stroke- och neurosjukvård som genomför studier som bidrar till marknadsetableringen av teknikenoch kommande produkter.

Lanserades 2010 och finns idag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås.

MD 100 Den första volymprodukten, MD 100 planeras att CE –märkas under 2014.

MD 100 bygger på erfarenheterna från R10 och är anpassad för volymproduktion. Den är initialt avsedd för användning vid akutmottagningar och i ambulanser för att diagnostisera vilken typ av stroke patienten drabbats av. Diagnostiseringen möjliggör behandling redan på platsen, i ambulansen eller vid ankomsten till akutmottagningen.

MD 100 kommer att vidareutvecklas med avseende på användarbarhet, prestanda, storlek, tillverkningskostnad m.m allt eftersom ny teknologi blir tillgänglig. MD 100 kommer även att anpassas för andra användningsområden, som t.e.x övervakning av TIA-patienter och diagnos av traumatiska skallskador.

Marknad:

Strokefinder har en lösning på ett viktigt och välkänt problem som idag saknar lösning. Idag krävs att en patient transporteras till ett sjukhus för att där diagnostiseras med skiktröntgen (CT) innan behandling kan påbörjas. Strokefinders fördel är att utrustningen lämpar sig för att placeras i mobila enheter (till exempel ambulanser och helikoptrar) och kan realiseras till en avsevärt lägre kostnad. Instrumentets storlek och lätthet att hantera gör även att till exempel akutmottagningar kan utrustas med Strokefinder. Det faktum att Medfields teknologi bygger på ofarlig, icke-joniserande strålning, gör även att instrumentet kan användas för monitorering av TIA-patienter och patienter som genomgår trombolysbehandling , även det ett område som saknar en lösning idag.

Baserat på antalet årliga stroke- och TIA-fall, antalet strokeenheter och antalet ambulanser så uppgår den totala adresserbara marknaden för Strokefinder till en mångmiljardmarknad.

Kliniska studier

A och O är uppvisande av goda kliniska resultat, två studier är gjorda , en tredje pågår och en fjärde planeras:

MF 01 – genomförd 2011

En första studie har genomförts med ett prototypsystem (Brain Alfa) som påvisat mikrovågsteknikens kapacitet att skilja mellan stroke orsakad av blödning och stroke orsakad av propp. Av 20 patienter kunde alla med stroke orsakad av blödning urskiljas samt 64 procent av stroke orsakad av propp (7/11). Fyra patienter fick uteslutas till följd av brus i data relaterat till prototypuppställningen.

MF 02 – genomförd 2012

En andra studie genomfördes med Strokefinder R10. Upplägget i MF 02 har varit närmare den kliniska verkligheten då alla mätningar har skett inom 24 timmar från första symptom jämfört med tidigare 48 timmar. Av 25 patienter kunde alla med stroke orsakad av blödning urskiljas samt 87 procent av stroke orsakad av propp (13/15). Inga resultat har denna gång fallerat på grund av systemet.

MF 03 – pågående

En tredje studie startades under slutet av 2012 där större fokus är på övervakning men där även mätning kommer att ske för utökad statistik gällande diagnos av stroke orsakad av propp eller blödning. I MF 03 används Strokefinder R10 med en ny mössa anpassad för övervakning nattetid. MF 03 är även den första multicenterstudien med Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) och Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Studien är uppbyggd på tre delar:

- Nattetid: övervakning av TIA-patient

- Dagtid 1: övervakning vid trombolysbehandling

- Dagtid 2: diagnos av stroke orsakad av blödning eller propp

Studien planeras omfatta cirka 200 patienter och förväntas avslutas under Q1 2014.

Här kommer en artikel i Borås Tidning från april där den pågående studien tas upp:

”Specialhjälm ska upptäcka stroke

Säs, (Södra Älvsborgs sjukhus) ingår i en världsunik studie för att snabbt upptäcka stroke orsakad av blodproppar. Strokehjälmen kan med start nästa år spara både liv och pengar. Sedan i december deltar Säs i en studie av den så kallade strokehjälmen, som sätts på patientens huvud och med hjälp av mikrovågor kan skilja på om stroken orsakats av en blodpropp eller en blödning.

