Grupp: Huvudforum

Rich Dad Poor Dad - Second Chance

0
Ogilla!
16
Gilla!
2015-10-11 10:00:49

Skrev detta i annat syfte, men ni får gärna läsa vad jag skrev och tycka till och bidra.

"-Se videon.

https://www.youtube.com/watch?v=4KHUsdZeKoc

Såg ditt klipp Rich Dad Poor Dad.

Den var riktigt bra. Allt han sa var bang on.

Störde mig dock på att han genom hela videon gjorde reklam för sina egna saker, sina böcker, radio och brädspel.

Han tjänar nog jävligt mycket pengar på den där videon av alla som köper böckerna och spelet.

Men likväl, allt han sa var riktigt och hans intentioner var nog goda.

But theres a flaw....

Han nämner inget om inflation.

Han gör det väldigt svart eller vitt. Det är mer en gråskala.

Låt mig berätta att en krasch behöver inte göra att börsen går ner eller att guld går upp. Det kan bli det omvända om man vill dra det till sin extrem.

Aktier är nämligen inflationsresistenta. En aktie är en andel av ett företag. Det företaget har ETT värde, oavsett vilken valuta den är prissatt i. Ät tex IBM värt 1 miljard USD, så kommer den fortsätta att vara värt lika mycket i reala termer, fastän dollarn kanske tappar värde.

Vad som händer är att om USD tappar 90% av sitt värde, så måste IBM aktien upp 900% för att du och jag som utomstående USD inte ska kunna köpa hela bolaget för en spottstyver på rea bara för att dollarn har rasat i värde.

Aktier har alltid och kommer alltid att vara inflationsresistenta. Aktier är the second best thing att äga vid hyperinflation. Det bästa är guld. Cash eller USD det sämsta.

Man kan dock disskutera om inte aktier är det bästa att äga, för du är skyddad mot inflation, men får samtidigt ta del av tillväxt och utdelningar. Det får du inte från guld, guld är värdelös som investering, eftersom den inte avkastar, ditt värde är endast skyddat, men värdet växer inte som det kan göra i en aktie.

Men om USD kraschar så kommer det slå hårt på all ekonomisk aktivitet, hjulen slutar snurra, folk slutar investera etc, företagen stannar upp, folk blir av med jobben. DET får företagen att tappa i värde. Det faktumet får företagen att tappa i värde.

Vad kommer då hända?

Vilken sida kommer väga tyngst? Deflationen som kommer av att allt stannar och inga investering görs, eller vågen av hyperinflation för att man har tryckt för mycket pengar.

Hyperinflationen kommer hissa företagens priser för att de inte ska gå att köpa gratis, men stagnationen i ekonomin som kommer, kommer slå på företagens vinster.

Jag vet inte vilken sida som vinner...men det kan bli extremt turbulent därav. För det är ingen som vet vad som är den starkare sidan för stunden.

Tex när Sverige devalverade kronan på 90-talet. Vi drog bort 30% av kronans värde i ett nafs. Svenska börsen och dess aktier prissatta i SEK steg som ett jävla as pga detta. Börsbolagen var tvungen att stiga med nära motsvarande 30% för att inte kunna handlas på rea dagen efter detta beslut tog,. men samtidigt stod vi inför en kris som slog på företagens vinster...vilken sida skulle vinna?

Det jag menar är att börsen behöver inte rasa mot noll för att vi får hyperinflation, just för att aktier är inflationsresistenta. Börsen rasar för att folk blir av med jobben och att investeringar bromsas.

Sen finns det en sak till som han inte nämner.

Guld rasar om någon så viskar ordet deflation. Om allt stannar och inga investeringar görs så får vi snabbt deflation. Det är det sämsta som finns för guldpriset. Det motsatta gäller vid inflation.Inflation är det bästa för guldpriset.

Därtill så kommer ALLA centralbanker sälja sitt guld för att få loss kapital när det behövs som mest vid en krasch. Om alla säljer samtidigt så kommer utbudet vida överstiga efterfrågan och priset gå ner. Detta såg vi vid kraschen 2008. Guld totaldog 35%. Pga deflation när allt tvärstannade och att alla riksbanker sålde av delar av sina guldreserver. Sen...sen kom stigningen.Den stora stigningen kom när deflationen nådde botten och man började trycka pengar.

Det finns risk för samma sak denna gång, dock inte lika abrupt som vid 2008.

Vad gör man?

Ha inte USD.

Guld avkastar inte,växer inte och ger ingen utdelning, dålig investering. Men du är trygg i de pengar du för stunden har.

