Grupp: Huvudforum

Bolagsvärdering - Hur räkna?

0
Ogilla!
43
Gilla!
2014-06-27 10:12:11

Behöver lite hjälp här...

Om man har ett litet bolag...med två anställda. Ett 10 tal kunder som inbringar X antal sek i intäkt. Ett Y antal prospekts som KAN ge något.

Så vill vederbörande VD ge en möjlighet att köpa in sig i bolaget.

BOlaget är inte aktienoterat idag utan hon har 100% av ägandet.

Hur fasiken skall man värdera ett sådant bolag för att liksom veta hur mycket som 25% av bolaget skall kosta.

Bolaget har inga patent direkt. Hon har lagt ner 2 års satsning på bolaget.

BOlaget har ingen vinst och de två personerna som jobbar jobbar för MINIMAL lön. VD:n plockar inte ut något alls i stort sett.

Hon vill att man går in och köper 20-25%...för 300 000 SEK och att man då skall satsa på att få igång verksamheten ordentligt. Dvs den TID man lägger ner blir i stort sett gratis.

Hon säger att bolaget är värt ca 4-5 miljoner kronor baserat på de kunder/prospekts som finns...och som jag sade innnan så finns ingen större vinst. Jag gissar att intäkten är ca 150-200 000 per år i nuläget. Dock kan det bli hyffsat fort runt miljonen OM saker och ting fallet på plats. Men det är LÅNGT ifrån helt säkert.

HUr fasiken skall man räkna på om det är ok pris eller inte....

Några tips?

0
Ogilla!
45
Gilla!
2014-06-27 10:23:03

Väldigt svårt när man inte vet vilken bransch det gäller.

Det är det första man måste analysera för dina pengar kommer gå till att finansiera ett fåtal löner samt att du kommer få arbeta gratis själv.

Som läget är nu så måste bolaget börja generera vinst inom kort för annars krävs ännu mer pengar inom en snar framtid.

Som ägare är det inte ovanligt att krydda värderingen när man vill få in pengar men det kan ju vara en bra investering men beror som sagt på framtidsutsikter, vilka personerna är, vilka kunderna är, vilken produkt gäller det.

Om hon vill avstå 20% för 300k så är värderingen av bolaget ca 1,5 MSEK?

Låter märkligt om hon samtidigt säger att bolaget är värt 5 MSEK?

Det skiljer ju en del :-)

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
35
Gilla!
2014-06-27 11:00:12

JA...men jag är ju värd en del också :-). Hon vill ju ha med mig. :-)..

Ja..värderingen av bolaget är inte ens hon något proffs på..utan det är lite mer taget på en höft. Vilket även hon är medveten om. Mitt beslut skall först gälla huruvida jag kan tänka mig att gå in eller inte. SEN kommer värderingen och på vilket sätt.

Hon säger att hon satsat ungefär lika mycket...under 2 års tid.

Det som jag direkt reagerar på är att om jag skall gå in med 300 000 skattade pengar....som går till HENNE som ägare...INTE bolaget. SÅ har hon liksom fått tillbaka pengar hon satsat.. GÅr bolaget i konkurs så är hon 300 000 rikare....jag 300 000 fattigare och äger 20% av ingenting OM bolaget skulle gå i konkurs i närtid.

Det jkag vill få det till...är att om hon nu vill ha mig och erbjuder mig andelar. SÅ kan hon få betalt genom att jag offrar min tid utan att ta betalt under en överenskommen tid.

För jag menar....även min uppoffring är värd något och skall räknas in som "betalning" av dessa andelar.

Det är hennes idé och hon äger 100% idag.

Angående 5 miljoner....så sade hon nog 3-5 miljoner.... och andelarna som hon kan tänkas släppa ör 15-20%.

Skall tillägga att jag själv har del i en del av potentiella kunder. DÅ jag hoppat in och varit säljare under ett par månader. Så en del av kunderna har jag fixat.

Det är lite tricky alltså att veta vad som är rätt upplägg.

Jag kan bara känna att det inte riktigt är ok att jag skall gå in med 300 000 skattade pengar...och sen vidare satsa utan lön tills det bär...eller brister...

hmmm

Ps. Det handlar om skolor. System för skola som är unikt och som ingen annan har. Dock inget som är patenterbart utan det är bara att vi som tekniken varit först med att nyttja befintlig teknik för att ta fram en riktigt bra lösning som frigör lärare från stor del av administration. Finns således även risk att någon annan redan etablerad i skolvärlden tar fram en liknande lösning men vi är rätt övertygade om att vårt kunnande kring teknik har en fördel...ÄN så länge.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
47
Gilla!
2014-06-27 11:36:44

vänd på det..

hur mycket är hon villig att dela med sig av företaget .. för din kunskap

------------------------------------------------------------------------

Svenne

0
Ogilla!
42
Gilla!
2014-06-27 11:41:56

Kör hon enskild firma då du säger att pengarna inte tillfaller bolaget?

Om du nu tror starkt på bolaget kan du ju investera i etapper istället för att pynta 300k på en gång?