– Det tar bara ett par minuter att ta en snabb bild, säger Elise Ödman, sjuksköterska på Strokeavdelningen på Säs.

Och tiden är dyrbar för strokedrabbade. För varje minut som går utan behandling så tappar man två miljoner hjärnceller, och kan man redan i ambulanstransporten på väg till sjukhuset identifiera orsaken kan man sätta in rätt medicinering mycket snabbare.

– Tänk om du bor i Horred, det är rätt många hjärnceller som du tappar på vägen hit. Man har jämfört resultat från datortomografin med den här hjälmen, och resultaten är likvärdiga, säger neurolog Zoltán Fekete.

100 patienter på Säs ska testas med hjälmen, i dagsläget är man uppe i 48. Och gensvaret från patienterna har varit bra – runt 90 procent av de som tillfrågas säger ja.

– Vi har fått se lite preliminära data, och med de resultaten vi har hittills på 48 patienter, så verkar det som att det håller. Och det är en säker utrustning, det finns inga biverkningar och bara fem procents strålning jämfört med en mobiltelefon, säger Fekete.

Hjälmen är utvecklad av forskare vid Chalmers, i samarbete med företaget Medfield Diagnostics i Göteborg.

– Vi kommer inte att vara ute i riktig ambulanssjukvård med hjälmen i år, men förhoppningsvis under 2014, säger företagets Vd, Dag Jungenfelt.

Läs mer i dagens tidning (18/4 2013) eller i e-BT.Text: Erik Terneborn, Borås Tidning ”

MF 04 – kommande ”bridging study”

En fjärde klinisk studie är planerad att initieras under första kvartalet 2014 för att belägga de förbättringar som införs med M100 och för att generera ytterligare klinisk evidens.

MF 05-kommande internationell ”multicenterstudie”.

En internationell multicenterstudie med flera Key Opinion Leaders förbereds med planerad lansering under andra kvartalet 2014.

De viktigaste personerna operativt samt i styrelsen är:

Dag Jungenfelt , VD

Civilingenjör från Chalmers tekniska högskola och kommer närmast från en roll som forsknings- och utvecklingschef på Ericsson Microwave. Han har under hela sin karriär arbetat i gränsskiktet mellan teknikutveckling och försäljning. Dag har en gedigen och bred erfarenhet av ledarskap i större organisationer. Dag tillträdde i januari i år och innehar ca 67 000 st aktier.

Mikael Persson , Styrelseledamot

Teknologie Doktor och Professor vid Chalmers Tekniska Högskola. Mikael Persson är en av Bolagets grundare och dess huvudägare. På Chalmers är han ansvarig för institutionen Biomedicinsk Electromagnetics. Agerar som Bolagets tekniske rådgivare och underhåller det akademiska nätverket.

Andreas Fhager , Styrelseledamot

Teknologie Doktor vid Chalmers Tekniska Högskola. Andreas Fhager är en av grundarna till Medfield, vars doktorsavhandling utgör den viktigaste grunden för den teknik Bolaget använder. Andreas är ansvarig för den tekniska utvecklingen med fokus på algoritmer.

Arne Ferstad , styrelseordförande

VD i Brysselbaserade Ankor Consultants BVBA, har internationell erfarenhet av att etablera nya företag och strategisk affärsutveckling inom life science. Hans erfarenhet omfattar även kommersialisering av nya teknologier och produkter. Arne Ferstad har under stor del av sin karriär arbetat med internationella företag inom healthcare-industrin och har haft ledande befattningar i Baxter Healthcare och Pharmacia. Förutom Medfield, sitter Arne i styrelsen för AroCell AB (pub), NeuroVive Pharmaceutical AB (publ) samt Aggancio Research AB och CLS.

Agneta Franksson, styrelsemedlem

Hon har lång erfarenhet av kommersiell utveckling av högteknologiska produkter inom hela vårdkedjan från incident till sjukhus. Agneta har också lång erfarenhet av resan från produktutveckling via patent till lansering. Hon samarbetade som försäljningschef under många år med Bengt Arne Sjöqvist med en lyckosam internationalisering av en svensk prehospital produkt. Mycket intressant är att hon varit VD på Falck Ambulans AB och arbetat som styrelseledamot i FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård). Hon har med andra ord synnerligen värdefulla upparbetade kontakter. Styrelsemedlem sedan 2013.