Aktier kommer troligen gå ner pga minskade investeringar och vinster när allt stannar. Men de kommer inte påverkas av hyperinflationen, du kommer inte förlora värde för att USD blir värdelös. De förlorar värde pga reala premisser.

Du ska inte gå kort eller ta säljpositioner, för det är att ta ogynnsam risk, Du får helt enkelt inte en avkastning som speglar den risk du befattar dej med, du får därtill ingen värdetillväxt, avkastning eller utdelning, din tajming kan bli usel, och det kommer sannolikt vara så extremt volatilt att du kommer aldrig kunna försvara dina positioner utan att bli raderad.

Det bästa att investera i är aktier som profiterar på en krasch.

Kan du komma på vilka det är så kommer det gå bra.

Jag själv vet inte vilka det skulle kunna tänkas vara. Men tror att guldbolag är ett av dem. De avkastar, är inflationsresistenta och har värdetillväxt på sikt...men är samtidigt avhängd i hur guldet utvecklas.

Campbells Soup gick extremt bra vid förra kraschen. Folk hamstrar konserver och har inte råd med riktig mat.

Så tror jag man ska tänka... Aktier har alltid varit bäst som investering och kommer alltid att vara bäst. Det gäller bara att veta i vilken sektor man för stunden ska stå i."

...Fortsätt gärna diskussionen om ni vill :-)

Mvh Civ

Inlägget är redigerat av författaren.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
2
Gilla!
2015-10-11 10:08:52

Om usd ner 90% så bör IBM stiga 900%. Var nog så du menade..

0
Ogilla!
18
Gilla!
2015-10-11 10:10:34

Of course :-)

Mvh Civ

0
Ogilla!
2
Gilla!
2015-10-11 10:18:07

Gillar resonemanget. Köper konserver idag !!

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 11:29:14

Sett filmen nu!! Skulderna blir ett problem förr eller senare..

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 11:33:33

Guldet har piskat aktierna länge och väl.

Har sett 111 grafer på det. Dock beror det givetvis nät man gör klippet. Men jag antar att du menar att aktier är bättre än guld ändå på lång sikt osv.. Guld går inte o äta men det gör aktier osv.. Guld ger ingen utd osv.. Nej. De stämmer. De gör inte sprmedel heller nu. Jag har typ 0,25 på banken fjäskkonto.

Tyvärr är många av de ekonomiska sambanden sönder i och med tryckpress och marknadsmanipulationen. Räntan skall vi inte tala om.

Om man verkligen vill bli trovärdig bedömningen av guld måste börja med att inse.

Fed har manipulerat guldet länge. De har indirekt medgett.

För ett par år sen kom domar o böter för att de ledande bankasan riggat guld. Man hade nere guldet och det är i den riktningen man jobbar då man ser guldet som sin fiende o ett störningsmoment i arbetet att suga ut kunder utan nedsida. Ja menar de privata bankerna skapar 90 procce av penningmängden.

Nu igen väckte Schweiz åtal mot en grupp

banker för guldmanipulation.

I samband med det medialt synliga utbrottet av krisen 2008 uttala fed såsom ett av målen att hålla börsen under armarna.

Alltså. Guldet motarbetas och aktier lyfts.

Vem är bäst ?????????....

Kriminell verksamhet ställs mot den stora massans (staternas allmännheter) resurser som bakom ryggen på många går åt att rädda värden.

Vem är bäst ??????.......

Helt ointressant när guldet får springa dubbelt så långt i varje lopp.

De sk värdeinvesterarnas räddning stavas stöd 4. Utan stöd på stöd är de i mångt o mycket rätt misslyckade.

Att man har guld i botten är självklart.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 11:38:51

De centralbanksasen drömmer om är inflation. Per idag är de så impotenta att de pajjat inflationmåtter men tror de är deflation :))))

Tror de lyckas om de ökar på marknadsmanipulationen och de kommer släppa loss krafter de inte rår på. De kommer få prisökningar utav sällan skådad sort. Ink aktier med, men netto att leva ????

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 11:44:49

Dollarn är jag ur sedan den börja falla.

Caden tror vissa pga den historiskt bevisade kopplingen med usd skall ned i backen, men fel.

Denna gång är unik som varje dag på marknaden.

Caden kommer hålla emot pgr av guldpriset som påverkar den.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:08:47

Dollar ner guld upp eller?

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:13:30

Tror så.

Sen hur högt. Vissa ser väl tekniskt mot 1210 alt 1280.

Liten rekyl. Sen öppet fält.