0
Ogilla!
47
Gilla!
2014-06-27 11:43:32

Vad behöver bolaget pengarna till?

Investeringar, säljaktioner eller löner?

Har de arbetat gratis kan de ju arbeta gratis en stund till tills ni ser varåt det lutar?

0
Ogilla!
42
Gilla!
2014-06-27 11:50:44

Jag rör väl bara till det :-)

Bäst är att gå på din magkänsla, finns inget bättre!

0
Ogilla!
47
Gilla!
2014-06-27 21:16:47

Enkelt kråkan...du gillar inte upplägget till 100%!??

...avstå och leta nya projekt som intresserar dig, har väl tvekan byggt bo så hoppar man.

Mvh D.

0
Ogilla!
44
Gilla!
2014-06-27 22:17:56

Vad sparar skolorna på det nya systemet? Har skolorna utrymme i sin budget för att implementera ett nytt system? Finns det en efterfrågan idag? Vad skall dina s.k. pengar användas till?

Många varningsklockor är det - lite som Dragons Den i min mening... Skapa delmål, och ställ krav på att din investering skall skyddas med ett motsvarande blankolån ifrån vederbörande om det inte är företagsrelaterat....

Mitt tips är att upprätta ett kontrakt (revers), och låna vederbörande pengar i utbyte mot att vissa mål nås inom en viss tidsram.... Begär en större andel av företaget om du själv skall dra in kunder...

Mvh,

M.

0
Ogilla!
40
Gilla!
2014-06-29 13:18:05

Det är ett aktiebolag....och hon vill sälja en liten del i bolaget så att hon får in någon person som också brinner för att driva det vidare. Dvs att man då får ett incitament till att göra det.

Jag föreslog till henne en lösning som optionsprogram. ATt jag en del köper in mig direkt...sen rätten att köpa in mig mer vid en viss tidpunkt om jag vill...eller om man uppnår några gemensamma mål.

Hon är nog mer ute efter att man får något att vara rädd om..och kämpa...snarare än att fylla hennes plånbok

SÅ antingen köper jag andelar av henne. Det går in i hennes plånbok. Detta eftersom bolaget i sig inte behöver finansiering...dvs som vanlig nyemission..där man ger ut mer aktier som man köper upp och pengarna betalas in i kassan. Hon behöver engagerade personer..inte pengar in i kassan.

Men incitamentsprogrammet gillade hon idén på...dvs att man på vägen skall uppnå mål och då har jag möjlighet att köpa in mig mer och mer...till en övernskommen prislapp...givetvis samma som om jag hade köpt på mig direkt 300 000. Då har ju även jag möjlighet att hoppa om jag ser att det inte går.

Lösningen är OERHÖRT stor vinst för skolan. Först och främst så frigör man lärare från administration. Totalt 15 lärare lägger totalt ner ett manår på närvarohantering. denna den sker nu automatiskt. Dvs lärare utför pedagogik istället för att jaga elever..föräldrar och hanterar det hela. Prislappen är dessutom 1/5 av konkurrenternas lösningar som då dessutom kräver lärarnas tid. Denna tid ser dock inte kommuner som en kostnad...för det är en annan budget.

Man blir således skrämd över att se dessa personer besluta i kommuner när de har NOLL koll på saker och ting och det är helt uppenbart att det är många knivar som är oerhört slöa i den lådan.

Men det är min personliga uppfattning efter att ha träffat många.

SÅ det finns oerhört stor vinning i det och OERHÖRT stor potential. HOn vill få till säljet till max...och vill ha med mig i detta.

Jag har sagt att det inte bar aär att jag skall köpa in mig i hennes bolag...det är även hon som vill ha mig..och det är också värt något.

Hon är med på det också. SÅ vi försöker hitta en mellanväg som båda är nöjda med. DEt verkar bli en lösning kring optioner som saft.

TAck för att ni delar med er av ert tänk...

mvh

0
Ogilla!
42
Gilla!
2014-06-29 14:40:58

Kan ni göra något liknande för läkare som kan införas på alla sjukhus och vårdcentraler så skulle ni lösa många problem...

0
Ogilla!
41
Gilla!
2014-06-29 14:53:17

Good for you!

0
Ogilla!
41
Gilla!
2014-06-29 20:32:08

#10

Vi har tittat på det. Där är problemen än värre.

Skillnaden är dock att i skolvärlden..så kan man lägga ansvaret på eleverna att de registrerar sig som närvarande...istället för att lärarna skall göra detta.

Men i sjukvården...så kan man inte lägga bort ansvaret från läkarna att föra in i journalerna...tyvärr... Men ja..de har exakt samma problem som i skolan. Lärare utbildar sig i många år...för att ägna tid åt att föra in en massa skit i diverse system istället för att utföra pedagogik...och läkare utsätts för samma sak. Men vi har lite andra ideer där :-)...

mvh

0
Ogilla!
3
Gilla!
2014-06-29 23:45:05

Hon ska betala dig om du vill engagera dig och lägga din tid på utveckling.

Att du skulle gå in med pengar som INTE kopplas till bolaget är helt befängt

Mvh Wilden

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.