Bengt Arne Sjöqvist, styrelsemedlem

Bengt Arne Sjöqvist är Ph.D. och Professor of Practice i forskargruppen Medicinska signaler och system på Chalmers tekniska högskola. Han är också ansvarig för forskningsområdet ”post-crash” inom SAFER, Chalmers centrum för trafik- och fordonssäkerhet, samt egenföretagare. Professor Sjöqvist var pionjär inom eHälsa i mitten av 1980-talet och har medverkat till att utveckla system och lösningar som nu finns i ambulanser runt om i världen. Av specifikt intresse är tillämpningar med inriktning mot prehospital akutsjukvård men också vård av långvarigt sjuka personer i hemmet eller utanför sjukhus. Bengt Arne har flera års erfarenhet från olika ledande positioner inom MedTech, bl.a. affärs- och strategisk utveckling, och har ett särskilt intresse för att hitta vägar för ökat utvecklingssamarbete mellan akademi, vårdgivare och industri. Styrelsemedlem sedan 2013.

Triggerlista/milstolpar

1. Q4 2013 Lansering av ny produkt MD 100.

M100 för klinik och D1000 för ambulans blir nu en produkt-MD 100.

2. Q4 2013 Publicering av MF 01 och MF 02 (första och andra kliniska studien) ,

En vetenskaplig artikel om studierna släpps när som helst. Dock finns redan resultat från studien att läsa på s 19 i emissionsprospektet och vi vet att resultaten är mycket positiva.

3. Q1 2014 Slutförande av MF 03 (tredje kliniska studien).

4. Q2 2014 Initiala resultat från MD 100 presenteras.

5. Q2 2014 Multicenterprojekt med Key Opinion Leaders lanseras.

6. Q3 2014 Studie för diagnos av skallskador inleds.

7. Q4 2014 MD 100 CE märkt för såväl ambulans som klinik.

8. Q4 2014 T.o.m Q4 har man som målsättning att ett antal MD 100 ska vara sålda till Key Opinion Leaders

9. 2015 Break-even uppnås

VD Dag Jungenfelt säger att signalerna under hösten varit entydiga ”Ge oss ett diagnosverktyg som kan användas för akut stroke i både ambulans och på klinik”. Bakgrunden är vikten av att kunna sätta in behandling så tidigt som möjligt och målet är att medicinera patienter inom 60 minuter- ” The Golden Hour”.

Idag är det endast 1-8 % av alla strokepatienter som får rätt medicinering inom de 4,5 timmar man satt som gräns för trombolys-behandling. Resultaten från Medfields kliniska studier indikerar hittills att med Strokefinder i ambulansen skulle 18-30 % kunna få behandling, och det redan inom 1,5 timme.

Denna procentuella skillnad skulle i slutändan innebära enorma samhälls besparingar. Inte nog med det, planerade produktförbättringar och mer kliniska data kommer höja ovanstående procentsats ytterligare.

Ett oerhört spännande 2014 står för dörren !

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-04 13:18:22

Företagets milstolpar 2014/2015

2014 Q1 – Ny produkt MD100 och resultat från kliniska studier presenteras

2014 Q1 – MD100 installeras, såväl på klinik som i ambulans

2014 Q2 – Intiala resultat från MD100 presenteras. Multicenterprojekt med key opinion leaders lanseras

2014 Q3 – Studie för diagnostik av skallskador inleds

2014 Q4 – MD100 CE märkt för diagnos både prehospitalt och på sjukhus och system sålda till key opinion leaders

2015 Break Even uppnås.

Ett väldigt spännande Q1 väntar på oss.

0
Ogilla!
34
Gilla!
2014-01-04 13:27:54

Ja, tror på fin skjuts för aktien när BTA omvandlats och efterdyningarna från NE släpper...

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-15 10:29:19

Brukar vara den indikationen marknaden får när allting är i hamn. Enligt gårdagens PM så sker omvandlingen den den 23/1.

Medfield fortsätter visa styrka. TA indikerar även uppåt på kort, medel & lång sikt :)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-15 11:15:25

Sista dag med handel av BTA är imorgon. Ett tecken på styrka att BTA genomgående handlats i princip på samma nivå som aktien. Tror det kan bli ett lyft att all handel sker i aktien from fredag.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-15 13:25:04

Idag fick vi en tydlig köpsignal. Det här utbrottet har byggts upp en tid.