USA börsen i sig tror jag kommer hålla emot alt gå upp.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:15:02

1280 i en första runda är min gissning.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:18:37

Armstrong kommer kanske få rätt men något år senare.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:21:01

Hans tankar är aktuella. Håller med.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:21:21

Finns fler som varnar för en krasch.

https://m.youtube.com/watch?v=Si8W8Xj6Lkc

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 12:24:26

Hoppas allt flyter på någotsådär och att aktierna kan tuffa på givet devicet. Bättre 3 procce i utd än 0 kr i rta.

0
Ogilla!
14
Gilla!
2015-10-11 15:56:50

Jag kan få rätt men 10 år senare :) funkar inte riktigt så, antingen träffar man rätt eller inte (börsen kan gå upp 20-30% under den tiden) , köper inte någon domedagsprofets/krash analyser, oftast är det enda de är ute efter att sälja sina böcker eller annat för att tjäna pengar, tro inget annat.

Säger man Krash så träffar man rätt så småningom, det är oundvikligt, då lyfter dessa domedagsprofeter fram den gången de träffat rätt men inte de 99% de träffat fel och slår sig för bröstet och använder det tillfället för att sälja och lura folk på pengar.

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
11
Gilla!
2015-10-11 16:28:52
Ladda ned

Campbell soup var ju fullvärderad.

Verkar som folk redan har tankat konserver :-)

Kan den gå högre eller är den full?

Känns inte intressant iallafall...

Mvh Civ

0
Ogilla!
12
Gilla!
2015-10-11 17:18:05

Följer alltid guld på http://stockcharts.com/public/1269446/tenpp/10

Så guld har inte alltid varit så kul! Nästan halverats sedan topp.

Historiskt såg jag Guldet som dagslända. Det är för jäkligt rika personer. Känner en Indier som kommer från Upper Middle Class. Mamman har ett sjukhus och pappan en byggfirma med ett par tiotusen anställda.

Han hade några klasskompisar (privatskola givetvis) från Upper Class och besökte deras hem i Deli. Där hade man pelare i guld och all mat serverades på guldtallrikar, dito knivar & gafflar! -De ville rädda sina pengar!

Guld är inget för vanliga dödliga det är bara för stater och Maharadjer.

Bättre då att reflektera över videon som civ ekonom visar. Att det handlar om att stå på the edge och iaktta förändringar och titta på formeln M*V=P*Q vilket är ett knöligt sätt. Men i stort sett är det att se det som penningmängdsförändring eller likviditetsförändring. Inte riktigt men nästan, oftast talar man om BNP men är det samtidigt inte. För det är förändringen inne i formeln. V är viktig för det innebär benägenhet att konsumera köper man inga bilar minskar konsumtion oavsett penningmängd M.

Typ om det finns pengar ute i ekonomin för konsumtion eller inte. Pengarna finns M, men de omsätts inte. BNP minskar!

Men jag kan ändå inte se att det kan börja där med typ en massiv minskning av konsumtion i USA. En stor del av befolkningen i USA lever redan på existensminimun med matkuponger (50 miljoner personer) allt som pytsas ut till konsumtion äts upp av konsumtions benägna amerikaner. 70% av BNP är inhemsk konsumtion och exportindustrin är en sådan liten del av BNP att valutakursen nästan kvittar. Snarare att den skulle gynnas av en dollar kollaps.

Ok, spred effekten mot europa, högre valutakurser minskad BNP i Sverige p.g.a. minskning av export (för dyra produkter) exportindustrin står för 70% av BNP. Bristen på pengar eller minskning av likviditetsgraden skapar högre räntor.

Vad göra när? -Var likvid! Åk till Stockholm och köp bostadsrätter på exekutiv auktion eller köp hela bostadsrättsföreningen i konkurs. Ingen har råd med räntorna.

Ingves blir skjuten för att ha skapat bobubblan, alla jublar. Amorteringskravet ersätts med att säljaren utfärdar revers på topplånet och alla blir nöjda.

Kanske ett scenario. Huvudsaken är ändå att Ingves blir skjuten. Vilken skitstövel!

Inlägget är redigerat av författaren.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2015-10-11 17:19:47

Ha ha.

Klassisk soppa. Hoppas börsen inte blir det.

0
Ogilla!
19
Gilla!
2015-10-11 17:27:57

Glömde! Vid ett högt ränteläge är stadsskuldsväxlar guld. Köpte efter krasch 1992 och minst tredubblade. 2002 samma fenomen. 2008 samma fenomen inga företag hade finansiering utfärdade företagsobligationer. Kommer ihåg Stena som gav 23% i utfärdandet???

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.