Köpintresset i BTA:n pekar på att kursen får ett bra ryck upp när det endast är handel i aktien från fredag.

Det försöks komma över BTA lite billigare än i aktien men det är svårt. Det köpintresset kommer att riktas mot aktien istället när handeln med BTA är slut.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-15 19:39:19

Stängning på dagshögsta på både BTA och aktie.

0
Ogilla!
20
Gilla!
2014-01-15 20:07:54

Hoppsan!

Nu nosar Medfield C-RAD i baken, i alla fall vad beträffar kursen. Det hade jag aldrig kunnat tro för ett år sedan. Det tror jag inte heller fanns i KeyMans värld vid den tidpunkten...

0
Ogilla!
22
Gilla!
2014-01-15 23:14:23

Ja nu är det ett intressant läge i Medfield.

Framgångsrik ne där snart BTA är omvandlade. BTA har kursmässigt handlats nära kursen på vanliga aktien, vilket är en styrka.

Man ser att många har försökt ligga och småköpa och nu i slutet med BTA så var det flera som högg på det som fanns.

Medfield är mycket intressant med en otrolig potential. Metoden att upptäcka stroke redan i exempelvis en ambulans kan rädda många liv och reducera skadorna för de drabbade på ett avsevärt sätt.

Samhällsekonomiskt också mycket värdefullt.

Studier har visat på att metoden hittar de som drabbats av en propp. Propp är den absolut vanligaste orsaken till stroke. Propp står för ca 85% av stroke-fallen. Övriga 15% får stroke pga blödning.

Vid behandling av stroke orsakad av propp vill man så fort som möjligt sätta in blodförtunnande läkemedel. Det är å andra sidan livsfarligt att göra när patient drabbats av blödning.

Medfield's metod är därför mycket fördelaktig då den kan upptäcka de som drabbats av propp och man kan då sätta inrätta behandling i 85% av stroke-fallen.

Det finns som sagt studier på detta och nu håller ytterligare en studie på att sammanställas.

Tack vare positiv respons från sina KOL så ökar nu Medfield tempot och tack vare den starka efterfrågan på metoden från sjukvården för placering i ambulans så ville bolaget nu ta in kapital för att lansera metoden så snabbt som möjligt.

Redan nu i q1 skall MD100, som produkten heter, placeras i ambulans och på klinik.

Intressant från prospektet:

"Stroke är den mest kostsamma sjukdomen i västvärldens sjukvård och samhälle. Den årliga europeiska kostnaden, inkluderande direkta sjukvårdskostnader och indirekta kostnader, har beräknats till 64,1 miljarder euro under 2010. En bidragande orsak till de höga kostnaderna är att de flesta strokepatienter inte får optimal behandling. Medfields diagnostiska produkter har unika möjligheter att radikalt förändra denna situation.

I Sverige drabbas årligen cirka 30 000 personer av stroke, i resterande Europa och i USA cirka 800 000. Stroke är idag den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer och är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna. Samhällskostnaderna för stroke i Sverige beräknas uppgå till cirka 16 miljarder SEK per år."

Och:

"Styrelsen uppskattar den totala adresserbara marknaden för Strokefinder till en mång- miljardmarknad."

MD100 är den första volymprodukten av Strokefinder.

Jag tror att det nu i q1 kommer mycket positivt i form av studieresultat och då en mycket stor trigger i att MD100 ska placeras i ambulans och klinik.

Mvh

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-17 09:06:31

Första dagen idag med handel endast i aktien, skönt att slippa bry sig om BTA.

Handeln i BTA avslutades i princip på ATH trots inlåsningseffekten, det är mycket starkt och indikerar en tro på högre kurser.

En mycket lyckad emission är nu över.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-19 23:24:22
0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-01-20 07:22:45

Det är nu när man ligger 40% plus på en månad som man önskar att man inte snålade.

0
Ogilla!
21
Gilla!
2014-01-20 08:48:51

Ja en prima affär detta :-)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-02-17 13:34:54

#29 Hoppas vi får det bekräftat med rapporten imorgon, det kan bli riktigt bra detta.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.